"Pomoć traži 729 bh. državljana, ne možemo slati avione"

Bisera Turković, ministrica spoljnih poslova BiH, istakla je da ministarstvo, ali i krizni štab rade izuzetnim zalaganjem, pokušavajući odgovoriti na izazov uzorokovan pandemijom korona virusa, piše N1.

Bosna i Hercegovina 31.03.2020 | 14:12
"Pomoć traži 729 bh. državljana, ne možemo slati avione"

"Mi smo 15. marta uspostavili sve linije. Tu su i stalne video konferencije i konferencije koje imamo sa stranim diplomatama i šefovima misija u BiH. Naš je posao sada drugačiji zbog pandemije i činimo sve što je moguće. Jako puno je slučajeva evakuacije. Odlučili smo se za Italiju, jer je bilo više ugroženih mladih ljudi. Hvala Bogu nije niko pozitivan, a i da jeste, to su naši državljani i treba pomoći", kazala je Turković.

Istakula je da se još 729 naših državljana obratilo ambasadama za pomoć, te da se odluke ko će biti evakuisan donose isključivo na osnovu broja osoba koji se nalaze u toj zemlji i na osnovu smrtnosti u toj zemlji.

"Radimo tiho na repatrijaciji iz Njemačke. I u Turskoj je veći broj - 142 bi se htjelo vratiti. Iz Nizozemske 40. Veći broj je i iz Amerike, Australije....", rekla je Turković i dodala da svi oni koji imaju izvore finansiranja i stabilan boravak,  da im je bolje da ostanu tamo gdje jesu, jer se i ovdje time smanjuje rizik od zaraze.

"Ukoliko to nemaju, ostaje da se obrate našim ambasadama ili na našu telefonsku liniju i da traže asistenciju da ih stavljamo na listu. Nismo bogata zemlja  i ne možemo pružiti mnogo, ali možemo elementarno, a to je da ne ostanu gladni i na ulici", kazala je Turković.

Navela je i zahtjev studentice iz Beograda koja im se obratila da nema osnovnih sredstava, te da će oni to riješiti.

Na pitanje koliko smo spremni na ovu vrstu komuniciranja koja nam predstoji, te imaju li građani pravo na visoka očekivanja, odgovara da ta očekivanja jesu visoka i nekad neobjektivna, ali da rade maksimalno da omoguće ono što je moguće. 

"Naši ambasadori su se odrekli i dijelova primanja da bi pojedincima pomogli. Razgovarala sam sa hrvatskim i albanskim ministrima spoljnih poslova, oni traže od svojih ljudi da participiraju u tim troškovima repatrijacije", kazala je ona.

Navela je da su iz budžetskih rezervi uzeli sredstva da pomognu bh. državljanima iz Italije, te tako uzeli avion, ali da to više neće moći, te da su samo mogući autobusi.

"Nismo to u mogućnosti uraditi, na primjer, ondje gdje se nalazi jedan čovjek. Takvih je, na primjer, u Kini i Kolumbiji. Tu je teško. Na kraju krajeva imaju Western Union, a i drugi načini da im se dostave novci. A i to radimo gdje je najkritičnija situacija, iako formalno pravno nemamo odluke koje nas to zadužuju", zaključila je ministrica. 

Svim onim građanima koji su "zarobljeni" u drugim državama, preporučila je da se obratite našim ambasadama, te da drže stalni kontakt s njima na dnevnoj osnovi, kako bi im pomogli da dođu u zemlje gdje ima veći broj bh. građana, pa samim tim i do BiH. 

(Agencije)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Dragan

31.03.2020 12:20

Da ste vi u toj situacij, nedaj, boze, vozili bi se vi samo sa avionima

ODGOVORITE
Name

Avioni

31.03.2020 12:22

Posaljite vase avione, kad ima za ljubavnice mora bidi i za gradjane

ODGOVORITE
Name

Boki

31.03.2020 12:32

Moze avion da leti za Beograd da doveze pevaljku i da je vrati u Beograd onda moze i po nase gradjane.

Name

Trtmrt

31.03.2020 12:33

Kvazi država nastala na ratnim zlocinima svih strana i gdje se krimosi i hostapleri enormno bogate ne može poslati pomoć po svoje gradjanski...a tzv. Ministrica spoljnih poslova sda kadar nije ni za obrisati pod Poz iz slobodne EU

ODGOVORITE
Name

A pare su

31.03.2020 12:40

Vam slatke i glasovi. Fuj

ODGOVORITE
Name

Nektar

31.03.2020 21:02

Ministrice pozdravcic iz Somalije od vise gradjana BiH,slecece sto vam donosimo je,, covid 20+",novi model tog ,, virusa" sto kao hara po svijetu i Evropi, budite ponosni na nas sto smo ovde, zahvaljujuci vama i vasim partijama,citamo objave, narod umire i sirotinja, ali niko ko je na budzetu ne umire, novi virus ce biti izuzetno pametan, prepoznavace samo budzetske radnike i njih napadati,zato se radi na implementaciji i modifikovanju +++, pozdrav od,, slobodnih molera svijeta"vi slobodni zidari ste pukli odavno??????

ODGOVORITE