Vlada FBiH smijenila Krizni štab, imenovan novi

- Vlada Federacije BiH /FBiH/ imenovala je danas novi Кrizni štab Federalne uprave civilne zaštite, jer je bila nezadovoljna radom prethodnog.

Bosna i Hercegovina 25.03.2020 | 18:30
Vlada FBiH smijenila Krizni štab, imenovan novi

"Novi sastav Federalnog štaba imenovan je jer nismo bili zadovoljni radom prethodnog sastava, koji je bio glomazan i činila ga je 21 osoba. Nisu odgovorili na postavljene zadatke, naročito kad je u pitanju nabavka medicinske opreme za FBiH", rekao je federalni premijer Fadil Novalić na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, sada je taj štab skraćen na svega sedam osoba i to su najznačajniji organi koji sprovode mjere borbe protiv virusa korona.

U krizni štab su sada uključeni Inspekcija, Federalna uprava policije, Zavod za javno zdravstvo, direktor Robnih rezervi i Crveni krst FBiH.

"Očekujemo od novog sastava Кriznog štaba da bude mnogo efikasniji", istakao je Novalić.

On je naglasio da se, putem Zavoda za javno zdravstvo, intenzivno radi na prikupljanju podataka za potrebe svih opština, kantona, ali i FBiH, te da se kreće u nabavku medicinskih sredstava - respiratora, testova i ostale medicinske opreme za zdravstveni sektor.

"Time smo došli u jednu aktivnu fazu kada ćemo građanima FBiH moći garantovati znatno veći nivo zdravstvene zaštite", rekao je Novalić.

Ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBiH Edin Ramić rekao je na konferenciji da su u skladu sa zaključkom Vlade FBiH resorni ministri promijenili svoje programe i namjenu utroška sredstava na način da se prilagode aktivnim izazovima i sprečavanju negativnih posljedica izazvanih pandemijom.

"Sektor za održivi povratak je već prošle sedmice objavio poziv da ćemo refundirati sve troškove poljoprivrednicima na području Republike Srpske koji su se vratili, a istovremeno ćemo pokrenuti aktivnosti da nabavimo repromaterijal za jesenju sjetvu", rekao je Ramić.

On je naveo da su, zbog trenutne situacije, ugrožena radna mjesta, te da će u narednom periodu Ministarstvo objaviti javni poziv u kojem će pozvati sve firme koje imaju troje i više zaposlenih da ne otpuštaju radnike, jer će Ministarstvo refundirati doprinose za sve zaposlene.

Šef Кlinike za infektivne bolesti Кliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Rusmir Baljić rekao je, na konferenciji, da je u FBiH do danas testirano ukupno 480 lica, od kojih su 52 bila pozitivna na virus korona.

On je izrazio nadu da će BiH, ukoliko se svi budu pridržavali mjera, sredinom ili krajem aprila imati silaznu putanju oboljelih od virusa korona. 

(Srna)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Dzoo

25.03.2020 18:18

Ljudi jeli moguce da ovi u federalnom djelu bolje rade. Pa kako bar nasi ne prepisu kao prvacici!

ODGOVORITE
Name

@Džoo

25.03.2020 19:41

Od sutra u FBIH dijele pakete hrane i sredstava za higijenu ljudima starijim od 65 god..........

Name

Max

25.03.2020 21:43

Imaju vise para

Name

Bl

25.03.2020 18:20

E da vam je sad jednog strucnjaka kao sto je Sarovic da vas izvuce iz krize

ODGOVORITE
Name

Skeptik

25.03.2020 18:23

U RS za tim nema potrebe iako je u njoj broj zaraženih nekoliko puta veći. U Banja Luci krizni štab radi odlično iako BL ima zaraženih kao cijela BiH zajedno.

ODGOVORITE
Name

bosanacbrcko

25.03.2020 19:08

ima druze zarazenih koliko hoces na cijelom teritoriju bih samo ne vrse se testiranja

Name

Re

25.03.2020 20:11

Skeptik ti si budala al totalna.

Name

RR

25.03.2020 18:57

navodno je HDZ-ova ministrica finansija i članica smijenjenog štaba blokirala nabavku 150.000 testova.

ODGOVORITE
Name

Dušan

25.03.2020 20:52

U FBIH dijele penzionerima i ljudima starijim od 65 god pakete hrane i higijenskih proizvoda a naša presjednica kaže vlada odvojila 100.000.km da se penzionerima kupe maske..........e jesmo fukare da nema večih.......

ODGOVORITE