Korištenje deviznih rezervi dovelo bi do veće krize

Učestali javni pozivi za korištenje deviznih rezervi radi direktnog finansiranja budžeta i privrede u BiH mogli bi dovesti do mnogo veće i trajnije krize. Poremećaji na malom deviznom tržištu mogu preko noći izrasti u veliku krizu, saopšteno je iz Centralne banke Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina 03.04.2020 | 16:43
Korištenje deviznih rezervi dovelo bi do veće krize

Iz Centralne banke upozoravaju da su posljednjih dana u javnom diskursu česte netačne tvrdnje o ulozi, zadacima i ovlaštenjima koje su propisane Zakonom o Centralnoj banci BiH i Ustavom Bosne i Hercegovine.

– CBBiH je fokusirana na svoju ključnu ulogu, a to je očuvanje monetarne stabilnosti, te doprinosi finansijskoj stabilnosti u turbulentnim okolnostima izazvanim pandemijom. Stoga nam je od izuzetne važnosti adekvatno upravljanje deviznim rezervama CBBiH, s akcentom na sigurnosti ulaganja, zbog očuvanja aranžmana valutnog odbora – navodi se u saopštenju.

Dodaju da je, u tom smislu, domaća valuta stabilna i uživa potpuno povjerenje, i na taj način CBBiH najbolje doprinosi stabilnosti bankarskog i finansijskog sistema, makroekonomskoj stabilnosti i očuvanju pretpostavki za ekonomski oporavak.

“Pala bi vrijednost domaće valute”

– Učestali javni pozivi za korištenje deviznih rezervi radi direktnog finansiranja budžeta i privrede u BiH mogli bi dovesti do mnogo veće i trajnije krize. Poremećaji na malom deviznom tržištu mogu preko noći izrasti u veliku krizu. Napuštanje ili narušavanje valutnog odbora imalo bi katastrofalne posljedice po finansijsku i ekonomsku stabilnost i perspektive razvoja BiH. Pala bi vrijednost domaće valute, došlo bi do dodatnog osiromašenja ljudi, raširio bi se osjećaj nesigurnosti – objašnjavaju u Centralnoj banci.

Dodaju da institucije BiH u okviru svojih mandata nastoje osigurati povoljne finansijske aranžmane u okviru kojih bi se mobilizovala domaća i međunarodna bankarska sredstva kojih na tržištu ima u velikim iznosima.

– Višak rezervi na računu kod CBBiH koji je na raspolaganju bankama krajem marta iznosi 2,45 milijardi KM. Svi zajedno dužni smo čuvati vrijednost i likvidnost sredstava koje su naši građani i privreda povjerili bankarskom sistemu. Raspoloživost i vrijednost tih sredstava uslov su našeg opstanka – navodi se u saopštnju.

Smanjene stope obavezne rezerve

Dodaju da je najviše što CBBiH u takvim uslovima može učiniti u okviru svog mandata je razmotriti smanjenje stope obavezne rezerve ako se višak rezervi banaka pokaže nedovoljnim za finansiranje javnih programa. 

– Ako se pojavi takva situacija, budite sigurni da ćemo to i učiniti – navedeno je u saopštenju.

 

Dodaju da CBBiH redovno snabdijeva komercijalne banke gotovim novcem, u skladu sa zahtjevima.

 

– Gotovog novca ima dovoljno u opticaju, u što u se uvjerili i naši građani. Evidentno je da građani koriste i druge vidove plaćanja, kao i činjenica da su depoziti stabilni – dodaju oni.

– Takođe, u ovim vanrednim okolnostima, prioriteti su nam osigurati potpuno nesmetano funkcionisanje međubankarskih poravnanja u platnom sistemu – navode u Centralnoj banci.

CBBiH u skladu sa Zakonom pruža usluge bankarskog i fisklanog agenta, te u skladu s tim, po nalogu svojih deponenata, a u skladu sa zaključenim ugovorima, obavlja i poslove inostranog i domaćeg platnog prometa.

CBBiH radi u standardnom radnom vremenu za ove vrste poslova i u potpunosti je usklađena s radom korespondentnih inostranih banaka i radom platnih sistema.

– U skladu sa svim navednim, napominjemo da je CBBiH uvijek sve zaprimljene naloge deponenata realizovala u za to predviđenom roku. CBBiH svoju aktivu nastavlja ulagati samo u najkvalitetnije hartije od vrijednosti zemalja članica Evropske monetarne unije i depozite najkvalitetnijih banaka. Razlog tome jest što su ta sredstva garancija sistema valutnog odbora. Stoga svako kada god poželi može svoje KM zamijeniti za evre i mi mu to garantujemo – navedeno je u saopštenju.

Da bi to mogla garantovati, CBBiH mora biti sigurna da će moći povući svoja sredstva (ulaganja) u potpunosti (solventnost) i na vrijeme (likvidnost) kada joj zatrebaju, odnosno kada građani to žele.

– To je temelj na kojem počiva valutni odbor ali i  stabilnost cijelog finansijskog  sistema u BiH već preko dvije dekade. Ukoliko bi se ulaganja centralne banke vršila u hartije do vrijednosti niže kvalitete, ne samo da je to protivno propisima, već bi to značajno smanjilo vjerodostojnost cijelog sistema – zakljčeno je u saopštenju.

Dodaju da će Centralna banka Bosne i Hercegovine će izvršiti svoj mandat i nikada neće odstupiti od principa očuvanja dovoljnih deviznih rezervi koje garantuju monetarnu stabilnost u Bosni i Hercegovini.

(Srpskainfo)

Komentari / 32

Ostavite komentar
Name

Dzoo

03.04.2020 14:49

Samo dati onim koji imaju ko nema neka umire!

ODGOVORITE
Name

Re

03.04.2020 16:29

Svako zavlacenje ruku u CB BiH imalo katastrofalan poremećaj vrijednosti. Propast zdravog djela ekonomije bih bila neizbježna.

Name

Skeptik

03.04.2020 16:34

Mađioničar Baja bi k'o Dejvid Koperfild, pare su na stolu, prekrije ih plahtom, abrakadabra! dodirne ih čarobnim štapićem, otkrije plahtu - para nema, isčezle!

Name

Посматрач

03.04.2020 17:10

Све стручњак до стручњака овде.

Name

Re posmatarc

03.04.2020 21:17

Ne treba biti strucnjak da znas. Gdje su god bile pare, sad ih nema. Zasto bi sad bilo drugacije, sta mislis?

Name

Горан

03.04.2020 15:04

Ма тако је,браво.

ODGOVORITE
Name

Stoka

03.04.2020 16:37

ako Klošarac sebi daje za pravo da priča o deviznim rezervamam onda je jasno zasto smo otišli u 3PM. To je samo politička galama od strane Baje i crvenih kmera jer ne znaju ništa drugo d apredlože. Uništili su tri banke, uništili Robne rezerve , sve ukupno cca 1 milijarda KM. D

Name

Бањалучанин

03.04.2020 15:08

У преводу, улагаћете новац у ХОВ Њемачке која ће тај новац дати на располагање коерцијалним банкама да врше пласман кредита привреди и становништву у БиХ и на тај начин зарађују. Давно је обесмишљена улога централних банака у свијету. Да не спомињем БиХ. Само што БиХ и није држава, и то је тачно.

ODGOVORITE
Name

kiki

03.04.2020 17:26

U Srpskoj je davno obesmisljeno svako postojanje banke..Razvojne, Bobar, Pavlovic banke, nase banke..vase...i njihove. Banke i jesu u principu tu...da se opljackaju. Kao na divljem zapadu..razvalis sef, uzmes pare i ako neko nesto kaze..ubijes ga.Sjednes na konja i odjases. Braca Dalton ce dojahati i do Centralne banke.

Name

Pa

03.04.2020 17:59

Tebi stvarno treba pomoc. Najgore je sto si ti ubjedjen da si u pravu.

Name

re

03.04.2020 18:14

Pa eto, kad si već napisao post samo da bi na kraju slavodobitno ustvrdio da "BiH nije država", nemoj previše ni da kmečiš kad država ustreba.

Name

Tako je

03.04.2020 21:09

Lopov je lopov, nema ni drzavu, ni vjeru, ni naciju, dosao ili bio tu. U trulom sistemu, zaudara siromastvo vecine obicnih gradjana.

Name

ATLANTIDA

03.04.2020 15:16

Ti koji to uporno traže su sve uništili u RS,sada je to vapaj,ili svesno urušavanje deviznih rezervi,posle bi svi imali probleme,a oni koji to traže nebi bili predmet nikakvih problema koje su sami stvorili...prema tome,obavezno čuvanje rezervi koje su u Centralnoj banci BiH,a oni koji su doveli u ovakvu financijsku situaciju neke je sami rješavaju, izgleda nemaju rešenje...

ODGOVORITE
Name

Đuro

03.04.2020 15:29

To i jest novac komercijalnih banaka pažljivo pročitaj, one drže taj višak.

Name

ostanite kod kuće

03.04.2020 15:17

Bravo za Guvernera i rukovodstvo CBBIH, jedne od najboljih državnih institucija.

ODGOVORITE
Name

Jorcula

03.04.2020 15:39

BRAVO !

Name

PRAVDA

03.04.2020 15:29

ZASTO NEKORISTIŠ MILIJARDU I DVIJE STOTINE MILIONA MARAKA ZA KOLIKO SE HVALIS NA TELEVIZIJI DA SI PRODAO MTEL BURLEEEEEE ,A DA ZABORAVIH DA SI TO PREBACIO NA RAČUN SLOBODANA STANKOVICA ON MILIONE U AUTU PREVOZI PREKO GRANICE ZAR NIJE NJEMU ODUZETO 450 000 EURA U HRVATSKOJ ILI MI SE CINI A DEZERTER VELIKI SRBINE .

ODGOVORITE
Name

Glamoč

03.04.2020 15:33

Otkad hoće baja da se uvuče u CB. Nije ni čudo, njega ne zanimaju više milioni, tamo su milijarde!

ODGOVORITE
Name

Laki

03.04.2020 15:34

E da je to onom gicku Stevandiću utuviti u glavu....

ODGOVORITE
Name

Grga

03.04.2020 15:39

Ovo miriši na Tolare...1€ ...vreća maraka!

ODGOVORITE
Name

A ko

03.04.2020 17:38

Ima devize, ko ima na tajnim racunima! Pa zakljucite dalji tok..... Sta bi uradilu sa tim novcem od CB, a sta onda sa skrivenim od nas opčjackanim devizama, a sta onda sa obicnim gradjanima a sta sa drustvenim vlasnistvom....

Name

Nako

03.04.2020 15:55

Nema para, svaka cast i to bi ovi kriminalci iz vlasti pokrali

ODGOVORITE
Name

Dijagnoza

03.04.2020 16:03

Od kako je ukinuta Nemačka marka i uveden Euro srednji kurs je 1.955 sada bi Milorad Dodik da to poremeti uz pomoć sline zvane Tegeltija. Ne dajte mu da prođe kapije centralne banke, On nema tu šta da radi, On je pandemija najgore vrste.

ODGOVORITE
Name

Umni covjek

03.04.2020 16:26

Mozete zamisliti Stevandic ( utovljeni krmak) pise pismo centralnoj banci i on govori stabi oni trebali uraditi.Centralna banka moze samo svoju dividendu koristiti za kupovinu obveznica ili nekih drugi hartija.Akoje centralna banka uspjela skupiti i sacuvati toliki novac koje branio budetima entiteta i distrikta Brcko da i oni svih ovi godina stede i cuvaju novac za nedaj boze.Stevandicu koje branio RSu da sada ima par milijardi na Esko racunu nego ste ito potrosili kupujuci papke od koi si i ti jedan od njih.

ODGOVORITE
Name

Ре

03.04.2020 16:37

Ајд ти кажи...

Name

Посматрач

03.04.2020 16:41

Умни човјече ајд нас ти просвијетли. А прво нам објасни ко ти је тај ESKO на чијем би рачуну требале бити паре. Еско рачун... Баш си уман.

Name

Krompir

03.04.2020 16:51

Treba Mili dati centralnu banku da on bude guverner.Eto srece za nas sviju.

ODGOVORITE
Name

Draško

03.04.2020 16:52

Pa Bosnjaci ako to ne dozvole nece ni proci. Ne znam zbog cega tolika histerija. Nema love iz CB BiH i gotova prica. Jedino ako se sva tri naroda dogovore onda je to nesto drugo.

ODGOVORITE
Name

Zmaj

03.04.2020 17:23

Zbog cega Federacija BiH jos nikada nije pomenule ove novce?

ODGOVORITE
Name

Iz vise

03.04.2020 21:45

Razloga.

Name

Vec

03.04.2020 18:24

odavno se on nameracio na devizne rezerve samo mu treba dobra prilika jer je i mmf uskoro pred bankrotom gdje on svoje prste umjesa to propada sigurno!!!

ODGOVORITE
Name

Direkt

04.04.2020 02:58

Gdje ćeš veće od ove krize.

ODGOVORITE