Evropu čeka vrelo ljeto, prijete oluje i požari

Meteorološki servis Aku veder objavio je prognozu za predstojeće ljeto, prema kojoj će u Evropi biti veoma toplo, pa nekim dijelovima starog kontinenta prijete velike suše, jake oluje i šumski požari.

Svijet 21.05.2020 | 09:37
Evropu čeka vrelo ljeto, prijete oluje i požari

– Mogu se očekivati brojna i duga razdoblja sa temperaturama između 30 i 40 stepeni Celzijusa, ali i preko 40-og podioka, izjavio je meteorolog Tajler Rojs iz Aku veder.

Nigdje u Evropi se ne očekuju duža razdoblja sa padavinama, što će poljoprivrednike dovesti u nepovoljan položaj. Najviše će biti pogođeni uskevi pšenice, kukuruza, suncokreta i šećerne repe, predviđaju meteorolozi. 

Ipak, mogući su periodi sa jačim padavinama, ali se ne očekuje da će duže potrajati.

Proljeće u Španiji i Portugalu obilježila je natprosječna količina padavina za ovo doba godine, ali ljeto će zato biti potpuno ili uglavnom suvo. Bujanje vegetacije tokom proljeća i dugi periodi vrućine stvoriće podlogu za pojavu velikih i razornih požara na ovom području, upozoravaju meteorolozi.

Na područjima od sjevera Francuske do sjevera Poljske moguće su razorne oluje.

Centralna i sjeverna Francuska, Njemačka i Danska nalaze se na granici vruće i suve zone juga i hladnih vazdušnih frontova koji stižu sa sjevera.

Upravo tim područjima prijete jake oluje praćene gradom, razornim vjetrovima, bujičnim poplavama, pa čak i tornadima, upozorava Aku veder.

(Blic)

Komentari / 0

Ostavite komentar