Brnabić poručila: Poruka Podgorice je savršeno jasna

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da joj je "savršeno jasna" poruka Podgorice da su gradjani Srbije nepoželjni u Crnoj Gori.

Srbija 28.05.2020 | 19:29
Brnabić poručila: Poruka Podgorice je savršeno jasna

Ona je ocenila da je odluka Crne Gore o otvaranju granica te zemlje za građane više zemalja ali ne i Srbije, pogrešna i da predstavlja "klasičan slučaj kada politikantstvo zamagli ekonomski interes i ono što je dobro za vašu privredu i građane".

"Ta njihova odluka je vođena političkim motivima a što se tiče poruke premijera Markovića da sam mogla da ga pozovem kako bi mi razjasnio tu odluku, nema šta da mi je neko obrazlaže, sve mi je savršeno jasno", rekla je predsednica Vlade Srbije. Navela je i da veruje da će Podgorica promeniti tu odluku pod pritiskom turističkog sektora.

"Verujem da će biti velikog pritiska hotelijera jer je turizam najveći deo njihove ekonomije i zato su naši građani veoma dobri turisti. U jednom trenutku će popustiti pod pritiskom i verujem da će nas onda pozivati da dođemo u Crnu Goru. Ja pozivam građane da ne idu tamo gde su nepoželjni, ali gde god da odu Vlada Srbije će biti otvorena za saradnju", navela je premijerka na B92. 

Ona je ponovila da Srbija poštuje Crnu Goru kao susednu državu i da se zalaže za regionalnu stabilnost i bolje povezivanje u cilju unapredjenja kvaliteta života građana celog regiona.

"Ne razumem kod nekih kolega u regionu da ne shvataju da mi kao region možemo napredovati i podići kvalitet života građana Srbije, BiH, Crne Gore samo ako radimo zajedno, ako je region miran, stabilan, bolje povezan", kazala je premijerka.

Navela je da ne želi da se meša u unutrašnje stvari Crne Gore ali i dodala da je njena ustavna obaveza kao premijerke i obaveza Srbije kao države da brinu o Srbima u Crnoj Gori, da njihova prava budu zaštićena.

"To radi svaka ozbiljna država. Ja sam za najbolje moguće odnose sa Crnom Gorom, žao mi je što su oni u poslednje vreme izabrali neki drugi put, da se u 21. veku bave osnivanjem crkve umesto digitalizacijom, da želite da idete ka EU a konfiskujete nečiju imovinu. To je daleko od onoga kako ja razmišljam", rekla je Ana Brnabić.

Ocenila je da reciprocitetom "nećemo dobiti ništa" i da je besmisleno zatvarati granice Srbije za 28 odsto Srba koji žive u Crnoj Gori.

"Ne želimo da učestvujemo u tim igrama prošlosti već smo okrenuti budućnosti. Pozivam gradjane Crne Gore da dolaze u Srbiju, mi smo otvrena zemlja, želimo da ljudi dolaze ovde, to je naša politika i neće se menjati zato što je politika nekog drugog potpuno drugačija", rekla je premijerka.

Upitana za odluku Hrvatske da ne otvori svoje granice za državljane Srbije, ona je rekla da je Zagreb doneo tu odluku samo za članice EU i da pretpostavlja da "nešto ne računaju preterano na turiste iz Srbije".

"Više razmišljam kako da sve lepote naše zemlje najbolje predstavimo našim građanima koji često bolje znaju strane nego naše turističke destinacije. Pozivam naše gradjane da ostanu tokom leta u Srbiji i uzdaju se u lepote i usluge u svojoj zemlji jer to je u smislu zdravstvene bezbednosti najsigurnije a i time direktno pomažete domaću ekonomiju u realno teškoj godini", rekla je Ana Brnabić.

Komentarišući odsustvo reakcija EU na odluku Podgorice, ona je rekla da punopravno članstvo u Uniji ostaje strateški put Srbije ali i dodala da je ponekad i nedostatak reakcije, reakcija.

(Kurir.rs/Beta)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Mrki

28.05.2020 17:49

Imaju i drugi principe ne samo mi.

ODGOVORITE
Name

Jaffa

29.05.2020 04:59

Nekad pred izbore se svađalo sa Hrvatskom, sad sa CG.

Name

Realno

28.05.2020 18:08

A jel ti jasno i sa Hrvatskom?

ODGOVORITE
Name

re

28.05.2020 18:51

Od Srbijanaca niko ne ide u Hrvatsku. Ne treba sad zakuvavati sa njima i pozivati na bojkot, jer svakako bojkotuju Hrvatsku.Ako bi pozvala na bojkot onda bi hrvatske vlasti pozvale na bojkot srpske robe, a Srbija mnogo vise izvozi u Hrvatski, nego sto Srbijanci idu na more u Hrvatsku. Srbija bi bila na gubitku, ako bi usla u neki rat te vrste. A napominjem nema potrebe jer niko iz Srbije i ne ide na more u Hr.

Name

Milko

28.05.2020 18:17

Crnogorske vlasti su lijepo obrazložile da se granice otvaraju zavisno od epidemiološke situacije u pojedinim zemljama i to dobro zna i gospođica Brnabić, ali ona i drugi zvaničnici Srbije, pa i Republike Srpske zanemaruju tu činjenicu, već to okreću na politiku i tako produbljuju konfrontaciju sa Crnom Gorom, ali i sa Hrvatskom koja takođe iz sličnih razloga nije otvorila granicu prema Srbiji.

ODGOVORITE
Name

Nismo mi glupi

28.05.2020 18:52

Srbima je potpuno jasno zasto ke to Cg ucinila nema potrebe da nam Bosnjaci pojasnjavaju. Hvala lijepo.

Name

Ne lupetaj

28.05.2020 18:59

Sve zemlje na Baljanu nemaju oboljelih kolijo jedna na zapadu.

Name

4d

28.05.2020 19:13

Eto objasni mi Njemacku

Name

baja

29.05.2020 08:58

U Sloveniji je 72 zaražena na sto hiljada stanovnika.Da se zna. Ko ne vjeruje na internet:

Name

Ne sekiraj

28.05.2020 18:42

Principi vlade Srbije su po izreci "mačija trka do potoka".

ODGOVORITE
Name

DESNO

28.05.2020 18:54

Svaka cast Ana na ostrom stavu. Bilo je vrijeme da se pojavi LGBT osoba sa desnicarskim stavom, za razliku od nekih iz LGBT organizacije koji su se ponasali izdajnicki i stvorili predsrasude da su svi pripadnici srpske LGBT populacije takvi. Sto je naravno netacno.

ODGOVORITE