Odlazak građana biće nastavljen, čim stane korona

Epidemija virusa korona potisnula je u bh. javnosti priču o masovnom odlasku stanovništva iz zemlje. Ipak, problem odseljavanja iz Bosne i Hercegovine je tu i ostaće i nakon korone.

Republika Srpska 04.07.2020 | 20:06
Odlazak građana biće nastavljen, čim stane korona

Demografi kažu da niko trenutno ne vodi računa niti je objavljena zvanična statsitika o broju ljudi koji su se vratili, ili onih koji su ostali u evropskim zemljama.

"Sigurno je da će opet doći do fluktuacije čim ova situacija prođe. Evropske zemlje će spremnije odgovoriti na sve udare na privredu, pa će samim tim biti privlačnije i za radnu snagu s ovih područja", poručuje demograf Aleksandar Čavić.

I pored toga što bi BiH sada trebalo da raspolaže sa više radne snage i u tom smjeru pomogne i privredi i građanima da ostanu u svojoj zemlji, sa smirivanjem situacije u vezi sa epidemijom COVID–19, pitanje odlaska se ipak opet nameće kao tema broj jedan. 

Za Danijela Gatarića iz Banjaluke to je uobičajeno, jer svaki pojedinac uvijek razmišlja gdje bi mogao da ostvari bolju budućnost.

"Svi mi razmišljamo gdje bi imali bolju budućnost, i ganjamo neke, neko američki, neko njemački, neko domaći.", kaže Danijel. 
Različiti su razlozi za odluku na odlazak, poručuju građani, od političke situacije, socijalne sigurnosti, ekonomije, a odlazak mlađe populacije je neminovan.

Preciznih podataka o broju građana koji su napustili BiH i RS posljednjih godina nema. Odlazak stanovništva počinje nakon građanskog rata 1995. godine, a demografi upozoravaju da je Srpsku svake godine napuštalo između 17 i 30 hiljada stanovnika, te da je, zaključno sa 2019. godinom otišlo preko 400 hiljada ljudi.

BN TV 

Komentari / 45

Ostavite komentar
Name

Bosna moja jabuko u cvijetu..

04.07.2020 18:34

Otisao sam pred rat u Njemacku. Vec 30 godina nosam BiH pasos i gledam kako BiH tone sve dublje. Definitivno uzimam njemacki pasos za starost. A takvih kao ja ima mnogo.. BiH je definitivno propala zemlja!

ODGOVORITE
Name

Vracam se majci u Bosnu

04.07.2020 18:43

...cim dodje vladavina prava. Imam i ja dvojno,ali.... tebe nikad ni malo ne povuce?

Name

Joka

04.07.2020 18:51

Čuj odlazile kakva teorija seljačkog novinarstva ,a za vrijeme korone molili su da se vrate

Name

Vaso

04.07.2020 19:03

Stvarno nam je zao sto se takvi neće vratiti samo ti ostane tamo tamo te bas vole

Name

Kalinic

04.07.2020 19:13

Tebi stari da je dobro u Njemackoj, ne bi visio na domacim portalima, nego bi trosio novac, investirao i uzivao u zivotu.

Name

Marko

04.07.2020 21:45

Kalinic Ne beru se pare na drvecu u njemackoj u Njemackoj se radi da bi se zaradilo. U njemackoj ne vlada kriminalna ratna lorupciona mafija kija krade ubija i otima.

Name

Stefan

04.07.2020 22:18

Zivim i ja 50 godina u njemackoj i njemacki sam drzavljanin. Svakome bi preporucio da napusti BiH, bilo kog entiteta ako zeli bolji zivot. Uzivam u svom zivotu! Imam firmu sa 42 radnika, zivim sa porodicom u vili, vozim sportsko auto, pun dzep love i nemogu da potrosim pare kako brzo zaradim. Ko zeli slicno da zivi, bujrum u Deutschland cim prodje Corona a drugima zelim puno srece i pamet u glavu na sledecim izborima.

Name

Re

04.07.2020 22:30

Joka sine, eo mene u Njemackoj i nine mi palo na pamet da dodjem, cuj molili da se vrate. Kakva glupost, pa se desi atomski rat ne bi isao u RS, a sa vremena na vrijeme, dok pijem kafu pogledam i novine da vidim ima li pomaka. Sad, ne smiju se ni gledati novine, kakva bolest, kakav idiotluk. Pobjego sam glavom bez obzira prije godinu dana, ni sekund ae pokajao nisam, uzas!

Name

Re:

05.07.2020 00:51

Неки су пред рат побјегли у Њемачку, па чекали да им неко други брани ђедовину. Сад исте те кукавице држе некаква предавања онима који су остали да живе гдје су се за то изборили. Овде киле нисте подигли и први пут сте тамо чули за некакво радно вријеме, па се зачудили. Ево, имам и ја у РС своју фирму с 22 запослена и добро и њима, добро и мени, а нисам режимлија, нити ћу икада бити. Јака вам одлука да овде оставите ћаћу и матер другима да их дослуже, да бисте могли причати о вилама и спортским аутима! Сутра могу да купим ауто по наруџби и саградим вилу од 10 дулума, али то није мој животни циљ, него ми је више стало да моја дјеца остану оно што јесу, да знају ко су и да од њих буду добри људи. Талог и нуле од образа и карактера, које мисле само на своје властито дупе, ето, то сте! Да су вам живи и здрави унуци Ханс и Хелга!

Name

Ad

05.07.2020 08:04

Stefan,,,. Otvoriti prozor da lafina izadje. Imas ti nesto drugo u glavi. Sigurno imas firmu coklade kao i drugi.

Name

Зашто оде омладина

05.07.2020 08:58

Ја сам отишао давно ван. Још 1972. Узео држављанство и имао све али сам цело време сањао повратак у родне крајеве. Кад сам отишао у пензију ја сам се вратио. Мни је добро јер имам осигуран живот али на жалост омладина око мене нема основне животне услове јер су политичари и тајкуни поделили радна места својој родбини. РС има огромне могућности али то спречава корупција и политички криминал. Овдје се жене између себе кумују једни другима и богате се. Верујем да би све било боље кад би власт преузели млади људи који су редовно завршили школе уместо ових који већ 20 година седе на функцијама са сумњивим дипломама и родбинским везама. Надам се да ће ово народа што је остало размислити и на следећим изборима дати свој глас младим њудима и на тај начин спречити одлив мозгова и испразнити канцеларије у јавном сектору јер тамо седе само страначке особе које ништа и нераде. Зато саветујем младима да остану овдје и изборе се за промене

Name

Maxi

04.07.2020 19:03

To da ce odlazit mozda pojedinci jer Eu privreda nece vise nikad biti kao sto je bila pre Korone. Zivi bili pa vidjeli.

ODGOVORITE
Name

Re:

05.07.2020 00:58

Ко има мрвицу мозга, то му је јасно. У ЕУ и већину свијета тек долази расуло система и економије, али људи не мисле унапријед ни 7 дана. То живи од данас до сутра, тумара по инерцији и неке ствари мора научити тек кад му се дебело разбију од главу. Већ има добар број оних који су у дубокој депресији, јер више немају куда побјећи, пошто су се доста набјежали, нигдје задовољни, лагали како им је супер, а онда лажи угледале свјетло дана.

Name

Kruško

05.07.2020 06:18

Za STEFANA........zato tvoji radnici rade od jutra do večeri za 1500ojro,spavaju po 5-8 u pdkovrlju i kupuju salamu za 2 ojra kilo.Toliko o tvome bgastvu.

Name

Zorana

04.07.2020 19:04

Mladi trebaju da idu. Zivot je pred njima.....Netreba provesti ni jedan dan u ovakvom okruzenju a kamo zivot. Svagdje se radi.al bar znas zasto....

ODGOVORITE
Name

Re:

05.07.2020 01:02

Кредити овде, па кредити тамо су најбоља мотивација за рад. Таман све отплатиш и умреш као сиротиња, па социјално покрива погребни транспорт до овамо.

Name

Voxpopuli

05.07.2020 06:12

Svak neka živi gdje hoće, sloboda izbora,ko hoće da radi svugde će naći posla,većina završava fakultete i traže poslove u toj branši a potrebe za tim nikakve,a kad odu u inostranstvu ne biraju poslove,fali nam zanatlija,a pita li iko svoju djecu da li im se živi tamo daleko ili je to samo izgovor za odlazak.

Name

Voxpopuli

05.07.2020 08:49

Na žalost odlaze mladi i zdravi a ovamo se vraćaju stari i bolesni sa minimalnom penzijom,ako su tako sposobni sto nisu dali svoj doprinos u svojoj zemlji i napravili je boljom za sve.

Name

Boris

04.07.2020 19:30

Sa ovakvim političarima je čudo da iko normalan živi u BiH. I ja sam jedan od njih ali ne za dugo. Ako se ne promjeni vlast kompletna, i ako nakon toga dobar dio državnog vrha i direktora ne bude u zatvoru, ja u BiH više nemam šta tražiti. Idem naći djeci budućnost

ODGOVORITE
Name

Re

05.07.2020 06:07

Druze jeste da se na zapadu radi ali i zaradi plata je da lijepo mozes da zivis i prezivis a posebno gdje dvoje rade tu mozes fino da ustedis.dok kod nas trebati za normalan zivot oko 1500 maraka a ti zaradis 500 pa ajde neka neko kaze jel ima smisla drzava .za mene nema .svemu je kriva vlast ..svako treba da ide gdje je bolje

Name

Tttt

04.07.2020 19:37

Bosna i jeste u ovakvom stanju zbog vas koji ste otisli tamo i glasate za ovu vlast. Tamo se družite sa svima a ovde ste veliki Srbi, Hrvati i Bošnjaci. Ovdje ste nacionalisti, a tamo su vam druge dvije nacije "braća". Ispišite se iz BiH državljanstva i pustite nas da živimo kako moramo. Što ne pratite i čitate nemačke portale. Koristite svaku priliku da se hvalite kako živite u raju. Jedete konzerve i kifle a svaki ušteđen dinar ulažete ovdje u zidove. Džabe vam sav novac ne znate živjeti.

ODGOVORITE
Name

Bravo

04.07.2020 20:35

Svaka čast na komentaru. Upravo je tako. Ovdje neće da rade ništa a u tudjoj zemlji ne biraju posao i nikad neće biti ravnopravni jer su gradjani drugog reda.

Name

Zvornik

04.07.2020 20:39

Nit bi sta dodao nit sta oduzeo u odgovoru bravo bravo bravo majstore.

Name

Švedska

04.07.2020 20:48

Nikad nisam niti ću ikad glasati u BIH dok su ona tri čobana koja se predstavljaju kao predstavnici svojih naroda na vlasti.Za takve šuge se ne glasa.Svako ima svoje mišljenje.Zdravi bili i čuvajte se.

Name

Za ttt

04.07.2020 21:19

Nazalost je tako. Svi migranti koji napuste svoje domovine, jos uvijek drze do svog nacionalnog identiteta, podrzavaju svi svoje rezime u domovini iako su mnogi od njih od istih morali pobjeci u pravome smislu rijeci, Arapi i Muslimani npr. na zapadu imaju sva prava a drze do svog fundamentalizma i religiozne radikalnosti od koga su zapravo pobjegli, i drze do svojih zaostalih pogleda. Isto je sa Rusima, napustili svoju domovinu, u Njemackoj gledaju RT deutsch, slusaju rusku propagandu, lazi o tome kako se Zapad raspada, da je Zapad fasisticki, i glasaju za Afd, koga Rusija podrzava i financira. To vidim svaki dan.

Name

Re

04.07.2020 22:32

Uvijek ta prica, narod glasao... dokazi mi da je narod glasao i da nisu pokradeni izbori pa onda pricaj i trtljaj gluposti

Name

Kiklop

05.07.2020 05:09

Za tu vlast glasaju domaci. Dijaspora uglavnom ne glasa.

Name

BL

05.07.2020 07:02

Bosna je u takvom stanju, bas zbog takvih kao sto si ti "Tttt" ljudi bez mozga. Ko je otisao "tamo" ne glasa vise u Bosni i trudi se da zivi normalan zivot, a normalno je da se prate portali i iz Bosne i iz Njemacke, sto vecina i radi. Mi da vas "pustimo" da zivite kako morate, takvi kao ti zaposleni na grbaci naroda i ulizice vlasti ( nije bitno koje ) "pocrkali" bi od gladi bez priliva sredstava sto dijaspora posalje, sto potrosi na odmoru.

Name

ja sam

05.07.2020 08:50

Ti meni dokazi da su izbori pokradeni, ali mi znamo da nije tako ko sve vlada.

Name

Krajina

04.07.2020 20:10

>Preciznih podataka o broju građana koji su napustili BiH i RS posljednjih godina nema.< Zna li ko o kojim se ovdje drzavama govori. Mozda o BiH i R Srbija. ? Da li je ovo pravopisna greska ili namjerna podvala.? I u ovako ozbiljnim pricama koriste se Cosicevi grifovi. Hvala. Lp

ODGOVORITE
Name

BJ

04.07.2020 20:36

Citam sta sve oval narod piše, pa svako iole normalan ne želi da mu djeca odrastaju u takvoj zemlji, pa šta ima da čudi, što ljudi mahom odlaze, pa nemaju 100 života da bi dole dočekali neka bolja vremena...

ODGOVORITE
Name

Nepravda

05.07.2020 06:14

Znam samo jedno u bilo kojoj drzavi europe posla ima a posebno za mlade ljude koji brzo nauce jezik i zaposle se i lijepo zive a kod nas mlad covjek zavrsi skolu i na birovu rada ceka penziju i kakav je to zivot i stalno caka da nekomu pruzi nesto.sve zbog vodeceg rukovodstva drzave ..

Name

gg

04.07.2020 21:13

za ovakvu situaciju je najvise kriva medjunarodna zajednica i MMF koji godinama odrzavaju ove cobane na vlasti

ODGOVORITE
Name

Veza svih nacija

04.07.2020 23:07

Kazu: Pametan zivi gdje mu je bolje a budala gdje rodjen.

Name

Ne, nego

05.07.2020 07:04

decenijama vladali komunisti, otimali imovinu, unistili poduzetnicki duh, cisti dokaz, vidi sve istocno zemlje, poslije raspada zavladale autokrate, diktatori, kriminal. Sve te drzavne firme propale, ovi novi privrednici, malo ih je da bi zaposliti sav taj narod. A narod misli, ja sam tu, ja imam pravo, drzavo ucini nesto, daj mi posao. Narod treba da radi i da ih sto vise osniva firme ali neznaju. Djavolski krug je to.

Name

Za gg

05.07.2020 07:45

Uvijek početi od sebe... Za sve smo mi krivi, ne neko drugi. Mi smo drugima dopustili da upravljaju nama i da nam ove predstvnike pakla stave na vladajuće pozicije.

Name

merkela

05.07.2020 03:16

Glasali ste za bolje sutra , dugove ce vracati izbeglice iz Pakistana, Bangladesa, Iraka , Irana,Sirije ne treba da se brinete za buducnost , pa valjda su se za to borili.

ODGOVORITE
Name

Re Vaso

05.07.2020 05:13

Gdje si se ti uhljebio?Ni tvoja do zore nece..ne zajebavaj posten i radan svijet.

ODGOVORITE
Name

Tito

05.07.2020 06:00

Izvinite molim vas, to podrazumijeva da nas neko bude hteo primiti, a kako smo se u zadnjih par mjeseci disciplinovano pokazali, neće nas ni kao turiste pustiti. Tehnologija u svijetu napreduje, radna snaga postaje polako ne bitnija u mnogim sektorima u kojima rade balkanci. Ima drugih koji se znaju bolje ponašati kao mi a najveća prednost je njima, što su EU državljani. Vidjeli su i oni koji su nas trebali do sada, da smo na u odnos drugih, divljaci.

ODGOVORITE
Name

Ad

05.07.2020 08:00

Zapad jedva ceka da narod iz BIH dodje. Oni nemaju posla za svoje ljude. Sve ih je vise na socijali jer firme se zatvaraju. Pozuri narode da ne okasnis jer probrat ce se dobri poslovi.

ODGOVORITE
Name

Pobjegao

05.07.2020 08:10

Otisao napustio bölje reci pobjegao od zla.U BiH prica se sve napamet a niti se sta zna niti sta postuje i sve laze.Mene samo cudi da mi nemozemo nista nauciti ili kopirati niti se znamo cemu diviti, dokle smo stigli kad su ljudi sretni kad se napiju ili najedu. Mi smo u stanju sve unakaraditi i trositi novac u nesto sto ima u svijetu i zasto netrebamo nista platiti. Savjetao bi sve da uce njemacki i engleski jezik i onada ce imati drugi pogled u svijet jer nase skolstvo je uzaludno.

ODGOVORITE
Name

Re re gospodji poslodavcu

05.07.2020 08:22

Bil ti nama ziva i i zdrava bila reci jel imaju tvoja 22 radnika uplacene doprinose.Platu od koje mogu da se hrane,placaju racune,skoluju djecu na drzavnom fakultetu.,i jos kad bi mogli na odmor makar na Ozren.......bit ces predlozena za poslodavca decenije....ne godine..

ODGOVORITE
Name

Maturanti

05.07.2020 11:54

Ove sve komentare iskopirati i podjeliti da vlada zna sta im narod misli jer ja se bojim kao penziner sta ce sa nama da bude.Sve drugo bi bilo cudno da se desi nego PROPAST I PROPAST.

ODGOVORITE
Name

Alan Ford

05.07.2020 16:10

Samo na zapad ko može neka ide i traźi bolji život. Ovde neće biti bolje nikada i zašto da nam život prođe u očekivanju. Život treba zgrabiti odmah i sada i živjeti punim plućima jer je život jedan. A za državu neka brinu lopovi i njihova djeca i familija jer svi su oni obezbeđeni materijalno generacijama.

Name

gost

06.07.2020 07:41

Ovi radnici od Mile misle da se mi mucimo i patimo po gradjevininama i neki nas i zale jer oni samo uzivaju i nista ne rade.