Virus doveo do najdužeg putničkog leta u istoriji vazduhoplovstva!

Avionsku industriju snažno je pogodila pandemija korona virusa, a putnici širom sveta bave se otkazanim letovima i zabranama putovanja dok pokušavaju da se vrate kućama.

Zanimljivosti 21.03.2020 | 21:35
Virus doveo do najdužeg putničkog leta u istoriji vazduhoplovstva!

U čitavoj toj zbrci, kao nuspojava stvoren je novi svetski vazduhoplovni rekord.

Francuska avio-kompanija "Air Tahiti Nui" 14. marta preletela je najduži redovni putnički let ikada, prešavši 15.715 kilometara oko planete od Papete na Tahitiju, u Francuskoj Polineziji, do pariskog aerodroma "Šarl de Gol".

Ova prekretnica u vazduhoplovstvu direktna je posledica ograničenja putovanja u SAD izazvanog korona virusom, piše CNN.

Ova ruta uključuje predviđeno presedanje na Međunarodnom aerodromu u Los Anđelesu (LAX). Ali kada se avion zaustavi u SAD, svi putnici moraju da ga napuste i da prođu kroz carinu i graničnu kontolu SAD pre nego što im bude dozvoljeno da nastave sledeću etapu puta.

Trenutna ograničenja učinila su ovaj deo putovanja neodrživim, pa je umesto toga, let TN064 nastavio ka cilju, pošavši u 15 časova po lokalnom vremenu sa aerodroma Papete i stigavši u Pariz 15. marta u 15:30 po lokalnom vremenu.

- Ovaj let je izveden izuzetno i u okviru ograničenja koje su američke vlasti nametnule u jeku epidemije Covid-19 - rekao je u izjavi za CNN Travel portparol kompanije "Air Tahiti Nui".

Let, koji je trajao nešto manje od 16 sati, postao je najduži komercijalni let na svetu u odnosu na pređenu udaljenost.

Nadmašio je prethodni rekord "Singapur Airlines", koji nudi linijski prevoz putnika između Singapura i Njuarka dug 15.343 kilometra.

Australijski avio-prevoznik "Qantas" postavio je drugačiji rekord za najduži let krajem 2019. Eksperimentalni test let "Project Sunrise" preletao je non -stop između Londona i Sidneja 19 sati i 19 minuta i prešao oko 17.799 kilometara. Ali, pošto u avionu nije bilo putnika koji plaćaju kartu, to se ne računa kao redovni prevoz.

TN064 je i najduži redovni let na svetu jer je putovao između Francuske Polinezije i kopnene Francuske.

Kompanija "Air Tahiti Nui" dala je za CNN Travel izjavu da je avion leteo sa "pojačanom posadom" od četiri pilota, koji su upravljali "avionom sledeće generacije" Boeinga 787-9, dvomotornim "Dreamliner"-om.

Letelica navodno nije bila ni blizu puna, što je značilo da je mogla da nastavi put bez dolivanja goriva.

Jednokratni rekorder

Iz kompanije "Air Tahiti Nui" kažu da je reč o "izuzetnom letu, obavljenom u posebnom kontekstu", i dodaju da to pokazuje njihovu opredeljenost da zadrži tranzitne veze između Francuske i prekomorske teritorije.

- Ali nije suđeno da let bude nastavljen - dodaje portparol.

Tako će i biti, neko vreme.

Od vikenda, avio-kompanija zamenjuje uobičajeno presedanje u Los Anđelesu spuštanjem u Vankuver, u Kanadi ili u Poant a Pitru, u Gran Ter na ostrvu Gvadalup - mada je kanadska opcija sada isključena jer je i  ova severnoamerička zemlja uvela zabranu putovanja od 16. marta.

Izvor: Telegraf.rs 

Komentari / 0

Ostavite komentar