SZO: Pojavljuju se dokazi o prenosu virusa vazduhom

Svjetska zdravstvena organizacija danas je saopštila da se "pojavljuju dokazi" o prenosu vazduhom virusa korona, nakon što je grupa naučnika od te agencije zatražila da ažurira svoje smjernice o načinu prenosa oboljenja između ljudi.

Svijet 07.07.2020 | 18:56
SZO: Pojavljuju se dokazi o prenosu virusa vazduhom

- Razgovarali smo o mogućnosti prenosa vazduhom kovida-19 - rekla je zvaničnik SZO Marija van Kerhov.

SZO je prethodno saopštila da se virus prvenstveno prenosi preko malih kapljica izbačenih iz nosa i usta zaražene osobe i da vrlo brzo padaju na tlo.

Međutim, u otvorenom pismu SZO a koje je juče objavljeno u žurnalu za "Klinička zarazna oboljenja" 239 naučnika iz 32 zemlje ukazalo je na dokaze da se virus prenosi česticama na ljude koji ih udišu.

Pošto manje čestice mogu da lebde u vazduhu, naučnici traže od SZO da ažuriraju svoje smjernice.

Drugi zvaničnik SZO Benedeta Alegranci je na današnjoj konferenciji za novinare u Ženevi istakla da se pojavljuju dokazi o prenosu vazduhom virusa korona ali da to još nije i definitivno.

Ona je istakla da se ne može odbaciti mogućnost prenosa vazduhom virusa u javnim sredinama posebno kada su u pitanju, pretrpane, zatvorene i slabo provjetrene prostorije.

Prema njenim riječima, dokazi moraju da budu prikupljeni i protumačeni te da će oni nastaviti sa radom. 

(Srna)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Skeptik

07.07.2020 17:11

Znači, fabričke hale se zatvaraju?

ODGOVORITE
Name

MIKI

07.07.2020 17:30

Upravu su kada kazu da utice na mozak..... BANDA SZO

ODGOVORITE
Name

Zacudjen

07.07.2020 18:57

Cuj pojavljuju se dokazi o prenosu virusa vazduhom!?Ako ista znaju o Koroni,mislio sam da bar to sa sigurnoscu znaju.Pa zasto onda nosimo maske sve ove mjesece?!Ne bi me iznenadilo da sutra objave da su otkrili da se Korona moze prenijeti sa jedne osobe na drugu.

ODGOVORITE
Name

Speed

07.07.2020 19:12

Prave se budale. Jako dobro znaju da je epidemija aerosol, odnosno da se prenosi mikronskim cesticama koje lebde u vazduhu. Dokaze o tome su imali jos u januaru.

ODGOVORITE
Name

Dokazi

08.07.2020 08:13

Dokazi chemtrailsa kojima nas truju iz aviona.

ODGOVORITE