Srbija, još jedan dan, u svim svjetskim vijestima

Svjetske agencije izvestile su sinoć o protestima u Beogradu i Novom Sadu.

Srbija 09.07.2020 | 09:34
Srbija, još jedan dan, u svim svjetskim vijestima

Američka agencija AP ističe da su u združenoj akciji snaga javne bezbjednosti, policije, konjice i specijalnih antiterorističkih jednica, korišćeni suzavac i oklopna vozila u razbijanju nasilnih, pretežno ekstremno desničarskih demonstranata.

BBC izvještava da su mirne demonstracije počele u utorak u Beogradu, ali da su protesti eskalirali kada su se nezadovoljnim građanima priključili pripadnici ekstremno desničarskih organizacija i svojim agresivnim napadima na pripadnike snaga reda izazvali reakciju policije i nemire.

Kao inicijalni razlog za demonstracije, izveštač BBC navodi ponovno uvođenje restriktivnih mjera i sumnje da je vlada prikrivala "tačan broj preminulih tokom prvih nedjelja epidemije korona virusa u Srbiji".

I drugi zapadni mediji izvještavaju o demonstracijama u Beogradu i Novom Sadu navodeći da ima povrijeđenih i među policajcima i među demonstrantima, kao i da su oko skupštinskog zdanja, predsjedništva i drugih institucija, postavljene policijske barikade i razmještene jake snage reda.

AP je izvjestio da je neposredan povod za demonstracije u Beogradu i Novom Sadu bila najava ponovnog uvođenja policijskog časa i drugih, strogih mjera protiv širenja korona virusa.

Iako je predsjednik Vučić juče održao konferenciju za novinare i saopštio da je krizni štab odlučio da se u Beogradu ne uvodi policijski čas, to nije pokolebalo ogorčene demonstrante da i sinoć pokušaju nasilan upad u zdanje skupštine Srbije, gađajući policiju kamenicama i flašama, navodi agencija.

Rojters podsjeća da su nasilni protesti počeli u utorak, uprkos upozorenjima da svako javno okupljanje nosi rizik od širenja korona virusa.

(Tanjug)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Mislim

09.07.2020 07:48

Strašno je rušiti svoj grad, svoju kulturu, uništavati to, navoditi bezbroj razloga, a do juče su sjedili mirno u svojim kućica a, nisu htjeli izaći na izbore. Žao mi je Beograda, divan je to grad sa dobrim ljudima, ali ovi što se bave politikom ga razvlače i u.raše ga, a jutros su svjetski dočekali da likuju nad tim dešavanjima.

ODGOVORITE
Name

Re mislim

09.07.2020 08:54

Ne misliš. Narod je počeo misliti.

Name

Ministar

09.07.2020 09:09

Besmisleno je ljude koji ruše svoj grad nazivati narodom. Nasilje nije resenje.

Name

Re Mislim

09.07.2020 11:26

Ti ne mislis i nisam vidio da se rusi kultura.Nisam ni ja za nerede,ali neki ovde rekose da su ovi sto su pravili nerede to su Vucicevi,a nebi me iznenadilo da ima i Dodikovaca.Medju prave demonstrante oni su poslali svoje huligane tako je i Dodik radio u Banja luci.Da li se pitas zasto je Vucic najavio uvodjenje policijskog casa od petka do ponedeljka,a sada je odustao od toga.Sto nije uveo policijski cas za vrijeme glasanja ako postoji ta korona.Onda ako se situacija pogorsala poslije izbora onda je upravo on kriv za to pogorsanje ja da sam na njegovom mjestu podnio bih ostavku iz moralnih razloga.Da ali znam da u politici nema morala.

Name

Likovanje?

09.07.2020 09:16

A vi ste likovali na protestima 2014 u Sarajevu, Zenici i dr gradovima BiH. Pokušali ste i sa Potičarima 2015, ali je podvala propala!

ODGOVORITE
Name

Znaj

09.07.2020 10:54

Bože sačuvaj, nije istina. I koji "vi"? Nismo svi isti, svakako ne poput onih koji likuju i rade zločine, kriminal, sve to vidi neka viša nebeska sila.

Name

Nostradamus

09.07.2020 11:29

@likovanje.Grijesis moras da navedes ko je to likovao na proteste u Sarajevu.Ja nisam likova , ali sam podrzavao proteste.

Name

Tiito

09.07.2020 10:39

CIA na djelu

ODGOVORITE
Name

Defa

09.07.2020 11:34

Nije to srpski narod. On je rekao svoje na izborima. U pitanju je grupa prijašnjih vlastodržaca koji su urnisali Srbiju, kriminalaca i nasilnika koji jedva čekaju priliku za nasilničko ponašanje bez obzira na povod. To je smeće koje smrdi na neku prošlu kriminalnu i zločinačku vlast i vremena koja su Bogu hvala sada daleko od Srbije.

ODGOVORITE
Name

Re

09.07.2020 13:32

Izbori su pokradeni. Ukljuci malo logiku, ako je imas? Narod je opljackan, kriminal i korupcija cvjetaju.

Name

Василије

09.07.2020 19:23

Све ми личи да је ове демонстрације организовала енглеска обавјештајна служба МИ 6. Невјешт избор икона српских омиљених светаца (исмејавање и ругање СПЦ), лоше пјевање химне "Боже правде", као да су дошли из шуме и без и мало слуха. О бруталности да и не говорим. Шта мислите шта би французи урадили да им хулигани повриједе стотину полицајаца. На те хулигане треба послати жандармерију па их стрпати у Падинску скелу да раде на пољопривреди да се опамете.

ODGOVORITE