BL: Kreditom nadoknađuju novac u gradskoj kasi

Grad Banjaluka planira da podigne kredit od 2,9 miliona KM kako bi smanjili deficit u gradskoj kasi koji je nastao zbog smanjenih prihoda u budžetu grada a koji je nastao zbog pandemije virusa korona.

Republika Srpska 23.05.2020 | 12:42
BL: Kreditom nadoknađuju novac u gradskoj kasi

Odluka o ovom zaduženju naći će se pred odbornicima na vanrednom zasjedanju Skupštine grada koje je zakazano za 27.maj. 

U obrazloženju ove odluke je navedeno da je uzrok deficita novčanog toka u ovoj godini epidemija virusa korona.

– Odlukama Republičkog i Gradskog štaba za vanredne situacije od marta 2020. godine obustavljen je ili ograničen rad mnogim privrednim subjektima na teritoriji RS, što je slučaj i na cijeloj teritoriji BiH. Epidemija virusa korona u velikoj mjeri je usporila privredne aktivnosti u regionu i Evropi. Sve ovo je uticalo na značajano smanjenje priliva budžetskih sredstava u martu i aprilu 2020. godine, a svakako će se odraziti i na priliv sredstava u narednim mjesecima- navedeno je u ovoj Odluci.

Objašnjeno je da Zakon o zaduživanju, dugu i garancijama predviđa mogućnost kratkoročnog zaduživanja jedinica lokalne samouprave i da redovni prihodi Grada u 2019. godini iznose 124,8 miliona KM.

-Potencijalna obaveza po kreditnom zaduženju predloženom ovom odlukom, zajedno sa pripadajućom kamatom, iznosi 2,9 miliona KM ili 2,38 odsto redovnih prihoda ostvarenih u 2019. godini. U skladu sa gore navedenim, ukupno kratkoročno zaduženje Grada, uključujući tekuće i potencijalna zaduženja, na dan 30.04.2020. godine, iznosi 6,2 miliona KM, odnosno 4,99 odsto ostvarenih redovnih prihoda iz 2019. godine, što je manje od  propisanih maksimalnih pet odsto, u a koje popisuje  Zakon o zaduživanju, dugu i garancijama RS – precizirano je u Odluci.

(Srpskainfo)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Ja

23.05.2020 10:51

Alo ko ce to i kako vracati? Naj lakse je dizati jedan kredit poslije drugoga. Mozeli narod da dobije na uvid koliko smo do sad duzni i plan kako da vratimo dugove? Nemate nikakav plan osim da se zaduzujete i da dobijeni novac pokradete koliko je to moguce. Vlast treba da radi na planu kako iz krize izaci a ne samo dizati kredite.

ODGOVORITE
Name

Ps

23.05.2020 11:33

Zaduzivali su se i prije korone. Odkud dugovi od prije. Kakav je ovo izgovor.

Name

Andric

23.05.2020 11:29

Pa najlakse je dici kredit.Logicno bi bilo da ako dignu kredit,zaposleni u gradskoj skupstini ga i vracaju.Neka donesu takav zakon,pa ces vidjeti onda kako se stedi.Najlakse se rasipati drzavnim novcem,a narod da vraca...

ODGOVORITE
Name

Re

23.05.2020 11:37

---onice da trose i kradu a micemo vracat uvijek puca kud je najtanje

Name

Bane

23.05.2020 11:44

Lako će ga vratiti tako što će uzeti nama i poskupiti sve svoje usluge.... Nisu se nikad setili da naprave pravu sistematizaciju radnih mjesta i riješili se partijskih uhljeba koji čine višak u svim institucijama a ima sigurno 50% viška službenika....

ODGOVORITE
Name

Banjalučanin

23.05.2020 14:02

Banjaluka je najzaduženiji grad u BiH. Ali ovi majstori se zadužuju na svim nivoima i gje god stignu. Uskoro će i mjesnim zajednicama odobriti zaduživanje. Zadatak sekte je da RS postane vlasništvo banaka i zasad su nalogodavci koji iz vana upravljaju sektom, vrlo zadovoljni kako se to odvija.

ODGOVORITE