Evo šta donosi novi zakon o javnim nabavkama?

Klub poslanika DF-SD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH uputio u proceduru novi Zakon o javnim nabavkama usklađen s evropskim standardima. 

Bosna i Hercegovina 05.07.2020 | 21:55
Evo šta donosi novi zakon o javnim nabavkama?

Radi se, naime o zakonu koji je kreiran u komunikaciji sa sefom delegacije EU u BiH Johanom Zatlerom i Evropskom delegacijom u BiH, a sa kojim su upoznate i Ambasade Njemačke, Sjedinjenih Amričkih Država i Velike Britanije. 

U nastavku donosimo najbitnije novine u zakonu:

- Novi zakon će u potpunosti biti usklađen sa Evropskom direktivom o javnim nabavkama, odnosno BiH će ugraditi EU standarde u svoje zakonodavstvo, što će biti značajan korak u približavanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.

- Potpuno izmijenjen dio zakona koji se odnosi na izuzeća od procedura javnih nabavki. Podsjećamo, upravo je ovaj dio zakona o izuzećima vrlo često zloupotrebljavan, i korišten je kao prostor za niz manipulacija.

- Podiže se nivo stručnih kriterija za izbor članova Komisije za žalbe, poput nivoa potrebne stručne spreme na VSS za one koji nisu pravnici, a položen pravosudni ispit za pravnike.

- Podiže se visina naknada za pokretanje žalbenog postupka za deset puta u odnosu na prethodni zakon. Niske naknade za žalbene postupke su kreirale ponajveće manipulacije u procesu nabavki do sada. Konačno će se spriječiti ucjenjivanje institucija i privrednika u žalbenom postupku te ubrzati proces realizacije javnih nabavki u interesu građana. 

U dosadašnjem zakonu stvorena ja praksa „profesionalnih žalitelja“ koji su planirano išli u proces žalbi  unutar javnih nabavki, kako bi sebi stvorili prostor da se tim žalbama ucjenjuju drugi ponuđači ili učesnici u javnim nabavkama.

- Manipulacije, dogovori ili sve druge aktivnosti kojim se utiče na oglašivače i ponuđače javnih nabavki u cilju namještanja tendera će se smatrati krivičnim djelom.

- Novim prijedlogom zakona je propisano i da Agencija provodi inspekcijski nadzor nad primjenom ovog Zakona, što će dovesti do poboljšane kontrole procesa.

- Uvodi se i niz drugih odredbi kojima će se do najmanjih detalja sve precizirati, te će zakon biti znatno obimniji i time smanjiti mogućnosti zloupotreba na minimum. 

(Patria)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Boris

05.07.2020 14:41

Daj bože realizacije predliženog. Da ne bude samo slovo na papiru kao i do sada

ODGOVORITE
Name

DRŽAVA BEJHA

06.07.2020 04:46

SARAJEVOSKOJ ČARŠIJI SU PUNA USTA DRŽAVE BEJHA I TO IZ JEDNOSTAVNOG RAZOGA DA SE DOMINIRA NAD NEPOSLUŠNIM VLASIMA I DJUKANIMA, I POVRATI OMILJENA AUSTROUGARSKA, A KAD SE NEKOG PITA KAKVE TA NAZOVI DRŽAVA IMA DOKUMENTE ZA VANREDNE SITUACIJE E ONDA MUKLA TIŠINA. NEKADA JE KOD TITE SVE , OD DRŽAVE DO MJESNE ZAJEDNICE, IMALO PRIPREMLJEN SET MATERIJALA O POSTUPANJU U VANREDNOJ SITUACIJI.PA SE ZNALO KO ĆE I LOPATU NOSITI. OVI NOVI DEMOKRATI, ŠTO IH INSTALISAO ZAPAD, DA NAROD PRETVORE U SLUGE I FUKARU, OSIM ŠTO KRADU I NE ZNAJU ŠTA JE VANREDNA SITUACIJA. U NJIH JE UVIJEK VANREDNO.

Name

Penzioner

05.07.2020 15:01

A ko ce provoditi te zakone

ODGOVORITE
Name

I otac svih manipulacija bi im

05.07.2020 15:42

Pozavidio na manipulatorskim metodama.

ODGOVORITE
Name

MAJA

05.07.2020 16:19

TREBALO JE PAR DESETINA GODINA DA SE SAGLEDAJU MANJKAVOST VAZECEG ZAKONA DA BI PRISTUPILI NJEGOVOJ IZMJENI. NIJE BILO DOBRE VOLJE ZA TO, KAO STO JE NEMA NI SADA. OMOGUCENA JE PLJACKA MJERENA MILIJARDAMA PA TEK 0NDA KO FOL IZMJENA. KO FORMIRA I KONTROLISE AGENCIJU? NISTA OD ZAKONA, RADIMO KO PRE I JOS MALO GORE.

ODGOVORITE
Name

Gastarbeiter

05.07.2020 16:29

Nema tog zakona niti države koji/a neće izvrdat. Evo ja u Njemackoj kobojagi sredjenoj državi, koliko sam tendera dobio u saradnji sa gradonacelnikom. Malo njemu u dzep, ili uplaćen odmor na nekoj egzotično destinaciji i SL i poso je dobijen. Ljudi ne budalite to je svagdje na svetu isto I niko nije gadljiv na pare.

ODGOVORITE
Name

Stranac

05.07.2020 21:16

Ima i tamo ali ovdje je u pitanju čista divljačka pljačka koju predstavljaju kao usklađivanje sa EU. Taksa na žalbu bila prvo 20 KM, sada je 5 000KM a biće 50 000KM. Znaš li šta to znači praktično, neko blizak vlasti od stvarne cijene u ponudi stavi 200 000 KM vise i sigurno će dobiti posao, ko god bude jeftiniji biće mu otet posao odmah po otvaranju ponude. Onaj ko je dao realnu cijenu može uplatiti taksu od 50 000 KM i sigurno gubi kod KRŽ jer protiv sebe ima nekoga ko ima 200 000KM za podmićivanje i sve po zakonu EU. Nije mi jasno čemu se svijet raduje?

Name

Drugimi,,

05.07.2020 16:32

Mislim da je kasno!!narod i država je ocerupana do koze

ODGOVORITE
Name

darko

05.07.2020 17:05

Više nije ni bitno, za 20 godina koliko se radilo po starom zakonu o javnim nabavkama nakupovalo se dovoljno stanova po inostranstvu, napravilo zgrada i kuća, obezbijedili su i čukunučiće naši mili tenderaši.

ODGOVORITE
Name

Borac R SRPSKE

06.07.2020 06:25

Ako dodik ima vecinu u prestavnickom domu od tog zakona nema nista.

ODGOVORITE
Name

Vuper

06.07.2020 08:38

ZAKON, ZAKON, NIJE PROBLEM U ZAKONU. IMA GA. SAMO NEĆE NIKO DA GA PROVODI

ODGOVORITE