Italija polako otvara granice između regija

Italija je spremna da sutra, 3 juna, otvori granice među regijama, koje su zbog pandemije bile zatvorene tri mjeseca, a u prilog ovoj odluci ide i do sada najpozitivnija epidemiološka situacija zabilježena u posljednja 24 časa.

Svijet 02.06.2020 | 11:31
Italija polako otvara granice između regija

Podaci govore da je broj novozaraženih u cijeloj zemlji 178 , što je najmanji broj od početka pandemije, a broj preminulih (65) manji za 75 odsto od predhodnog dana.

Što je posebno važno za otvaranje granica između regija, od kojih su se neke bunile protiv takve odluke vlade, je to što je u sjevrenoj Lombardiji, žarištu epidemije, zabilježen rekordno nizak broj novozaraženih, 50. Neke mjjere predostroznosti i dalje, uprkos ukidanju regionalnih barijera, ostaju na snazi, nošenje maski na javnim i zatvorenim mjestima, poštovanje distance od najmanje jedan metar, zabrana okupljanja, na željezničkim stanicama i aerdromima mjeriće se tjelesna temperatura putnicima, a predviđena je samoizolacija za osobe kod kojih se utvrdi temperatura viša od 37,5.

U provinciji Lazio, gdje je Rim administrativni centar, uvodi se “kontakt trejsing” (contact tracing), aplikacija za pracenje eventualno zaraženih i osoba sa kojima su bili u dodiru.

Dva najveća italijanska ostrva Sicilija i Sardinija čekaju turiste, piše lokalna štampa, ali sa mjerama predostrožnosti: Na Siciliji od 5. juna bice aktivna aplikacija “Sicilija Sikura”, mogućnost medicinske pomoći turistima u slučaju potrebe. A predsjednica južne regije Kalabrija Džole Santeli je poruciula da su “turisti dobrodsoli, a onima koji dođu bice ponuđena i večera”.

U južnoj provinciji Kampanja posebna pažnja bice usmjerena na one koji dolaze iz tri sjeverne provincije gdje je bila najveća kocentracija zaraze korona virusom: Lombardije, Pijemonta i Ligurije. Na železnickoj stanici u Napulju i Salernu, i na naplatnim stanicama autoputeva, kako piše list “La gazeta del mezodziorno”, putnici ce biti testirani na Covid19.

(Tanjug)

Komentari / 0

Ostavite komentar