Stanovnici kineskog sela više neće do kuće putovati „nebeskim stepenicama“!

Stanovnici sela smeštenog na vrhu litice od preko 800 metara na jugozapadu Kine koji su postali svetska atrakcija zbog improvizovanih visećih stepenica koje su ih povezivale sa ostatkom sveta, iseljeni su u novo gradsko naselje. Međutim, ima i onih koji nisu želeli da napuste svoju neobičnu naseobinu.

Zanimljivosti 16.05.2020 | 17:38
Stanovnici kineskog sela više neće do kuće putovati „nebeskim stepenicama“!

Selo Atule'er, u kineskoj provinciji Sečuan, postoji već 200 godina a postalo je poznato u celom svetu kada su se 2016. godine pojavile fotografije dece koja se spuštaju liticom nestabilnim stepenicama napravljenim od ratana ili „nebeskim stepenicama“ kako ih nazivaju meštani.

Dvosatni uspon bio je jedini način seljana da dođu u kontakt s ostatkom sveta, a svoje poljoprivredne proizvode morali su da nose niz liticu kako bi ih prodali najbližem tržnom centru. Poslednjih godina lokalne vlasti zamenile su ove ručno izrađene stepenice čeličnim sa rukohvatima i tako drastično skratili vreme putovanja.

Ove nedelje 84 domaćinstva Atule'era zauvek je ostavilo ove visove za sobom i preselilo se u stambene blokove bliže centru grada okruga Čaoej udaljenog 75 kilometara, izvestila je kineska državna novinska agencija Singhua.

Seljanima su dodeljeni stanovi površine od 25 do sto kvadratnih metara.

„Mnogo sam srećan što sam dobio ovako lep dom. Posle preseljenja moja porodica i ja ćemo konačno moći normalno da živimo. Deci će biti lakše da odlaze u školu, a li lekar će nam biti dostupniji“, kaže jedan od srećnika koji je dobio stan.

Ipak, oko 30 domaćinstava je odlučilo da ostane u selu. Atule'er je poslednjih godina postao prava turistička atrakcija. Samo prošle godine su zahvaljujući posetama preko 100.000 turista uspeli da zarade oko 140.000 dolara. Lokalne vlasti žele da razviju turističku ponudu u ovom kraju te planiraju i izgradnju žičare koja će prevoziti turiste uz liticu.

Izvor: RTS

Komentari / 0

Ostavite komentar