Virus opet "buknuo", nagli skok broja zaraženih

U Severnoj Makedoniji situacija je proteklih dana zabrinjavajuća - juče je prijavljen najveći broj novozaraženih korona virusom od početka epidemije, a zbog ponovnog širenja virusa zemlja je bila primorana da vrati policijski čas.

Region 06.06.2020 | 08:03
Virus opet "buknuo", nagli skok broja zaraženih

Broj novozaraženih u Severnoj Makdoniji počeo je da raste poslednjih dana maja. Tako je, posle prvobitnog smanjenja broja obolelih, 29. maja registrovan prvi veći porast od 59 novih slučajeva, da bi taj broj već danas iznosio rekordnih 120.

Zbog alarmantne epidemiloške situacije, vlada je bila primorana da vrati na snagu policijski čas u Skoplju, Tearcu, Želinu, Jegunovcu, Tetovu, Kumanovu, Lipkovu i Štipu. Potpuna zabrana kretanje stupila je u četvrtak u 21 čas i trajaće do ponedeljka ujutru, dok će subota biti neradan dan. 

Epidemiološka situacija u zemlji zabrinula je i Bugarsku koja je uvela dvonedeljni karantin za sve koji dolaze iz Severne Makedonije.

Nagli skok broja obolelih u Severnoj Makedoniji ne predstavlja “drugi talas” već samo nastavak postojeće epidemije, ocenio je za “Blic” poznati srpski epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović. Prema njegovim rečima, moguće je da je do skoka broja obolelih u toj zemlji došlo i usled povećanog testiranja, ali da tako veliki skok u svakom slučaju zahteva posebnu pažnju i analizu.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Andric

06.06.2020 06:26

Ovi strucnjaci su mi presmijesni.On vec zna da drugi talas nece biti sa puno oboljelih,nece biti jak virus.Pa kako sad odjednom sve znaju o virusu.Pa oni stalno govore da virus mutira.Zasto se nece pripremati ponovo za italijanski scenarij,zasto bi se sad pripremali za bjeloruski.Ko to moze garantovati.Ako je na osnovu statistike,pa statistika nam ni i martu ni aprilu nije bila za italijanski scenarij,pa su digli paniku.U cemu je razlika...

ODGOVORITE
Name

Haha

06.06.2020 10:31

Znaju jer im je rekao bil porucilac virusa.

Name

XX

06.06.2020 07:45

Slažem se, baš tako.

ODGOVORITE