Analiza svjetskih medija: Hrvatska skreće desno

Svjetski mediji preneli su vest o izborima u Hrvatskoj na kojima je očekivano HDZ odnio pobdu, ali konstatuju i da se Hrvatska značajno kreće udesno.

Region 06.07.2020 | 08:37
Analiza svjetskih medija: Hrvatska skreće desno

Američka agencija AP navodi da su glasači u Hrvatskoj izašli na birališta, usred skoka broja novih slučajeva korona virusa, kao i da će, ako službeni izborni rezultati potvrde izlazne ankete, izbori tu članicu Evropske unije verovatno gurnuti još dalje udesno.

Kako se navodi, ne očekuje se da će izbori imati jasnog pobednika, pošto ni vladajući konzervativci ni njihovi liberalni protivnici verovatno neće osvojiti dovoljno mesta za većinu u parlamentu koji ima 151 mesto, što znači da bi nova desničarska stranka Domovinski pokret, koju vodi popularni narodni pevač Miroslav Škoro, mogla igrati ključnu ulogu u budućoj vladi.

Vladajuća HDZ, kojoj Škorin DP uzima glasove, suočava se s novim talasom virusa nakon ponovnog otvaranja granica i olakšavanja pravila o društvenom distanciranju, a agencija dodaje da Hrvatska pokušava da spasi svoj glavni izvor prihoda - turizam.

Briselski Politiko piše da je Škorin Domovinski pokret, koji podržavaju teški nacionalisti, najavio da će obustaviti projekte za koje smatra da su antihrvatski i rekao da će odbiti da stranka srpske manjine uđe u vladajuću koaliciju.

Politički analitičar Danijela Širinić ocenila je da rezultati nedeljnog glasanja pokazuju da se hrvatska politička scena "značajno kreće ka desnici", piše Politiko.

Portal Jahu njuz piše da će HDZ koja će najvjerovatnije osvojiti novi mandat, morati da se nosi sa ekonomskim posljedicama pandemije korona virusa, kao i da je veliko pitanje da li će ući u koaliciju sa nacionalističkim Domovinskim pokretom.

Portal EUobserver preneo je da je Plenković osvojio još jedan mandat uprkos porastu novooboljelih od korona virusa.

Slovenački list Delo piše o ubjedljivoj pobjedi HDZ-a, ali i lošim rezultatima Restart koalicije i uspjehu levo-zelene platforme Možemo! kao najvećem iznenađenju ovih izbora, prenosi zagrebački Indeks.

Sarajevsko Oslobođenje piše da je predsednik HDZ-a BiH Dragan Čović čestitao lideru HDZ-a Andreju Plenkoviću na uspjehu koji je njegova stranka ostvarila na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj, uvjeren da će zajedno raditi na budućnosti evropskih vrednosti BiH i hrvatskog naroda.

"Na osnovu dosadašnje uspješne saradnje, uvjeren sam u naš zajednički rad na budućnosti evropskih vrijednosti BiH i hrvatskog naroda kao ravnopravnog konstitutivnog naroda", naveo je Čović u čestitki.

(Tanjug)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Ej to

06.07.2020 09:21

Pa sve drzave na balkanu su desnicarske od turske do slovenije pa niko nista ne prica

ODGOVORITE
Name

Da,Ja

06.07.2020 10:27

radice Dragan covic na buducnosti evropskih vrednosti sa plenkovicem ali treba se prije skolovati o evropsikim vrednostima da nauci nesto o vrednostima i demokratiji.

ODGOVORITE
Name

тужно

06.07.2020 10:28

У Хрвата ХДЗ увијек побјеђује, у бошњака СДА само су срби окренули леђа својој националној партији (СДС) и бирају лијеве и дезертере и губе своју државу и биће по стоти пут.

ODGOVORITE
Name

Enes

06.07.2020 11:33

Ma oni su odavno skrenuli skroz desno!!???

ODGOVORITE
Name

Misko

06.07.2020 12:43

Kakva analiza,zgadili se svima.Manjina vlada nad vecinom.

ODGOVORITE
Name

Mikser

06.07.2020 18:07

Hrvati su skrenuli davno.,

ODGOVORITE