U toku pravosudni puč u BiH - O čemu se radi?!

Pravosudni puč u toku: Milan Tegeltija vodi akciju uklanjanja Ranka Debeveca, predsjednika Suda BiH, kojeg ne kontroliše, kako bi na njegovo mjesto doveo svog poslušnika i stopostotno privatizovao najznačajnije pravosudne institucije; Odgovori Ambasada SAD-a, Velike Britanije, SR Njemačke, Misije OSCE u BiH o navedenim dešavanjima

Bosna i Hercegovina 01.07.2020 | 17:13
U toku pravosudni puč u BiH - O čemu se radi?!

Piše: Slobodan Vasković

Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH (VSTS), opterećen nizom afera čiji je direktan ili, pak, indirektan učesnik, teško je poljuljan na poziciji koju obavlja i sa koje kontroliše dobar dio pravosuđa BiH, entiteta i kantona.

Tegeltija ne kontroliše Sud BiH, preciznije predsjednika Suda Ranka Debeveca i otpočeo je nezakonitu i nelegalnu akciju kako bi ga uklonio, a na njegovo mjesto doveo nekog od svojih brojnih poslušnika.

Glavni Tegeltijin saradnik u akciji udara na Debeveca, njegovog uklanjanja, koja je uveliko u toku, jeste Gordana Tadić, Glavna tužiteljka Tužilaštva BiH, kao i lojalni im kadrovi iz pravosudnih institucija koji su pozicije dobili zahvaljujući slijepoj poslušnosti Tegeltiji.

Vrlo bitno je naglasiti da akcija ima dva kraka i da se oba pokušavaju realizovati istovremeno!

Prvi Krak

Tegeltija, uz pomoć narečenih, pokušava montirati proces Debevecu u kojem bi Tužilaštvo BiH protiv njega donijelo Naredbu o sprovođenju istrage, nakon čega bi Debevec bio doveden u situaciju da može biti suspendovan sa funkcije predsjednika Suda BiH; To bi Tegeltiji otvorilo mogućnost imenovanja nekog od svojih poslušnika.

Cijela akcija je neinteligentna, potpuno providna, što uopšte ne znači da će biti i neefikasna. 

Upotrijebljen je oprobani recept u BiH: Podnešena je anonimna krivična prijava protiv Debeveca, a Tužilaštvo BiH je odmah uzelo u rad. U toku su, prema višestruko provjerenim informacijama, predistražne radnje.

Gordana Tadić za tužioca je delegirala Vedranu Mijović, koja je pod potpunom Tegeltijinom kontrolom.

Naravno da uopšte ne treba sumnjati da iza anonimne prijave stoji upravo Tegeltija, jer je on tu vrstu obračuna sa nepodobnima “usavršio” još dok je bio na poziciji predsjednika Osnovnog suda Banjaluka; Isti način obračuna je već dugogodišnja tradicija Režima Milorada Dodika.

Tegeltija je, u namjeri da ukloni Debeveca, otišao tako daleko da je potpuno nezakonito dozvolio uvid u njegov personalni dosje, iako je njegov lični “predmet” protiv Debeveca još uvijek u statusu predistražnih radnji (KTA). 

Ukoliko ostvari svoje nezakonite namjere i ukloni Debeveca, Tegeltija će izvršiti svojevrstan pravosudni puč i na taj način potpuno kontrolisati sve njegove segmente, čime će sebi prigrabiti ogromnu moć i izvući se iz defanzive u kojoj se trenutno nalazi.

Do tada će, izvan svake razumne sumnje, pokušati da ucjenjuje Debeveca!

Drugi krak

Da bi, nakon donošenja Naredbe o sprovođenju istrage protiv Debeveca, uklonio predsjednika Suda, preciznije suspendovao, i na njegovo mjesto postavio svog poslušnika, Tegeltija  juriša I na Mirzu Hadžiomerovića, zamjenika Glavnog disciplinskog tužioca, koji nije pod njegovom kontrolom, kako bi potpuno ovladao Uredom disciplinskog tužioca (UDT). 

Zboog toga je i Hadžiomerović dobio krivičnu prijavu, a razlog je pokušaj da ga uklone sa pozicije zamjenika Glavnog disciplinskog tužioca.

Zašto je to bitno?

Ured disciplinskog tužioca može da proslijedi, ali i ne mora, prijedlog za suspenziju Debeveca, ukoliko bi protiv njega Tužilaštvo BiH donijelo Naredbu o sprovođenju istrage.

Preciznije, u slučaju donošenja Naredbe Ured disciplinskog tužioca može, ali i ne mora, da proslijedi zahtjev Komisiji VSTS za suspenziju Debeveca.

Tegeltija, koji ne kontroliše Hadžiomerovića, nije siguran da će on proslijediti prijedlog za suspenziju Debeveca (u opisanoj situaciji) Komisiji VSTS, kojom Tegeltija suvereno vlada.

U stvari, Tegelttija je ubijeđen da to Hadžiomerović neće učiniti, pa želi i njega da ukloni, kako bi mogao da stvori sve uslove za definitivan obračun sa Debevecom.

Akcije su u toku, a Tegeltija, umjesto da je u zatvoru zbog afere “Potkivanje”, “anonimnim” krivičnim prijavama i teškom zloupotrebom institucija, pokušava sebi očistiti prostor za potpunu privatizaciju najznačajnijih pravosudnih institucija BiH.

Osim Debeveca i Hadžiomerovića, Tegeltija ima “Crnu Listu” onih koji su mu se zamjerili i sa kojima se namjerava obračunati ukoliko mu pođe za rukom da ukloni Debeveca i ovlada i Sudom BiH.

U vezi sa svim ovim dešavanjima, koja vrlo ozbiljno prijete poptunom i nepovratnom urušavanju pravosudnog sistema u BiH, uputio sam ambasadorima SAD, Velike Britanije, Italije, Francuske, SR Njemačke i OSCE-u, pitanje koje glasi:
S obzirom na to da država/organizacija koju predstavljate ima snažan uticaj u BiH, šta ćete preduzeti da spriječite da Milan Tegeltija, predsjednik VSTS-a, i njegova otuđena grupacija, potpuno preuzmu pravosudne institucije i usmjere ih protiv svih onih koji su im smetnja, kako njima, tako i njihovih političkim patronima i, istovremeno, iskoriste ih za zaštitu i aboliranje masovnog kriminalnog djelovanja najviših funkcionera u državi BIH, njenim entitetima i kantonima, kao i direktora javnih preduzeća, institucija i ustanova…?!

Do zaključenja ovog teksta dobio sam odgovore iz ambasada SAD-a, Velike Britanije, kao i Misije OSCE u BiH koje prenosim bez ikakvih izmjena.

Odgovor Ambasade SAD u BiH

Ambasada SAD u BiH

Bosni i Hercegovini su potrebni nezavisni tužioci i sudije koji odgovaraju za svoj rad i primjenjuju najviše profesionalne standarde.

"Mi nastavljamo  podržavati okruženje u kojem odgovoran i  profesionalan pravosudni sektor može funkcionisati nezavisno od političkog utjecaja. Međutim, ne možemo komentarisati hipotetičke situacije", odgovoreno mi je iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD u BiH

Odgovor Ambasade Velike Britanije u BiH:

Poštovani g. Vasković,

hvala Vam na emailu od 26. juna 2020. godine.  Primili smo k znanju zabrinutosti koje ste u njemu iznijeli.

Britanska ambasada Sarajevo detaljno prati reformske procese u polju vladavine prava u BiH. U tom pristupu, ambasada je veoma fokusirana na VSVT BiH kao instituciju i dijeli zabrinutosti koje su izrazile EU, druge ambasade i organizacije zainteresovane za konkretan napredak. Nastavićemo da usmjeravamo našu podršku na jačanje nezavisnog i efikasnog pravosudnog sistema BiH.

Srdačan pozdrav
Britanska ambasada Sarajevo

Odgovor Misije OSCE u BiH

"Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini ne može javno komentirati navode koje iznosite.
Kao što je Misija oduvijek naglašavala, sudije i tužitelji, posebno oni koji imaju upravljačke funkcije u sudovima i tužilaštvima, moraju biti u potpunosti nepristrasni i neovisni. Njihov izbor mora biti vođen zaslugama i stručnošću, a njihov rad vođen zakonom, a ne ličnim vezama ili odanošću.

Misija ne može potvrditi da li se odvijaju procesi koje ste opisali. Nadalje, naglašavamo da Misija nema izvršne funkcije kada su pitanju institucije BiH, oslanjajući se isključivo na naš mandat definiran Općim okvirnim sporazumom za mir iz 1995. godine, i ne može poduzeti preventivne mjere koje ste opisali.

Nastavit ćemo pratiti stanje i dešavanja u pravosuđu, uključujući procese imenovanja i transparentno izvještavati o našim sistemskim nalazima."

Odgovor Ambasade Savezne Republike Njemačke u BiH

Poštovani gospodine Vasković,

zahvaljujemo se na Vašem upitu. U nastavku dostavljamo odgovor:

„Vladavina prava je osnovna vrijednost EU; poboljšanja u ovoj oblasti predstavljaju ključnu pretpostavku za daljnje približavanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji. Oblast vladavine prava i reforma pravosuđa koja je povezana s tim, su centralni problemi u BiH, nedostatak sprovođenja reformi u ovoj oblasti je zabrinjavajući.  Priebe-izvještaj iz decembra 2019. godine upravo je jasno ukazao na probleme i izazove u ovoj oblasti. Od ključnog značaja je reforma Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) kao bit neovisnog i samoupravnog pravosuđa. Mi ćemo se zajedno sa Delegacijom EU zauzimati za reforme pravosuđa, što uključuje i brzu izradu novog zakona o VSTV.“

S poštovanjem,

http://slobodanvaskovic.blogspot.com/ 

Komentari / 45

Ostavite komentar
Name

PROTIV

01.07.2020 15:36

Znaci Ambasade Amerike, Velike Britanije i Njemacke su protiv Tegeltije. Zanimljivo.

ODGOVORITE
Name

Re

01.07.2020 16:07

Protiv koga su ti stranci, taj sigurno radi za rs.

Name

PELCOVANJE PAPRIKA/GRADZANA/

01.07.2020 16:16

Jedino ga mi cuvamo ko kaktus u gacama Covjek je iz lijevca pa sad imamo dva diktatora papka i lijevca polja najeb*li smo.

Name

Re

01.07.2020 16:24

A nije ti zanimljivo, što su Baja i njegovi "protiv" BiH i državnih institucija, za koje kažu da nemaju nadležnost u RSu i da se njihove odluke neće poštovati, a sve rade da ih se dočepaju?

Name

RE Vaskovicu

01.07.2020 17:10

G-DIN VASKOVIC VEC GODINAMA PISE I UKAZUJE NA KRIMINAL AL OČIGLEDNO GA NIKO NA SHVATA OZBILJNO. JER DA JE SUPROTNO BAR NEŠTO BI U OVOJ DRZAVI KRENULO SA MRTVE TACKE. UZALUD MU TRUD I IZGUBLJENO VRIJEME.

Name

re za re

01.07.2020 17:13

I ja sam kao i vecina Srba protiv institucija BiH, jer su pristrasne i postale su instrument za uklanjanje srpskog identiteta iz BiH. U stvari su oduvijek to i bile, samo je to sada toliko ocigledno. I bez obzira na sve, Srbi moraju uci u te institucije kako bi smanjili stetu i kako bi sprijecili situaciju da te drzavne institucije pa i drzava bude pod punom bosnjackom kontrolom.

Name

Re re

01.07.2020 17:28

Pa baš treba da radi za RS. Koji kretenizam. Zar nije na čelu pravosuđa BiH a ne njenog entiteta. Fuj, fuj, fuj.. jos kad vidiš ovu glupu facu, želudac da ti se okrene.

Name

profesor

01.07.2020 18:02

Vaskovicev rad je veoma opsezan i ozbiljan. Poenta je pismeni trag i veoma precizni opisi sa sazetcima. Rezime je taj da kriminal ne zastarijeva, a Vaskovic ga je ovjekovjecio. Svako ozbiljan i posten u BiH vidi i osjeca koliki je taj njegov doprinos - doprinos samo jednog novinara blogera. Impozantno i puno hvala!

Name

Re

01.07.2020 19:35

Ljudi, lično znam ovog čovjeka godinama, skoro od rođenja. On ima intelektualni kapacitet da bude maksimalno portir / ne vrijeđam portire to mi nije cilj / , a ne to što jeste. Ali tu je zbog toga što je podoban.

Name

rezare

01.07.2020 19:41

Ti spavas dubokim snom srba u BIH institucijama ima i viska ali to nije poenta ko radi za cije glupe nacio interese /svi smo mi od krvi i mesa /OVDE SE COVJECE RADI O KRIMINALCIMA KOJI NAS IZJEDOSE A SEBE SU OBEZBJEDILI PA I DESET GEBNERACIJA . OD OVOG ZUBERA ZENA JASE NA SLONU KAMILI KROKODILU PUTUJU PO PO EGZOTICNIM ZEMLJAMA A TEBI TREBA DODIKOV VAUCER OD 100BAM DA BI DOBACIO DO TESLICA.Ovde nema veze srpstvo ovo je za Foce

Name

Za re

01.07.2020 19:59

A tebi je sve normalno i super? Odmah baci telefon, tv, auto pa cak i kutiju cigareta jer su strane. Popusi domaće jer su ekološke.

Name

ROLIDUK DRND

01.07.2020 20:30

Potkuj me care

Name

Re profesor

01.07.2020 23:22

Tačno tako. Najbolji komentar.

Name

ŽIKA Ž

02.07.2020 11:24

Zašto ćute profesori fakulteta, šta takozvana inilegencija radi. Jebe se u debeloj hladovini.

Name

Čak

01.07.2020 15:37

I Mafija mu zavidi na metodama...

ODGOVORITE
Name

atila

01.07.2020 15:53

Kakav on i njegove metode on samo povlaci konce drugi planiraju,on je samo lutka na koncu i nista vise od toga.Na kraju ce on opet platit najvecu cijenu,a planeri ce se izvuci.

Name

seljacic

01.07.2020 16:20

hodao go do pasa po gradu, sad kao neki sudija i tuzilac glavni. nisam znao da su iz srpca toliki seljaci

Name

Jaffa

01.07.2020 15:41

Kakve floskule...stranci na strani mafije definitivno.

ODGOVORITE
Name

Skeptik

01.07.2020 17:26

Ćelo pik razbojnik!

Name

Sa strane

01.07.2020 15:56

I dalje mi nije jasno zašto se ne otkaže argument ambasadorima koji se otvoreno upliću u rad sudstva. Šta bi se desilo ambadadorima u Londonu, Njujorku i Berlinu koji bi komentarisali rad ondašnjih sudova i pravosudnih institucija? Ceni li neko u BiH tu zemlju, kakva god da je, ili misle da je biti podanik prirodno stanje stvari?

ODGOVORITE
Name

Re

01.07.2020 17:14

A kredit?

Name

deda

01.07.2020 17:47

za ovog sa strane neka tamo I ostane : ne damo da se stranci mijesaju pusticemo Tegeltiju da radi sta hoce j..te on ..aj zdravo

Name

Re sa strane

01.07.2020 19:48

Pravi si ti argument. Kaze se:"agreman".

Name

Ali

01.07.2020 21:42

Mi smo KOLONIJA!

Name

Banja Luka

01.07.2020 16:02

Ja ne znam sta radi ova SIPA, za sta platu primaju. Smrada je davno trebalo uhapsiti jos dok je bio u osnovnom sudu. Protiv narecenog je toliko prijava bilo da se pobrojati ne moze.

ODGOVORITE
Name

FInska

01.07.2020 16:11

Sve neki fini ljudi u najkorumpiranijem pravosudju u Evropi. Da li ima i jedan castan i posten covjek ?

ODGOVORITE
Name

+1

01.07.2020 20:39

ima ali ne Mogu do izražaja

Name

А

01.07.2020 16:14

Опет овај млати празну сламу.

ODGOVORITE
Name

ja

01.07.2020 16:15

smjeniti tegetliju I tadicku

ODGOVORITE
Name

Dedic

01.07.2020 16:20

I stancima se nas lopovluk zgadio.

ODGOVORITE
Name

Neki, ne znaš ga ti...

01.07.2020 16:24

Osoba bez morala, savjesti, poštenja i ljudskosti na čelu takve institucije? Ko podržava ovu kreaturu na čelu važne institucije u BiH? Afera za aferom, a on sve stabilniji na čelu VSTS-a? Kako je to moguće? Ko mu daje snagu i vetar u leđa da se poigrava sa institucijama i narodom ove napaćene države? Bezbroj pitanja bez odgovora... Da nije novinara kao što je Vasković, mnoge afere bi ostale u ladicama Tegeltije... A ladice su mu krcate!

ODGOVORITE
Name

re

01.07.2020 17:17

Ma, opaliće ga neko po toj ćelavoj glavi, on misli da je nedodirljiv. Đubre pokvareno!

Name

075

01.07.2020 16:28

Koja je ovaj bu.ala ! Iza Debeveca stoji najjači lobi na planeti Zemlji, meni kao "malom" građaninu BiH je drago zbog toga jer njima bih dao BiH da upravljaju sa BiH od ova tri "naroda"! " Estera Erna Debevec, svjedokinja holokausta"

ODGOVORITE
Name

Lana

01.07.2020 16:32

Sve ambasade znaju,kao i svi građani BIH kako funkcionišu pravosudne institucije,ali ništa ne čine da bi se bilo šta promenlo. Ovo je zemlja propasti u svakom smislu.

ODGOVORITE
Name

Re

01.07.2020 18:27

Treba samo bjezati sto dalje iz ove drzave i svako ko moze da se spasi bjezte ljudi ovdje zivota nema sve rukovodstvo preuzeli najveci kriminalci i lopovi,,samo sto dalje spasavaj se ko moze

Name

miki

02.07.2020 11:09

Debevc je Slovenaca oni su izvršili genocid nad etničkim Švabama Gotschen oko 20.000 i svi su u napuštenom rudniku na Kočev.Rogu,a i Talijane su pobili i protjerali.Genocidni narod Slovenci.Ćelo je skoro ukrao 7.000.000km u arbitraži za JP Putevi Srpske.Nikad nije radio privredno pravo u koje se razumije ko Marica.I u sukobu je interesa kao član VSTV ne može biti arbitar.U arbitraži se plaća ekspertnost a ne pozicija za legalizovanje pljačke.O arbitraži zna samo da su tu visoki honorari.

Name

borac

01.07.2020 17:43

Ma kakav sud mafija jaca.

ODGOVORITE
Name

marko

01.07.2020 18:40

Taj Tegeltija ne moze normalno ni govoriti,gdje i kako je on zavrsio Pravni fakultet.Zar moze tako nesto raditi,gdje je kontrola sudstva u BiH

ODGOVORITE
Name

ATLANTIDA

01.07.2020 18:52

Tegeltija i Tadić su sramota pravosuđa u BiH!Naduvani lik nebi u normalnoj državi mogao ni nositi poštu,vrlo je simptomatično da jedan ovakav japanski kabadahija može da bude na najodgovornijoj pravosudnoj funkciji u BiH.Da li je moguće da je pravosuđe toliko srozano da čovjek upitne inteligencije može da po metodi ulice da "mete"sve i svakoga ko mu se suprotstavi,naravno on je najobičniji sluga tri "musketara"koji su unijeli razdor u celu drzavu,a u tome im obilato pomaže jedan kafanski "pravnik"koji sa takvim koeficijentom inteligencije razara sve što se može razoriti.On je sramota i za strane ambasadore koji na sve to gledaju blagonaklono,čudno,jer ,upravo te drzave ulažu velika sredstva za bolji i pravicniji rad pravosuđa.Oni neće da dignu glas,valjda njihovi mentori upravo biraju takve nakaradne likove na najodgovornije funkcije u BiH.!Zbog čega,za sada nepoznanica,ali,narodu je preko glave i Tegeltija,I "Musketara "i neka nam je samo bog na pomoći sa ovim političkim likovima...

ODGOVORITE
Name

Brsle

01.07.2020 19:54

Kako je on mogao zavrsiti pravni fakultet, kad ne zna govoriti srpski jezik. Njegova prica je nerazgovetno mumljanje.

ODGOVORITE
Name

SA85

01.07.2020 20:15

"Gordana Tadić za tužioca je delegirala Vedranu Mijović, koja je pod potpunom Tegeltijinom kontrolom." - ako neko ne zna, dotična tužiteljica je Slavujeva kćerka , znaci SNSD kadar

ODGOVORITE
Name

Pera

01.07.2020 20:47

GDJE MI ZIVIMO PITA LI SE IKO????

ODGOVORITE
Name

RE Lana

01.07.2020 21:34

A zar ne vidis da ovi iz SVIJETA koji dolaze ovdje su TRECERAZREDNI politicari A TAKVI SU PODLOZNI MITU I KORUPCIJI za dva dana oni se pibratime(nadju nacin) kako da (i) legalno KRADU OVAJ NAROD!!

ODGOVORITE
Name

XL

02.07.2020 08:31

TEGELTIJA JE SRAMOTA NARODA! ČITAVI VSTS ZAJEDNO SA BURLOM NEMAJU DUŠE NI MORALA A PRAVA TUMAČE PO SVOM LIČNOM NAHOĐENJU JOŠ SE JAKO MNOGO I NAMIJERNO PRIKRIVANJU STRAŠNO ZLOČINI I KRIMINALCI U NJIHOVIM LADICAMA ILI SE PALE KAO NEKADA U BANJALUCI?! NARODU TREBA PRAVDA! POJEDA NAS NEPRAVEDNO ZLO KOJE NAS OKOVALO!

ODGOVORITE
Name

CIK

02.07.2020 09:11

Sad se jasno vidi ko upravlja Sudom BIH i ko je mentor sudijama to su SNSD i HDZ a ko bajagi uvek su protiv suda i nevalja im.Ocigledno ih je uhvatio strah jer su izgubili Ljude u CIKU koji su 100% radili za njih na izborima im pomagali dodavanjem glasova za pobedu.Sad kad su u CIK dosli LJudi iz svih stranaka i nemogu manipulisati sa glasovima za njih nisu legitimni.Pa naravno se sad fatili suda da ostane pod njihovom kontrolom tegeltija i gordana tadic.Ako bi HDZ i SNSD jos njih izgubili izpod kontrole jasno im je sta ih ceka,

ODGOVORITE