SNSD godinama spori Ustavni sud, pa mu se žale?!

Prašina koja se digla oko odgađanja izbora za 15. novembar po svemu sudeći još se dugo neće sleći, a sve oči za sada su uprte u Ustavni sud BiH od kojeg se očekuje da ocijeni da li je odluka CIK bila u skladu sa zakonom.

Republika Srpska 27.05.2020 | 21:21
SNSD godinama spori Ustavni sud, pa mu se žale?!

Ništa to ne bi bilo čudno da zahtjev Ustavnom sudu BiH za preispitivanje odluke CIK nije podnijela najveća stranka iz Srpske – SNSD koja već godinama zagovara stav kako odluke tog suda nisu legitimne.

Time smo ušli u još jednu apsurdnu situaciju da oni koji najviše spore odluke Ustavnog suda BiH sada očekuju od njega da ocijeni da li je CIK prekšio zakon.

Zahtjev Ustavnom sudu BiH, tako stiže samo nekoliko mjeseci nakon što je Narodna skupština Republike Srpske održala posebnu sjednicu na kojoj se raspravljalo o samo jednoj tački dnevnog reda – „Informaciji u vezi antidejtonskog djelovanja Ustavnog suda BiH“, a na kojoj su se predstavnici političkih partija utrkivali ko će biti glasniji u osudi rada i djelovanja Ustavnog suda BiH.

Na sjednici NSRS su se tako mogle čuti kvalifikacije kako je „ Ustavni sud BiH lakrdija pravnog sistema” te da je riječ o „političkom i okupacionom sudu, čije odluke nemaju legitimitet“.

I nisu samo za SNSD i stranke iz Srpske sporne odluke Ustavnog suda BiH. Proteklih godina taj sud je donio na desetine presuda koje do sada nisu sprovedene i za to nikad niko nije odgovarao.

Drugim riječima, odluke ovog suda sprovode se ili ne sprovode u zavisnosti od toga kako kome u kojem momentu odgovara.

Pitanje koje muči svakog prosječnog građanina jeste zbog čega se onda uopšte traži od Ustavnom sudu BiH da preispita odluke CIK ako presude tog istog suda u ovoj državi skoro da niko ne priznaje?

Koja je svrha tih zahtijeva i šta ako Ustavni sud u ovom slučaju donese presudu da je CIK prekršio zakon? Da li će ta odluka Ustavnog suda onda biti validna i zašto ova hoće, a one ranije neće?

V.d direktora Transparensi internešnal Ivana Korajlić ističe da su političke stranke davno obesmislile institucije, uključujući i Ustavni sud BiH.

– Činjenica je da je i do sada svako uzimao ono što mu odgovara kada su u pitanju presude Ustavnog suda BiH, pa i Evropskog suda za ljudska prava. Postoje brojne presude koje nikada nismo implementirali jer svako insistira samo na onim stvarima koji im u datom momentu odgovaraju u nekom političkom smislu – ističe Korajlićeva.

Ona naglašava da političke stranke imaju već razvijenu taktiku, pa tako idu na obesmišljavanje onih institucija čije im rukovodstvo ili odluka ne odgovaraju, dok druge institucije ruše sistemski ubacujući svoje kadrove u njih.

Korajlićeva ističe da je CIK odgovarao ovim strankama, koje je sada najviše spore, onda kada su u njoj sjedile neke druge osobe kojih sada nema.

Očito je, kaže ona, da su osobe koje su otišle iz CIK bile „njihovi igrači“, a sada ih više nema, pa im „novi ne odgovaraju“.

– Onog trenutka kada bilo ko nema neku kontrolu nad određenom institucijom tada počinju osporavanja i uloge i rukovodstva i svega ostalog, a opet kada zatreba u nekom političkom smislu da se guraju određene stvari onda te institucije isto tako odgovaraju- kaže Korajlićeva.

Ona ističe da, na žalost, u BiH ne postoji normalan odnosa prema institucijama takvim kakve jesu već je sve potpuno obesmišljeno i u smislu njihove uloge, a s druge strane i zbog samog načina na koji se biraju osobe u ključne institucije.

– Sve na kraju postane besmisleno. Institucije postanu sredstvo za politička potkusurivanja i ostvarivanje nekih sopstvenih političkih ili drugih ciljeva- zaključuje Korajlićeva.

(Srpskainfo)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Svirač

27.05.2020 19:43

I u Ustavnom sudu ima Bajinih ljudi. Koji igraju kako on svira. Provjereno.

ODGOVORITE
Name

RE

27.05.2020 19:54

SNSD komanduje Ustavnim sudom BiH godinama sa svojim ljudima.

Name

Re

27.05.2020 20:21

Ustavni su mora raditi po zakonu A ne po mjeri Dodika i bilo koga. Dok to ne shvatimo nema nam spasa

Name

haha

28.05.2020 12:23

A dali i..potkovani..imaju uticaj na taj sud bilo bi mnogo lakse...

Name

Zoran

27.05.2020 19:45

Kako to Sad je legitiman

ODGOVORITE
Name

Istina

27.05.2020 19:53

Jedini sud koji treba priznati jeste onaj koji će suditi i pravedno osuditi sve ratne i poratne profitere, mafijaše, ubice, na čelu sa aktuelnim predsjednicima, ministrima, pa sve do stranačke uhljebljene gamadi po opštinama i državnim preduzećima.

ODGOVORITE
Name

Drina

27.05.2020 19:55

ovo nekog iznenadjuje?

ODGOVORITE
Name

Bosna

27.05.2020 19:59

A šta je to čudno od SNSD a. Ko ih vodi, na kraju će se boriti za BiH više nego sami Bošnjaci. Prodaju vas svakim danom a v slihepi kod očiju. Nadam se opet pobjedi Dodika, najbolje radi protiv RS a i njegob konačni cilj je njen nestanak, jer tako mora da bude.

ODGOVORITE
Name

Mrkva

27.05.2020 20:21

HAHAHA ko ne zna Burleta i nj sektu skupo bi ih platio

ODGOVORITE
Name

Boki

27.05.2020 20:21

Ustavni sud radi pod snažnim uticajem snsd-a tj Dodiga, Izetbegovica i covica, a samo pricaju šuplje priče za narod. Ako ustavni sud nije pod njihovim uticajem, zašto ni jedan kriminalni akt ove trojice nije procesuiran?

ODGOVORITE
Name

ROLIDUK DRND

28.05.2020 08:01

SAMO DODIK SRBINA SPASAVA

ODGOVORITE
Name

Ana

28.05.2020 08:25

A što vam smeta da se ocijeni legalnost i legitimitet CIK-a? Pa valja je to u interesu svih .

ODGOVORITE
Name

Mirkan

28.05.2020 16:56

SNSD na nivou BiH radi kao sa švedskim stolom,uzimaju što im treba a odbacuju što im ne treba.Do sada je to prolazilo a kako će ubuduće, vidječemo.

ODGOVORITE