Ima memoriju od 4KB, a vrijedi milion i po evra

Prvi računar s Eplovim logom, koji su Stiv Džobs i Stiv Vozniak napravili, stavljeno je na prodaju na iBeju. Nije riječ o replici, već o originalu, i to potpuno funkcionalnom, tvrdi njegov prodavac.

Informacione tehnologije 30.10.2019 | 08:01
Ima memoriju od 4KB, a vrijedi milion i po evra
Riječ je o ručno napravljenom računaru pod oznakom Epl kompjuter 1, kasnije poznatijem i kao Epl 1, koji su Džobs i Vozniak napravili još 1976. godine.

Računar je zapravo projektovao i vlastoručno napravio Vozniak, a na iBeju se prodaje za “pišljivih” 1,75 miliona dolara (oko 1,5 miliona evra). Do sada su primjerci tog računara na aukcijama 2013. i 2014. godine bili prodavani za mnogo manje od milion dolara.

To je ujedno i prvi put da se tako rijedak primjerak istorije računara pojavio na iBeju. Njegov hardver smješten je u originalno drveno kućište Bajt šop KOA, s originalnim napajanjem i originalnom tastaturom Datanetiks D. Međutim, najvažnije je da je još uvijek u savršeno funkcionalnom stanju.

Epl 1 računara u svijetu ima u svega 6 primjeraka. Kupac ovog muzejskog, ali funkcionalnog primjerka, s računarom će dobiti originalna uputstva, čitač kaseta i softver u obliku Bejzika, igre i memorijskih testova.

Da sve bude u potpunosti autentično, uz računar ide i pripadajući monitor u obliku “Sonijevog” prenosivog televizora TV-115 s videomodulatorom i datumom proizvodnje iz 1976. Taj isti televizor kao idealan monitor za Epl 1 preporučio je i pokojni Stiv Džobs. 

Za kolekcionara, stoga, cijena je “prava sitnica”.

Evo nekih karakteristika tog kompjutera:

CPU: MOS 6502 1 MHz
Memorija: 4 KB standardno, nadogradivo do 48 KB
Grafika: 40×24 znakova

Na njega, dakle, ne bi stao ni najobičniji današnji mejl, ali ne zaboravimo da su u to vrijeme to bile vrhunske specifikacije, što bi nas trebalo samo podsjetiti koliko je daleko zapravo tehnologija u međuvremenu otišla, piše zimo.co.

Komentari / 0

Ostavite komentar