Instant doktorat za instant docenta Ujedinjene Srpske

Da se obrazovna politika vodi prema željama i ambicijama nastavnika, a ne prema akademskim potrebama, pokazuje i primjer Mirele Kajkut Zeljković, poslanika Ujedinjene Srpske u Narodnoj skupštini Republike Srpske i od skoro izabranim docentom za užu naučnu oblast – Očuvanje genetičkih resursa na Poljoprivrednom fakultetu u Banjaluci.

Republika Srpska 02.07.2020 | 15:12
Instant doktorat za instant docenta Ujedinjene Srpske

Mirela Kajkut Zeljković je brzinom svjetlosti napisala i odbranila doktorat, nakon čega je momentalno raspisan konkurs za nastavnika u njenoj stručnoj oblasti.

Iako predmete na katedri za Genetičke resurse godišnje sluša tek nekoliko studenata, Univerzitet u Banjaluci je na konkursu birao dva izvršioca. Razlog za to mogao bi se kriti i u činjenici da je pored Mirele Kajkut Zeljković, za užu naučnu oblast Očuvanje genetičkih resursa kvalifikovana i Marina Antić, sa neuporedivo više stručnih radova ( i brojem bodova) koji se stiču u konkursnoj proceduri. Tako je Marina Antić na konkursu osvojila 194.9 bodova, a Kajkut Zeljković 107.7 bodova. Na kraju su obje primljene.  

Svoj potpis na Izvještaj komisije 15.5.2020. godine dale su: prof. dr Gordana Đurić, prof. dr Zrinka Knezović i prof. dr Gordana Rokvić.

Iz Univerziteta u Banjaluci poručuju da je u užu naučnu oblast Očuvanje genetičkih resursa svrstano osam predmeta na sva tri ciklusa studija na Poljoprivrednom fakultetu, a da ukupan broj studenata unazad 4 godine iznosi 69, odnosno u prosjeku nešto više od četiri studenta na jednom predmetu po jednoj godini.

I dok su se za četiri studenta na Poljoprivrednom fakultetu primala dva nastavnika, na drugim fakultetima (npr. Pravnom ili Ekonomskom fakultetu u Banjaluci) nerijetko se dešava da jedan profesor predaje gradivo za više od 300 studenata!

Interesantno je i to, kako su za Moju Hercegovinu potvrdili sa UNIBL, da je tokom 2018. godine raspisan konkurs za dva izvršioca, ali je isti od strane Senata Univerziteta u Banjoj Luci proglašen neuspjelim zbog, kako navode, formalnih razloga, odnosno isteka roka za dostavljanje izvještaja.

„Kako su u međuvremenu nastupili uslovi za napredovanje dva zaposlena, trenutno u statusu saradnika odnosno istraživača, pristupilo se ponovnom raspisivanju ranije raspisanog – neuspjelog konkursa“, navode sa Univerziteta.

Između ova dva raspisana konkursa, Kajkut Zeljković je odbranila doktorsku disertaciju.

Brojne primjedbe i na doktorat 

Međutim, tu kontroverze ne staju. Prema primjedbama na urađenu doktorsku disertaciju, koje je dr Biljana Rogić sa Poljoprivrednog fakulteta 24.6.2019. uputila Nastavno-naučnom vijeću tog fakulteta i Senatu Univerziteta, može se vidjeti da je i sama disertaciju Mirele Kajkut Zeljković u mnogome sporna. 

Tako dr Biljana Rogić navodi da u samom procesu nije ispoštavan hodogram doktorskih studija, da je odstupljeno od plana istraživanja koji je dat prilikom izvještaja o podobnosti teme kandidata i mentora, zatim da ispitivani parametri ne daju dovoljno elemenata za pouzdanost istraživanja i donošenje utemeljenih zaključaka, da statistička obrada podataka nije bila adekvatna, da rezultati nisu jasno, pravilno i logično prikazani i tumačeni itd.

Interesantno je i to da Biljana Rogić navodi da o naučnom značaju dobijenih saznanja iz doktorske disertacije dovoljno govori to da je u doktoratu zahvalica koja se nalazi na jednoj i po stranici, veća iz izvedenih zaključaka koji zauzimaju svega pola stranice doktorata.

Sa druge strane, Komisija za ocjenu i odbranu doktorske disertacije Mirele Kajkut Zeljković u svom odgovoru 3.9.2019. negirala je dostavljene kritike, odnosno primjedbe. Članovi komisije iz Banjaluke bili su dr Boris Pašalić i dr Gordana Đurić.

Mirela Kajkut Zeljković je supruga Branislava Zeljkovića, v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske (takođe člana Ujedinjene Srpske), koji se za vrijeme pandemije korona virusa u medijima vezivao za mnogobrojne afere, koje su se pretežno ticale javnih nabavki.

Zeljkovićevo ime dovođeno je u vezu sa turističkom agencijom “Travel for Fun”, koja je nabavljala medicinsku opremu za Institut, zatim za nabavku pokretne bolnice koja je na kraju vraćena, dok je sam ugovor poništen, a u posljednje vrijeme u centru pažnje je afera vezana za nabavku respiratora. 

(Moja Hercegovina)

Komentari / 30

Ostavite komentar
Name

Gadovi jedni

02.07.2020 13:31

Uzas!

ODGOVORITE
Name

Инспекција

02.07.2020 13:59

Позивам јавно Инспекторат РС да се огаласи по овом докторату. Најбоље би било звати независну комисију да оцјени ову дисератију која је површна, неистинита и пуна апсурда. Ментор није из уже научне области. Кандидат нема валидно истраживање, новац је узео од министарства Науке а лажирао је податке. Сад нам та Зељковићка у одбору за науку у Министарству и усмјерава новац подобним. Систем глуп-глупљи, лош-лошији-најлошији-виђу мене.

Name

SNSD

02.07.2020 15:23

Treba biti u pravoj stranci....

Name

re

03.07.2020 08:24

Daj ne budali! Koji inspektori...pa sve se plaća i ima cijenu, gdje ti živiš? Samo radikalne promjene mogu nešto napraviti i očistiti od ovih okorjelih lopova....ministri prodaju studije izvodljivosti, profesori magistarske i doktorske radove....otvorite malo oči i raspitajte se sve se zna samo svi igraju peterostruke igre i glume poštenje,znanje i patriotizam! samo sve posmjenjivati...

Name

student

02.07.2020 13:39

Svi doktorati na poljoprivrednom fakultetu u Banjaluci su plagijati ili sa izmisljenim podacim.Da ima imalo zakona u ovoj prciji od drzave taj fakultet bi se zatvorio, jer zaposleni na tom fakultetu su grobari poljoprivrede R.Srpske

ODGOVORITE
Name

Dipl.ing. Agronomije

02.07.2020 16:45

Nije istina. Većina diplomiranih na državnim fakultetima je pošteno stekla diplomu. Privatni fakulteti su problem. E sad da ima štela ima, ali ne u tolikoj mjeri

Name

@dipl. ing. agronomije

03.07.2020 05:13

Na državnim fakultetima samo malo "plagiruckaju"?!

Name

Херцеговина

02.07.2020 13:41

Један од темеља сваке државе је школство и здравство. Имати такве темеље као што има Српска даје јој наду, поред јаке привреде, да ће скоро стати раме уз раме са водећим земљама Европе. Захваљујући таквим кадровима које даје Уједињена Српска, министар просвете Наталија Тривић, брачни пар Зељковић, предсједник и други човјек УКЦБЛ чувени папак Стевандић и осталим кадровима. Земљо отвори се шта смо дочекали!

ODGOVORITE
Name

Rtrs

02.07.2020 13:55

MA PUSTITE TE NESKOLOVANE DA RADE PO PROTEKCIJI RADNI STAZ TRAJE PODUGO ZBOG NEZNANJA DOCI CE VRIJEME KADA CE TAKVI BITI ILI U ZATVORU ILI NA SMETLISTU TRZISTA RADA POKAZALO SE MNOGO PUTA I MILINI SU BILI SVE I SVJETI PA JOS MALO U BUDZAK

Name

Boris

02.07.2020 16:46

A pred početak rata ukinut zakon o porijeklu imovine. Sve se planski uništava za šaku jada koji opljačkaše ovu državu i narod

Name

student

02.07.2020 18:20

Nema vise razlike izmedju privatnih i drzavnih fakulteta, na drzavnim se isto sve moze kupiti. Ako ste htjeli doktorirati na poljoprivrednom fakultetu u Banjaluci onda ste placali jednom neobrijanom profesoru 5000 KM i on vam je izmisljao podatke za doktorat ili ste slobodno mogli plagirati podatke iz engleskog ili njemackog govornog podrucja. 90% nastavnog osoblja na tom fakultetu ima plagirane doktorske disertacije ili magistarske radove, ili su dosli do doktorata zaobilazeci procedure poput master po novom sistemu pa odbrana doktorata po starom bez doktorskih studija. Vecina osoblja ima uglavnom naucne radove objavljene u casopisu agroznanje koji izdaje isti fakultet i sami sebe ocjenjuju. Da ima i od inspekcije taj fakultet bi bio zatvoren jel sluzi samo za prodaju diploma, sirenju neznanja i pranju para iz projekata, uglavnom iz ministarstva poljoprivrede.

Name

profesor

02.07.2020 13:42

Sada kada je skolski sistem u RS uglavnom razoren ne cude ovakve "male igrice". Moze se uociti samo slicnost sa urusavanjem pravnog sistema preko Tegeltije sto predstavlja akciju unutrasnjeg neprijatelja (moze biti i spoljni) sa ciljem urusavanja drustvenog sistema vrijednosti. Sistem vrijednosti ima naima dva vazna oslonca: skolstvo i sudstvo. Bez sistema vrijednosti imamo negativnu selekciju tako da na kraju posmatranja imamo aktuelnu situaciju u RS! Na zalost u skoro svim drustvenim sferama. BiH se nalazi kao drustvo u fazi intelektualne regresije, a "nekroza" drutvenog tkiva tek slijedi.

ODGOVORITE
Name

someone

02.07.2020 13:43

najviše krivim akademske gradjane za ovakvo stanje u zemlji što ćute i ne dignu svoj glas protiv režima,a onda kad vidim i ovakvu vjest onda krivim sebe što sam tek prošle godine odselio u inostranstvo,trebao sam to davno uraditi. još me ove vjesti diraju zbog rodbine koja je ostala dole a ja im još uvjek ne mogu pomoći da odsele.

ODGOVORITE
Name

Poznavalac prilika

02.07.2020 15:11

Kakvi akademci, ma mi toga nemamo, to su uhljebi i kukavice. Većina njih je kvaziobrazovana i zato je jednim dijelom ovako teška situacija u društvu..

Name

E

02.07.2020 13:54

Fffuuuuuujjjjjjj

ODGOVORITE
Name

Doktor

02.07.2020 13:56

Mala napredna! A glupa ko noc.

ODGOVORITE
Name

Мрачајски прото

02.07.2020 14:11

Срамота, да се срамотом неко поноси, и да за такве безчаснике неко даје свој глас. Мој син стекао је овдје диплому прије 10 година, али нема посла, јер није члан партије црвени кмера.

ODGOVORITE
Name

Piy344

02.07.2020 14:32

Preletačka hobotnica koja će uskoro ostati bez pipaka.

ODGOVORITE
Name

Hik

02.07.2020 15:13

Od kojih je ona Kajkuta?

Name

Milan

02.07.2020 15:35

Alo,jeste li vi svjesni da imaju ljudi,uglavnom akademski gradjani Republike Srpske koji sjede kući bez posla i ovakvim likovima pišu diplomske,magistarske i doktorske radove.Koja stotina ili hiljada maraka i šta hoćeš naprave.Samo ovo je rijetka oblast a bila žurba do drugog konkursa pa je čovjek otaljao posao.Valjalo je požuriti na konkurs.

ODGOVORITE
Name

Space Lord

02.07.2020 16:05

Na poljoprivrednom fakultetu u BL ima više osoblja no studenata.

ODGOVORITE
Name

Ekstra pamet

02.07.2020 16:39

Pa u RS,ali i u okruzenju pojedinacno, godisnje proizvodi se vise ,,doktora nauka,, nego sto je to bio slucaj u bivsoj drzavi SFRJ. Naravno vecina tih doktorskih titula nisu rezultat naucnih radova (ŗezultata) nego je u pozadini korupcija,mito,politika i sta ne sve jos. A prave rezultate proizvodnje ,,doktora nauke,, i drugih ,,strucnjaka,, imat cemo uskoro kad dozivimo kolaps.

ODGOVORITE
Name

Mićić i Đurićka...

02.07.2020 17:04

su dva najveća zla na poljoprivredi, tzv. centru za genetička istraživanja, Univerzitetu koji je nekad bio ime...,danas prćija kojom rukovodi tzv. direktor Lazić, bivši DB-ovac, sram vas bilo ove djece koja bi nešto studirala ali nema ko da ih prosveti osim prevaranata koji samo trpaju u džepove..,trpajte..i vaša će se pred zoru utrnuti!

ODGOVORITE
Name

Mirkan

02.07.2020 17:40

Nikada više naučnih radnika,profesora, doktora,akademika i ostalih lezileba a jedan mesar sa dvije godine Brozovog fakulteta vedri i oblači i liječi i šta sve ne?Svi redom uzmite te diplome i obrišite g....u sa njima.

ODGOVORITE
Name

ivica dačić

02.07.2020 17:57

NEKA NEJAKI RADOVAN I NJEGOVA VLADA DONESU ODLUKU DA SVIMA NAMA DODIJELE DOKTORATE I DA BUDEMO SVI ZADOVOLJNI.

ODGOVORITE
Name

Dusko

02.07.2020 18:25

Samo napred skolska, svaka čast. Zanemari dušmane i zavidne ljudi. Ko zna tebe, zna koliko si se napatila da zavrsis skolu. Sve si stekla samo svojim trudom.

ODGOVORITE
Name

Boki

02.07.2020 19:10

Ovo je vlast F UK A R A.

ODGOVORITE
Name

Vječiti opozicionar

02.07.2020 20:12

Doktorske disertacije se brane pred svjetskim ekspertima, nikad ih student nije vidio, imam primjer u porodici, momak na elektro studiu, a ne ovi preko noći kupe šta hoće. Ne znam ko im to prihvata osim ovih kombi stranaka. Dokle dođosmo?

ODGOVORITE
Name

US

02.07.2020 20:39

U Ujedinjenoj Srpskoj je sve instant. Proverite malo diplome "Zvornickih razjedinitelja", nemaju ni srednju skolu posteno zavrsenu.

ODGOVORITE
Name

Obican covjek

02.07.2020 22:09

Sve ovo vodi u propast

ODGOVORITE