Poistovjećivanje Crkve sa nacijom stvorilo „sekte”

- Crkva je otvorena za dijalog o Zakonu o slobodi vjeroispovesti, ali ne i vlast koja je navikla na monolog, rekao je mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije.

Region 06.07.2020 | 10:39
Poistovjećivanje Crkve sa nacijom stvorilo „sekte”

Amfilohije je putem “Internet litije” Radija Svetigore poručio da poslije Petrovdana, 12. jula Crkva nema šta da očekuje od vlasti, prenio je podgorički Dan.

"Mi smo otvoreni za dijalog, Crkva je po svojoj prirodi crkva dijaloga. Oni su uveli monolog, a navikli su to od svojih učitelja”, kazao je Amfilohije.

Mitropolit je rekao da se u Crkvi ipak nadaju da će Skupština ukinuti sporne odredbe Zakona o slobodi vjeroispovesti.

Optužio je vlast u Crnoj Gori da epidemiju korona virusa koristi da, kako kaže, ostane na vlasti.

Ne bi, kazao je, iznenadilo da veliki broj onih, koji su do sada glasali za aktuelnu vlast ne učine to i na predstojećim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, 30. avgusta.

Zamjerajući crnogorskom predsjedniku Milu Ðukanoviću to što je rekao da će pobijediti Srpsku pravoslavnu crkvu, mitropolit je poručio da je poistovjećivanje Crkve sa nacijom stvorilo „sekte”.

Naveo je i da grupa srpskih nacionalista, koji poistovjećuju Crkvu sa nacijom, takođe odrasla u periodu marksizma.

(Tanjug) 

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Maxo

06.07.2020 09:49

Malo je poznato da je 1933. godine Arhijerejski sabor SPC na svom zasjedanju donio odluku da ciriram: „Srbin = pravoslavac, pravoslavac = Srbin i od tada si niko nije mogao drugačije izjasniti, već kako je zapisano u odluci , do tada su se i drugi narodi mogli izjašnjavati kao Srbi – islamske vjeroispovijesti, poznati muzički bend Braća Cicvarići su se upravo tako izjašnjavali i sada mi neke stvari nisu jasne, kada su u pitanju nekakve sekte kako govori Mitropolit Amfilohije

ODGOVORITE
Name

PERUN ILIJA

06.07.2020 11:50

Definitivno to jeste jedna od najvecih gresaka mozda cak i u cjelokupnoj nasoj istoriji. Pitanje je samo da li je to u sustini i bio cilj, razbijanje srpskog naroda uz pomoc takve odluke "vrha" crkve ? Pitanje mozda zvuci kao jeres ali ako pogledamo od tada do sada rezultati na terenu su za Srbe kao narod porazavajuci... Zamislite koliko bi danas zajedno bilo Srba pravoslavaca, Srba katolika i Srba muslimana ? Udruzeni bi vrlo vjerovatno bili jaci od Njemacke i mozda bas u tom grmu i lezi zec... Ovako usitnjeni smo samo jeftina radna snaga za Übermenschen naciju...

Name

re perun ilija

06.07.2020 15:09

Nema prevrtljivije grupacije od musliman, tesko bi ta nacija isla sa njima. Svaki put na stranu jaceg. A u zavisnosti od situacije do situacije mijenjaju misljenje. Kad je nesto kod njih onda je to ok, npr. malo zarazenih, onda kazu:" mi se kupamo i odrzavamo higijenu vi ste prljavi, jedete iz iste kasike(misle na pricesce)". Kad se kod njih poveca broj zarazenih, a kod nas mali, onda ide prica:" nema veze gdje je, zar da se dijelimo u ova teska vremena?". Kad se sudi Srbinu za ratni zlocin, kazu: "neka sude svakom pa i mom ocu, ako je ucinio zlocin". Osude Bosnjaka, ide prica:" zasto nas osudjuju kad smo se branili od agresora?".Ne bi tu bilo srece sa njima.

Name

@ Perun Ilija

06.07.2020 16:36

To više liči na vas, cinične Pravoslavce! Uvijek tražite opravdanja za vlastite zločine, bilo koje vrste! Kao "činimo zločine, jer smo na to natjerani"??? Vlastite ljude koji govore o vašim zločinima smatrate "izdajnicima" , poput Čedomir Jovanovića, dok takve ljude iz redova drugih naroda smatrate dobrima!?!?! Vi ste jedan apsurdan i žalostan narod!

Name

pope

06.07.2020 09:59

Niko ti nebrani da slobodno verujes,ako si iskreni vernik ali veru zloupotrebljavate u politiku.

ODGOVORITE
Name

mark

06.07.2020 10:24

kakva umjetnicka fotka

ODGOVORITE
Name

RE mark

06.07.2020 12:26

Grohotom se smijem gdje ih nadjose.

Name

66

06.07.2020 10:27

lopovi

ODGOVORITE
Name

Advokat

06.07.2020 10:53

Reče čovjek iz crkve koja u svom imenu ima naciju.

ODGOVORITE
Name

D

06.07.2020 11:21

Ðukanoviću! pa samo đavo se bori sa bogom i crkvom ,nećeš se sa njime valjda u družiti,čuj mene pa ti si se već davno udružijo ,ali ne vjerujem da ćeš pobediti,čvrsto vjerujem u boga i crkvu jer je bog svemoćan ,đavo je to svatijo samo jos ti trebas ,vrijeme je jednom da svatis

ODGOVORITE
Name

Drina

06.07.2020 11:22

pa to se kod nas radi vec 30 godina. srbin=pravoslavac, hrvat=katolik, bosnjak=musliman i obrnuto. sve same sekte.

ODGOVORITE
Name

re

07.07.2020 14:27

i crkva je sekta, i oni se klanjaju slikama i imaginarnim likovima, jedino je razlika što crkva ima dosta jaču infrastrukturu. To treba oporezovati kao i svako preduzeće, prodavač magle, može, ima porez da plaćaš i na prodavanje magle.

Name

E nes

06.07.2020 11:31

Ma sta hoce oni da prave vlast nek se crkva nemijesa tamo gdje joj nije mjesto samo sire mrznju i kako to da svim drugim pase zakon samo njemu ne pase?!!

ODGOVORITE
Name

Pa naravno!

06.07.2020 14:02

Jedino pametno sto je tzv spc uradila je da kaze da su Pravoslavci pravoslavne vjere, a drugi su druge nacije i vjere. Bošnjacima je nametnano pravoslavlje i katolicizam tako da su spas našli u islamu!

Name

Ja

06.07.2020 15:24

Sam Srbin protestant,i zadovoljan sam.