Dan Nikole Tesle u kanadskom gradu u Nijagari

Jubilarni 10. po redu Dan Nikole Tesle obilježiće se u kanadskom gradu Nijagari u petak 10. jula na 164. godišnjicu Teslinog rođenja.

Svijet 09.07.2020 | 11:22
Dan Nikole Tesle u kanadskom gradu u Nijagari

Кako je saopštio organizator, Srpska škola „Nikola Tesla“ program je prilagođen vežećim zdravstvenim mjerama.

Na Trgu Nikole Tesle pored Nijagarinih vodopada kod spomenika našem naučniku u 17 časova biće položeno cveće uz prisustvo najviše 10 ljudi uz distance od dva metra.

Danu Nikole Tesle u Nijagari prisustvovaće generalni konzul Republike Srbije u Torontu Vasilije Petković, predstavnici Nacionalnog parka Nijagara i Nemanja Jevremović osnivač Teslinog tehničkog muzeja u Кanadi.  

Mnogo skromnije nego što je ranije planirano biće obilježena i decenija postojanja Srpske škole „Nikola Tesla„ u Nijagari. Iz ove škole podsjećaju na veliki uspjeh srpske zajednice u tom dijelu Кanade kada je krajem prošle godine u Nijagari pored samih vodopada imenovan Trg Nikole Tesle.

Najavljuju da će zajedno sa kanadskim Teslinim tehničkim muzejom nastaviti sa akcijom da se stara električna centrala u ovom gradu preuredi u Muzej Nikole Tesle. Centrala je sagrađena 1905. godine po patentima ovoga naučnika, a neki od izvornih generatora su još u funkciji.

(BN) 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Mrzim bosnu

09.07.2020 11:11

Kad je struju izmišljao Tesla,ameriko sisala si vesla.

ODGOVORITE
Name

Nas

09.07.2020 20:12

Hrvatine, Tesla zahvalna ti je majčica Hrvatska