Pilot zvao upomoć: Otkazali su mi motori

Pilot kompanije "Pakistan internešnal erlajns" je u posljednjim trenucima razgovora s kontrolom leta rekao da su mu otkazala oba motora.

Svijet 23.05.2020 | 07:43
Pilot zvao upomoć: Otkazali su mi motori

Zatim se čulo: "Mejdej, mejdej, mejdej" (poziv u pomoć). Veza je izgubljena a nekoliko trenutaka kasnije je avion, koji je poletio iz Lahorea, pao nedaleko od aerodroma u Karačiju.

Zvaničnik pakistanske kompanije je rekao da je pilot u razgovoru s kontrolom leta govorio o tehničkim problemima, uključujući otkazivanje oba motora.

U zapisu razvovora se potvrđuju problemi s motorima. Onda je obaviješten da su obje piste slobodne za slijetanje, nakon čega je izgubljen kontakt s letjelicom.

Nekoliko momenata kasnije, avion se srušio u naseljeni dio u Karačiju, pokušavajući da sleti na međunarodni aerodrom u tom gradu. Prema izvorima, letjelica je pala oko četiri kilometra od aerodroma.

Na snimcima sa mjesta nesreće vide se dijelovi aviona i teško oštećeni objekti.

Još uvijek nije poznat tačan broj poginulih i preživjelih, ali prvi izvještaji govore da je nastradalo najmanje 57 osoba, a da su preživjele najmanje dvije. Ipak, strahuje se da je broj mrtvih mnogo veći.

Zvaničnik panistanske kompanije je rekao za Dunya News da se prikupljaju informacije. Prema njegovim riječima, u avionu je bilo 99 putnika i šest članova posade, mada izvještaji nekih drugih medija govore da je putovao 91 putnik sa osam članova posade.

Kapacitet aviona smanjen zbog pandemije
Srušio se avion "erbas 320" koji može da preveze oko 180 putnika. Kapacitet je smanjen zbog mjera fizičke razdaljine.

Udes se dogodio samo nekoliko dana pošto su u Pakistanu dozvoljeni komercijalni letovi koji su bili zabranjeni zbog pandemije.

Dunya News je objavio i kompletan spisak putnika, navodeći da je u avionu bio 51 muškarac, 31 žena i devetoro djece. Među putnicima su bili TV novinar Ansar Nakvi i poznati model Zara Abid.

Prema riječima svjedoka, avion je prvo udario u jednu kuću. Ne zna se ima li žrtava na zemlji. Spasioci su pronašli crnu kutiju koja je predata istražnim organima.

Pakistanski premijer Imran Kan je rekao da je šokiran i obećao je hitnu istragu. 

Kakva je bezbjednost letenja u Pakistanu

Kada je reijč o avionskim nesrećama u Pakistanu, zabilježene su tri velike u posljednjih desetak godina. Avion kompanije "Erblu" srušio se kod Islamabada i tom prilikom su pobinule 152 osobe. To je najgora nesreća u istoriji Pakistana.

"Boing 737-200" kompanije "Bodža Er" srušio se 2012. godine u Ravalpindiju, a poginuo je 121 putnik i šest članova posade. 

Avion "Pakistan internešnal erljansa" se zapalio dok je putovao ka Islamabadu. Tom prilikom nastradalo je 47 osoba.

(Agencije)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Xx

23.05.2020 06:53

To je naj lakse rec

ODGOVORITE