Haos u SAD: Policija tuče, privodi i puca na novinare

Novinari su u više američkih gradova bili na meti napada policije i demonstranata koji su ih tukli, hapsili i pucali u njih na demonstracijama koji se šire ovih dana zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda.

Svijet 31.05.2020 | 23:11
Haos u SAD: Policija tuče, privodi i puca na novinare

Mediji su najčešće prenosili snimku na kojoj policija privodi novinara CNN-a Omara Jimeneza u lisicama u direktnom prenosu u Minneapolisu u petak ujutro, ali ga je pustila nakon sat vremena.

No u zemlji se dogodilo još nekoliko incidenata, najprije u Louisvilleu, u Kentuckyju, gdje je interventni policajac ispalio suzavac na ekipu lokalne televizije koja ga je snimala.

"Pucaju na mene!", povikala je Kaitlin Rust koja radi za mrežu WAVE 3.

U Minneapolisu je novinarka Linda Tirado pogođena u lice gumenim metkom, zbog čega više ne vidi na jedno oko.

"(Mjesne) Vlasti moraju narediti svojim redarstvenim snagama da ne napadaju novinare", upozorio je u subotu navečer Odbor za zaštitu novinara.

Medijske radnike napadaju i demonstranti, pa su tako u Pittsburghu fotografa Iana Smitha pretukli prije nego su se umiješali drugi učesnici demonstracija.

U Atlanti, sjedište informativne mreže CNN-a u petak je napala skupina više desetaka ljudi koji su u dvoranu u kojoj je bila policija bacili zvučnu bombu. U subotu ujutro demonstranti su nasrnuli na novinara Fox Newsa koji je bio ispred Bijele kuće i koji je pokušao pobjeći prije nego ih je policija rastjerala.

"Ako učestvujete u protestima, činite ono što vam se čini ispravno, ali nas ne ometajte u našem javnom poslu", apelovao je u subotu Novinarsko društvo. 

Američki predsjednik Donald Tramp je retvitao poruku u kojoj je napisao: "Ironija sudbine, sjedište CNN-a napali su demonstranti koje je (mreža) opisala kao fine i dobre."

Otkako je izabran na dužnost predsjednik Tramp redovno napada medije koje optužuje da iskrivljuju istinu, pa i objavljuju lažne vijesti kako bi mu naštetili.

Više puta ih je nazvao "narodnim neprijateljima", a posebno se voli obrušiti na CNN.

Džordž Flojd, star 46 godina, umro je u ponedjeljak u Minneapolisu nakon što mu je policajac prilikom hapšenja koljenom pritisnuo vrat a snimka hapšenja u kojem je izgubio život pokrenula je talas demonstracija protiv policijske brutalnosti u SAD-u.

(Jutarnji list / SB)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Tako i treba

31.05.2020 21:27

Udri milicijooo!!!!!

ODGOVORITE
Name

Bata Goni

01.06.2020 05:22

Trampi, ne daj se prevariti. Ne obustavljaj nasilje bez potpisa! Al cirilicom.

Name

Kkk

31.05.2020 21:35

Očekujem da ovaj naš majmun pošalje pismo podrške Trampu.

ODGOVORITE
Name

Milko

31.05.2020 22:44

Nece. Poslace pismo braci po zanatu, pljackasima prodavnica.

Name

Hitno

01.06.2020 00:24

Hitno podrska. Iz brda Republike Srpske. Bratski. A da po mu ponudimo oomoc u okviru MAP. Znaju i nasi drotovi da makljaju a bogami i ubiju.

Name

Miki

31.05.2020 22:03

Mozda mu i borbeno auto koje posalje?

ODGOVORITE
Name

А

01.06.2020 04:18

То је само знак о каквом се "шљаму" ради чим их(вас) нападају и полиција и демонстранти. Трамп је голу истину рекао за муљаторе

ODGOVORITE
Name

borac

01.06.2020 04:22

Slicno kao kod nas.

ODGOVORITE
Name

kad pročitam sve ove komentare

01.06.2020 16:37

Vidim da Srbi ne znaju na koju bi stranu.

ODGOVORITE