Novi BMV crn da crnji ne može biti

Vantablek – najcrnja crna boja na svetu nastala 2014. godine naći će se na novom modelu "BMW X6".

Informacione tehnologije 29.08.2019 | 14:12
Novi BMV crn da crnji ne može biti
Jedinstveni primerak novog Be-Em-Veovog modela obojen vantablek VBx2 završnim premazom biće predstavljen na Sajmu automobila u Frankfurtu, na kome će ova kompanija predstaviti treću generaciju svojih vozila.

Boja vantablek apsorbuje 99 odsto svetlosti što je čini najtamnijim pigmentom na Zemlji. Britanski umetnik Aniš Kapur izazvao je bes svojih kolega kada je otkupio ekskluzivna prava na korišćenje ove boje, ali iz Be-Em-Vea tvrde da je njihova vantablek VBh2 malo drugačiji materijal.

Smatra se „super crnom“, a istovremeno pruža određeni odraz iz svakog ugla, što je čini prikladnijom od originalnog pigmenta za upotrebu u auto industriji.

Efekat koji ostavlja ovaj model je upečatljiv. Husein al-Atar koji je dizajnira "H6" smatra da vantablek Vbh2 otvara nove mogućnosti za dizajnere.

Vantablek je 2014. godine otkrio tim naučnika iz "Surrey NanoSystemsa". Ovaj materijal gotovo u potpunosti apsorbuje svetlost, čak i ako se nanese preko sjajnih materijala kao što je aluminijum. Vantablek stvara potpuno crn prikaz, pa ga mnogi porede s crnom rupom, a razvijen je kao premaz za komponente koje će biti poslate u svemir kako bi se omogućilo posmatranje udaljenih galaksija.

Ben Džensen, koji je osnovao "Surrei NanoSistems" i izumeo vantablek, navodi da su odbili sve prethodne zahteve proizvođača automobila koji su bili zainteresovani za upotrebu ovog materijala, ali da misli kako ovom modelu odlično pristaje.

Ovaj automobil će izgledati kao senka
Međutim, Džensen ne veruje da će ovaj materijal uskoro moći da bude korišćen u serijskoj proizvodnji, jer je veliki tehnološki izazov da se obezbedi postojanost boje. Za sada će u ovom neobičnom modelu moći da uživaju samo posetioci Sajma automobila u Frankfurtu.

RTS
foto:internet

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

BMW DRIVER

29.08.2019 12:21

Ja sam imao BMW mat crni i nije mogao biti crnji od mog da svi na svijetu kazu da jeste to nije istina !!!

ODGOVORITE
Name

.

29.08.2019 13:33

Ne lupaj

Name

BMW

29.08.2019 15:50

Slazem se , ne lupetaj

ODGOVORITE