Zemlje sa najboljim zdravstvom nemoćne pred pandemijom

Sve veći broj bolnica u Evropi bori se sa desetinama hiljada pacijenata zaraženih korona virusom, a kriza je pokazala iznenađujući paradoks – evropske zemlje, koje imaju najbolje zdravstvene sisteme i bolnice, nisu u stanju da se nose sa pandemijom korona virusa.

Svijet 31.03.2020 | 17:09
Zemlje sa najboljim zdravstvom nemoćne pred pandemijom

Epidemiolozi tvrde da je razlog za to organizacija zdravstvenog sistema u kojem centralno mjesto zauzimaju bolnice, nedostatak epidemiološkog iskustva i neselektivno smještanje pacijenata u bolnice.

Prošle nedjelje zvaničnici Svjetske zdravstvene organizacije ukazali su na nedostatke evropskog pristupa pandemiji i istakli da je trebalo agresivnije reagovati dva mjeseca ranije i da je trebalo sprovesti obimnija testiranja i bolje mjere nadgledanja.

Mnogi eksperti tvrde da je pristup evropskih zemalja borbi protiv korona virusa u početku bio opušten i da mu je nedostajala primjena osnova epidemiologije kao što je pračenje kontakata, odnosno pračenje osoba sa kojima su zaraženi imali kontakt kako bi se nadgledalo širenje virusa.

Osim toga, zdravstveni radnici u Evropi imaju malo iskustva sa racionalizacijom u pružanju zdravstvene njege jer su evropske bolnice generalno jako dobro opremljene i to se sada pokazalo kao problem. Borba protiv epidemija se ne vodi u bolnicama, one se bave samo saniranjem posljedica epidemije, ističu eksperti.

U zdravstvenim sistemima evropskih zemalja centralno mjesto zauzima pacijent i pružanje zdravstvene nege pacijentu, ali epidemije zahtjevaju promjenu ove perspektive i stavljanje fokusa na zajednicu. Takav model uglavnom postoji u Africi i nekim dijelovima Azije, gdje su bolnice rezervisane za pacijente u najtežem stanju, dok se ostali pacijenti izoluju ili liječe u drugim objektima, nalik terenskim bolnicama koje se sada prave širom Evrope. Čak ni jaka mreža ljekara opšte prakse u Evropi nije dovoljna za borbu protiv pandemije korona virusa.

U ovakvim uslovima efikasno je angažovanje ogromnog broja zdravstvenih radnika koji imaju manje iskustva od ljekara ali koji su fokusirani na primjenu mjera za kontrolu epidemije.

Ovakvu radnu snagu uglavnom imaju zemlje u razvoju u kojima su uobičajene masovne zdravstvene intervencije poput vakcinacije. Neki eksperti tvrde da su su evropske zemlje pogriješile u proračunu svojih sposobnosti da se nose sa epidemijom i da je mnoge iznenadila cinjenica koliko se ovaj novi virus brzo širi. 

(Tanjug)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Hahaha

31.03.2020 15:32

Mislite lazne pandemije!

ODGOVORITE
Name

Re:

31.03.2020 15:44

Није битно да ли је лажна пандемија или не, него да своје право лице покажу системи земаља "Квинте", који овде нама кроје животе деценијама и убјеђују нас како смо 100 година иза њих. Онда се покаже да земља од 80 милиона људи колабира кад се појави пар хиљада болесних. Пљунем им у ту развијеност!

Name

Ne lupajte

31.03.2020 16:12

Italijansko zdravstvo je vrlo lose. Njemacko je vrlo dobro. Pa vidi se po brojevima. Dajte ne lupetajte.

Name

istina

31.03.2020 17:11

ti stvarno si za ludnicu hahahaha

Name

rere

31.03.2020 21:01

Dovoljno je poslusati sta gospodin Dragas zbori i sve je jasno kao dan. Tesko drustvu gdje pojedinac mocan a ostali.....? Gdje tu jaka drzava?`Drzava mora biti jaka i mocna da brine o svoim gradjanima.