Član CIK-a: SNSD i HDZ opstruišu izbore, postoji i treća strana

Arnautović kaže da da SNSD i HDZ opstruišu budžet i vrše pritisak na CIK, ali nije želio da kaže koja je to "treća strana".

Bosna i Hercegovina 10.07.2020 | 08:48
Član CIK-a: SNSD i HDZ opstruišu izbore, postoji i treća strana

Suad Arnautović, član Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK) za N1 je rekao da nije optimističan da će se usvojiti budžet BiH. On je rekao i to da se svjesno plasiraju lažne vijesti i informacije da je izbor članova CIK-a nelegalan. Pojasnio je i zašto.

"Moje kolege i kolegice su bili optimistični, ja nisam. Znam pozadinu ove igre, i nisam bio optimističan da će se danas usvojiti budžet, ni 21. na Domu naroda", rekao je.

Rekao je da će sud utvrditi da li je izbor članova CIK-a bio legalan ili ne, ali poučen iskustvom od ranije, tačnije, ranijim presudama - siguran je da će sud izbor proglasiti legalnim.

"Ovdje imamo potpuno pogrešno, svjesno plasiranje lažne vijesti i teze da je to nelegalan izbor. Praksa je takva da sud ne može raditi drugačije od zakona. Pritisci se vrše, to je tačna informacija. Tačna je informacija da se vrše pritisci od još nekih lidera stranaka, ali samo sud može utvrditi da li je nešto zakonito ili nezakonito", rekao je.

"Imao sam u vidu pet presuda po istom pitanju. Ne može se desiti da sud donese šestu koja će biti suprotna. Radi se o istim presudama, o imenovanju i razrješenju članova. Sud je tačno utvrdio, procedura izbora je tako da se raspiše konkurs, dostavi listu parlamentu 30 dana prije isteka mandata. Ako se ne dostavi, onda će Predstavnički dom izvršiti izbor bez liste kandidata. Sada se to desilo, bila je namjerna politička opstrukcija, da ne radi Parlament godinu dana, da ne radi Komisija. Kada je počela da radi, Parlament je izabrao članove. Potrebno je samo pročitati ovaj član zakona", rekao je.

On je rekao da SNSD i HDZ opstruišu budžet i vrše pritisak na CIK, ali nije želio da kaže koja je to "treća strana".

Pojasnio je da postoji odredba u kojoj se kaže da se sredstva za izbore moraju osigurati 15 dana od dana donošenja odluke o raspisivanju izbora.

"Ako je nevladavina prava u pitanju - želi se onda zaštititi nečiji interes", kazao je.

"Tužilaštvo je ranije trebalo da reaguje. Ovdje se po mom sudu radi o krivičnom djelu uskraćivanja biračkog prava. Niko ne može uskratiti biračko pravo. I neodržavanje izbora u Mostaru je krivično djelo", rekao je.

On je mišljenja da se sve političke rasprave treba da vode u političkoj areni, odnosno parlamentu.

Dva propusta oko izbora u Mostaru

"CIK je - nit' luk jeo, nit' luk mirisao. Sa aspekta osporavanja izbora članova CIK-a, mi smo tu u pasivnoj ulozi. Parlament je taj koji je imenovao članove. Sve to treba početi i završiti unutar parlamenta. Ko želi da osporava tu vrstu odluke, obratio se sudu. Čekamo šta će sud reći, a praksa je proteklih 16 godina, u najmanje pet presuda, bila je ovakva kakva jeste", pojasnio je Arnautović.

Njegovo mišljenje je da su članovi CIK-a izabrani legalno.

Ukoliko se budžet usvoji 21. jula - da li će se stići organizovati sve na vrijeme, odnosno da li će se moći organizovati izbori 15. novembra?

"Svi rokovi su prekršeni. Izborni zakon je prekršen, stvorena je nemoguća situacija. Imate rok da nešto morate za 150 dana, nešto za 130, gusti su rokovi. Mi nadljudskim naporima prebrođavamo ovu situaciju", rekao je.

Pomoć im pruća OSCE i Ambasada SAD-a u Sarajevu, kazao je, dodavši da je njihova pomoć - tehnička, a ne materijalna, jer se sredstva za izbore isključivo osiguravaju iz budžeta.

"Niko CIK-u ne može direktno dati novac za izbore. Može programskim aktivnostima, ali to neće biti dovoljno. Ostaje milionska cifra da se da", rekao je.

CIK će dati sve od sebe da se izbori dese, ali ukoliko se budžet ne usvoji 21. jula, Arnautović je kazao da je šansa 99 posto da se izbori ne dese.

On tvrdi da je napravljena greška i oko Mostara, odnosno napravljena su dva propusta.

"Prvi, nije riješeno pitanje birača iz centralne zone. Drugi, nije dato ovlaštenje CIK-u da skrati rokove za Mostar, da sustigne druge opštine i gradove i da ima izbore na isti dan. Da nam je data ta mogućnost, mogli bismo imati izbore u isti dan", rekao je Arnautović.

Želi se staviti kontrola nad CIK-om kroz instrument finansijskih sredstava i smatra da je na sceni pokušaj urušavanja nezavisnosti CIK-a. Rekao je da je aktuelni saziv CIK-a - politički nezavistan, a prošli - problematično.

(BN/N1 Foto: BHT)

Komentari / 33

Ostavite komentar
Name

Uaaaa

10.07.2020 07:27

Sve ce uprijeti i upiru da i dalje jašu narod, isisavaju pare i prave od BiH najsiromašniju zemlju na svijetu.

ODGOVORITE
Name

Tesko

10.07.2020 08:38

Kad kazes kosu dve stranke sto nekazes i trecu kadste takoposteni svi gledate da jedni drugima iza ledj napravitezamku

Name

ЗАШТО ИЗБОРИ

10.07.2020 09:04

Дајте докторе ви нама фино анализу а шта се то уопште бира у овој земљи. Нормалном човјеку се чини ништа. Само беспотребно разбацивање пара у систему који су западњаци и конструисали по принципу ајде да их забављамо. Конфесионална демократија и сулуда и одметнута либерална економија. Па то кад се споји може се направити само лудница. Ништа више.

Name

SVAŠTA

10.07.2020 10:08

NEMOJTE SVI PONAVLJATI SAMO JEDNO KO OPSTRUIŠE I SL. IMA LI IKO KO TAKVE MOŽE PROTJERATI, NAREDITI IZBACITI IZ SVEGA MOGUĆEG. ZNAMO MI POJEDINI I BEZ VAS DA JE STANJE TAKO ČAK MISLIMO DA JE I GORE. ALI IMATE LI NEKO OD VAS KAKAV ZAKON, SUD, HAPŠENJA, ZATVORE I SL. ILI STE SAMO SVI NAUČILI JEDNI OD DRUGIH DA ZAKON KORISTITE SAMO ZA BIJEDE. RECIMO NEKO UKRADE 5 KUBIKA ŠUME I ODGOVARA A NEKO UNIŠTI ČITAVO ŠG I JOŠ DOBIJE UNAPREĐENJE ILI NEKO NEMA PARA DA PLATI STRUJU I ŠALJE SE NA SUD DOK ELEKRODISTRIBUCIJA I SVE OSTALO OTIŠLO U BOŽIJU MATER. ALI KAKO BIH I IMALI KAD BEZAKONJE VLADA TOLIKE GODINE A SAMO SE JEDNO TE ISTO PRIČA. USTVARI SAMO ŠUPLJA I PRAZNA PRIČA ZA MALU DJECU. SAMO JEDNA ČISTA PROPAST.

Name

LOGIČNO

10.07.2020 10:18

SASVIM JASNO NE ODGOVARAJU IM NOVI IZABRANI ČLANOVI CIKA JER NEĆE DA IGRAJU ONAKO KAKO IM ONI SVIRAJU PA ZATO I PAMETUJU. NISMO MI NI GLUPI NI LUDI. LJUDI KOJI SU OKORELI U KRIMINALU HOĆE SVE DA NAPRAVE KAO ŠTO SU ONI PA IM NE USPIJEVA I ONDA NASTAJU TI PROBLEMI. SVI VI IDETE KA TOME DA NE BUDE IZBORA. SVI STE ISTI A TREBA DA JE KAKVE SREĆE DA SAMI NAPUSTITE JER STE VIŠE DOSADILI I BOGU I POŠTENOM NARODU. ĐAVO VAS SVE ODNIO I VAS IZABRANE I ONE KOJI GLASAJU ZA TAKVE.

Name

Hrvatsko bratstvo DodiG/Čović

10.07.2020 07:30

Šta radi Valentin Incko? Sedam mjeseci ovi političari divljaju a ništa ne rade, i nikom ništa. Znate li šta bi se desilo sa bilo kim od nas da sedam mjeseci ništa ne radimo. Bili bi katapultirani na Mjesec!!! A Visoki predstavnik prima 25,000 Eura platu i posmatra, posmatra šta se radi u ovom getu!

ODGOVORITE
Name

Uvijek pitam

10.07.2020 08:52

Zašto se opozicioni prvaci, pismeno, ne obrate Valentinu Incku po ovome pitanju. Jedini razlog zašto to ne čine vidim u želji da očuvaju svoje lične fotelje-interese.

Name

Ipe

10.07.2020 10:00

Oni (SNSD-HDZ) nas (SDA) ko fol napadaju,a mi se ko fol branimo. A jedni bez drugih i treći ne bi ni bili na vlasti. LICEMJERJE.

Name

RE

10.07.2020 12:40

Da li stvarno verujete da je izbor clanova CIK-a SDA-SDS-PDP legitimno. Kako Sarajevo moze zaobici partije sa kojima je u vlasti a sada traziti da se imenuje njihov ministar. Postavljene su iskljucivo stranacke licnosti koje treba da opstruisu izbore, proglasavaju izbore neregularnim ako SDA, PDP, ili SDS ne dobiju izbore. To je cilj politickog Sarajeva, da obezbedi narednu vladu koja njima odgovara. A Ivanic i Sarov jedva docekali.

Name

!

10.07.2020 07:34

Svaka čast na komentaru

ODGOVORITE
Name

Borac R SRPSKE

10.07.2020 07:40

DODIK I COVIC NEMAJU UTICAJ NA NOVI CIK I ZATO OPSTRUISU BUDZET. NEMA VISE DZUKELE. BRANKA PETRICA.

ODGOVORITE
Name

Jaffa

10.07.2020 11:34

Stranci su uz njih, postaviće nekog novog Petrića.

Name

Ре за ре

10.07.2020 20:06

Па ти стварно немаш ништа у том балону,

Name

Cc

12.07.2020 14:27

Potkovace oni i ovu garnituru

Name

Dragana bl

10.07.2020 07:50

Pozivam narod da izadje na ulicu Dodik je dosao sa ulice ne preko izbora ,tako treba da i ode

ODGOVORITE
Name

Dr

10.07.2020 08:26

Namjerno se sprdaju ,kada već neko iz međunarodne ne reaguje. Ružno je to šta rade ali izgleda da ti stranci moraju biti ovdje . Tek kada bi otišli nastao bi haos i anarhija.

Name

borac

10.07.2020 09:19

Jedini pravi komentar.

Name

zivbih

10.07.2020 08:03

Najveci problem su skutori HDZ

ODGOVORITE
Name

Mir

10.07.2020 09:53

Upravo tako!!!

Name

Apolo 11

10.07.2020 08:09

Pa nece da stave katanac na bacvu meda koju oni kusaju 20 godina. Ovo je odavno zrelo za medjunarodnu intervenciju.

ODGOVORITE
Name

Zare

10.07.2020 08:12

Jedina stvar sa kojom se sa Dodom slažem je, i svaka mu čast na tu procjenu a to je njegova izjava, da Incko ništa neradi sem da prima tolike pare

ODGOVORITE
Name

ZA ŽARE

10.07.2020 10:28

E VIDIŠ JA SE NE SLAŽEM. DODIK I ČOVIĆ SU NJIHOVI IGRAČI I ZATO SE SVE OVAKO I DEŠAVA. KAKO SU MOGLI SMIJENITI ONIH 50-TAK ČLANOVA SDS-A U TRKU A SAD KAO NE MOGU NIŠTA. ONI IH I DRŽE I IGRAJU SE SA NJIMA KAKO HOĆE I DOK JE NJIH I TAKVIH KAO ŠTO SU ONI OVA TROJKA ĆE BITI NA VLASTI SVE DOK NJIMA ODGOVARA I DOK IM SVE NE ISPOTPISUJU I PREDAJU ONO ŠTO ONI HOĆE. UZALUDNO BACANJE PARA ZA VEĆ UNAPRIJED KUPLJENE, POKVARENE I PODLE IZBORE.

Name

Zivi bili pa vidjeli

10.07.2020 08:40

Dodik je nudio pare za izbore, ali sda blokira, nisu dozvolili da vm odvoji pare iz rezerve. Jedino Dodiku odgovaraju izbori i ako ih bude on ce poraziti opoziciju kao Vucic u Srbiji.

ODGOVORITE
Name

Re

10.07.2020 08:52

Blokira a odgovara mu!!?

Name

Re Živi bili pa vidjeli

10.07.2020 08:53

Tačno.

Name

mimi53

10.07.2020 09:00

Ipak ce u CIKu zafaliti bivsi predsjednik Petric koji je unaprijed znao rezultate izbora ,posebno za funkciju na kojoj je kandidat bio Dodik .Protivnici nisu imali sanse. Valjda su ta vremena prosla.

ODGOVORITE
Name

Milan

10.07.2020 09:06

Čuj molim te lijepo SNSD i HDZ opstruišu održavanje izbora. Dragi gospodine kad su SNSD i HDZ 2011.godine glasali za tebe da budeš izaran u CIK onda su vjerovatno po tebi bili ekstra a sad kada ukazuju da ste vi Suad Arnautović, Ahmet Šantić, Vanja Prutina-Bjelica i Jovan Kalaba izabrani bez javnog konkursa onda SNSD i HDZ ne valjaju.

ODGOVORITE
Name

cups

10.07.2020 09:12

Treca strana nisu domaci igraci

ODGOVORITE
Name

borac

10.07.2020 09:17

Dali je sad jasno narodu da izlazak ne odlucuje vec CIK ima li naivni i glupi da idu na izbore.

ODGOVORITE
Name

Rambo

10.07.2020 09:23

E ti si sad pametan a u opoziciji svi glupi!Shvatite već jednom da su to njihovi igrači,čiji je zadatak da drže BiH u ovakvom stanju i da bude još gore!Kad im je bilo u interesu,smjenili su 50 funkcionera SDS a za čas!

ODGOVORITE
Name

Rale

10.07.2020 10:25

SVE OVO RADI EU, ZLO NAD SVIM ZLIKA KOJE NAM SE DESAVA.

ODGOVORITE
Name

Andric

10.07.2020 10:38

Pa cekajte,je li po zakonu da su izbori svake dvije godine.I sad ovaj kaze da 15 dana nakon raspisivanja izbora,trebaju biti obezbijedjena sredstva.Ako je ovo izborna godina,zna se tacno datum kad su izbori,kog datuma se tacno raspisuju izbori,u budzetu je te godine stavka izbori-toliko i toliko para,itd...Sta vi palamudite u avgustu mjesecu da li ce biti izbora ili ne.Alo majmuni,ko odgovara za to,ko sudi ovima sto nisu donijeli odluke na vrijem,gdje je odgovornost,mat...vam vise banditsku svima.

ODGOVORITE
Name

А

10.07.2020 12:42

Колико човјек може бити идиот да каже СНСД и ХДЗ а да постоји и трећа страна. Од кога је кријеш или од кога не смијеш да кажеш лицемјеру? Као ето ми сад да нагађамо која ли би то могла бити. 100% нека из Њемачке.

ODGOVORITE