BiH više nije na EU listi visokorizičnih zemalja

Bosna i Hercegovina od danas službeno nije na EU listi visokorizičnih trećih zemalja sa strateškim nedostatcima u svojem režimu sprečavanja pranja novca i borbe protiv finansiranja terorizma koji predstavljaju znatnu prijetnju financijskom sistemu Unije.

Bosna i Hercegovina 09.07.2020 | 15:21
BiH više nije na EU listi visokorizičnih zemalja

Na snagu je stupila Delegirana uredba Komisije od 7. maja2020. godine, kojom je revidirana lista visokorizičnih trećih zemalja. Revidirana lista je u većoj mjeri usklađena i sa listom FATF-a. 

"Evropska komisija je prepoznala napredak i poduzete mjere u ovoj oblasti koji je BiH ostvarila u proteklom rperiodu, te je zaključila da u ovoj fazi, prema dostupnim informacijama Bosna i Hercegovina nema strateške nedostatke u režim sprečavanja pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti. Komisija će nastaviti pratiti djelotvorno provođenje takvih mjera", saopšteno je iz Ministarstva pravde BiH.

Ministarstvo pravde BiH je kroz svoj rad u proteklih nekoliko godina dalo značajan doprinos jačanju sistema sprečavanja pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, posebno kroz ključne izmjene i dopune krivičnog zakona BiH i kroz izmjene i dopune Zakona o udrugama i fondacijama BiH.  

U saopštenju dodaju da u periodu 2016.-2018. godina Ministarstvo pravde BiH je učestvovalo u Radnoj grupi sa 8 podgrupa (čiji su članovi bili predstavnici institucija sa državnog  nivoa, nivoa entiteta i Brčko Distrikta), a koja je provela nacionalnu procjenu rizika od pranja novca i finansiranje terorizma pod pokroviteljstvom Svjetske banke, te je bitno naglasiti da je i zajedno sa EU Ministarstvo pravde BiH kroz projekat „Izgradnja kapaciteta državnih institucija za vođenje dijaloga o javnoj politici sa civilnim društvom“ (projekat CBGI) uspostavilo e-registar, a sve ovo je u konačnici doprinjelo ispunjavanju uslova sa skidanja BiH sa FATF-ove sive liste rizičnih zemalja, a od danas i EU liste.

(BN)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

значи нестало

09.07.2020 13:33

Новца и нема се шта прати.

ODGOVORITE
Name

Re

09.07.2020 14:03

Rublje pa na potok...peri deri...hahahaha

Name

Xx

09.07.2020 14:13

sve su kupili od nas al na pametan način zaduzenje krediti

ODGOVORITE
Name

Sprdanje

09.07.2020 17:23

Jwdne izbace, druge ubace.... Kod nas kmece o koroni na sav glas, oni izbacili sa liste rizicnih, tako i Hrvatsku, cim prwatanu kmecati odmah na listu....

ODGOVORITE