Tri decenije SDS-a: Interes srpskog naroda iznad stranačkog

„Između interesa srpskog naroda i interesa najmlađe srpske političke organizacije toga doba, a danas jedine starije od Republike Srpske, SDS je izabrao ovo prvo. Tako se počela rađati i tako se i rodila Republika Srpska, jedina srpska pobjeda u raspadu SFRJ“ – kazao je Govedarica.

Republika Srpska 10.07.2020 | 13:05
Tri decenije SDS-a: Interes srpskog naroda iznad stranačkog

Srpska demokratska stranka (SDS) je prije 30 godina stvorio obični čovjek, nacionalno osviješten, koji je imao bojazan da će ostati politički i pravno nezaštićen usled pojave koja je bila vidljiva golim okom a to je hrvatsko-muslimanska koalicija koja se već bila determinisala kao ujedinjeni politički subjekt protivan svakoj vrsti srpskih interesa u Bosni i Hercegovini – istakao je jedan od bivših predsjednika te stranke Vukota Govedarica.

„Da kojim slučajem nije formirana Srpska demokratska stranka kao narodni pokret, Srbi bi i dan danas držali Brozovu sliku na zidu i klicali narodno-oslobodilačkoj tekovini koja nas je iz demokratskog poretka odvela u jednopartijski sistem“, kazao je Govedarica, komentarišući tri decenije Srpske demokratske stranke.

On je kazao da mnogobrojni Srbi intelektualci a članovi Saveza komunista kao i visokopozicionirani srpski oficiri u JNA, nisu bili oduševljeni stvaranjem SDS-a. 

„Taj intelektualni milje nije vjerovao u novoosnovanu srpsku političku organizaciju. No, treba se prisjetiti da i u Orašcu 1804. godine mnogi narodni knezovi ne žele na čelo ustanka već nalaze uvijek izgovor više da ostanu negdje po strani“, naglašava Govedarica ističući odvažnost i hrabrost osnivača Srpske demokratske stranke.

Govedarica je ponovio da je i te 1992. godine rukovodstvo SDS kao i danas, interese Republike Srpske stavilo ispred interesa svoje političke organizacije i podnijelo veliki teret u stvaranju Republike Srpske.

„Između interesa srpskog naroda i interesa najmlađe srpske političke organizacije toga doba, a danas jedine starije od Republike Srpske, SDS je izabrao ovo prvo. Tako se počela rađati i tako se i rodila Republika Srpska, jedina srpska pobjeda u raspadu SFRJ“, kazao je Govedarica.

On naglašava da pod pritiscima međunarodne zajednice i uz pomoć prevrtljivih funkcionera kojima politička ideja nije značila mnogo, SDS je predala vlast SNSD-u, svom političkom takmacu i političkom čedu međunarodne zajednice, koji se i danas vješto prikriva.

„Ali i danas, uprkos petanestogodišnjem opozicionom stažu i najprljavijoj kampanji koju protiv nas vode naši politički takmaci, Srpska demokratska stranka stoji na braniku Republike Srpske sa istom snagom i energijom koju smo imali te 1990. kada je postavljen temelj jedne velike ideje koja je nazvana Srpska demokratska stranka“ – zaključuje Govedarica.

(BN)

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

Janko

10.07.2020 11:33

Samo Zvezdin dres samo SDS

ODGOVORITE
Name

Re

10.07.2020 14:16

Vidi dezertera ovog.

Name

Потписујем

10.07.2020 11:35

Све истина.Само да се није појавила ова секта и да нато не довезе на тенковима додика,да га и даље не пидржавају у његовој издајничкој политици за србе,било би нам боље.Овако,пропаст српска

ODGOVORITE
Name

Savo

10.07.2020 12:38

Dodik je doveden na vlast NATO tenkovima da baci Srbe i RS na koljena i to je uspjesno obavio ,unistio je Srbe i RS ..raselio je vise od trecine stanovnistva RS od kako su ga doveli na vlast pre vise od 20 god . Dodik je grobar Srpske Republike

Name

Aco

10.07.2020 18:30

Za mene su veci grobari ovi koji su pobjegli iz drzave kad je najgore bilo i sad dosli da nesto glume i kobijagi vole ovu drzavu i ova narod. Vole samo oni svoj ineteres nista vise

Name

Aco

11.07.2020 13:52

Umrijet ces od zlobe,prvi put kad navratim u tvoj san drzavu ima da ti narucim cevape i pivo.Obecavam!

Name

Patriota

10.07.2020 11:40

Tebe smjenise da bi dosao Sarovic,mislim da si bio bolji izbor,sad sds do Milicevica nema bolje,ne znam gdje Vukan,covjek sa obrazom i stavom

ODGOVORITE
Name

Marinko

10.07.2020 12:06

Tako je Vukota.Samo istinu treba reći i priznati.

ODGOVORITE
Name

RILE

10.07.2020 12:24

ŽIVJELA SRPSKA DEMOKRATSKA STRANKA ŽIVJELA REPUBLIKA SRPSKA

Name

Re

10.07.2020 13:09

Treba stalno istinu ponavljati, a jedna od istina je da svi koji su trebali braniti Republiku Srpsku to nisu činili. Jedan od njih je i ovaj gospodin koji je za vrijeme rata bio dezerter, a sada soli pamet narodu. Dok je on igrao fudbal u Novom Sadu, njegovi vršnjaci su ginuli za otadžbinu.

Name

Re re

10.07.2020 15:13

Brate svaka cast.I ja sam jedan od tih koji je samo par mjeseci stariji od njega,a proveo sam skoro 2,5 god.Ni ja ne volim dodika, al zna se kiga je stitii za vrijeme rata.Isti oni koji su i ovog sakrili

Name

robin Hood

10.07.2020 12:28

Ko voli voliće, ko poštuje poštovaće...no mislim da je opozicije potrebna dopunska 2nastava " iz izbora i stvaranja kadrova koji se znaju odgovorno,iskreno,promišljeno i kulturno obraćati i javnosti i svojim biračima...vi iz opozicije nemate niti jednog "lidera" za kog bi se moglo reći sve ovo nabrojano, a pošto vas teret prošlosti neminovno prati ...potrebno je jednom "argumentovano,smišljeno,obećavajućom" politikom izaći pred poštovaoce i istomišljenike da se suprostavi narušenom zakonitom funkcionisanju vlasti, korupciji, nepotizmu i svemu onome što sadašnju vlast čini ovakom kakva jeste ; lopovska,sebično interesna i korumpirana! Kako će te objasniti mladom čovjeku da za njega nema mjesta u ovoj zemlji "Ako nije član stranke"....a nudite mu da ga "vode i sa njim mlate", polupismeni,neškolovani kriminalci i lopovi...neide...Naprosto neće izaći na izbore kao i većina "normalnih,obrazovanih ljudi" ..jer to je nešto jače od njih...Pogledajte okruženje i biće vam jasno ko pobjeđuje...vladajući koji nude i imaju informacije,infra strukturu,novac i onda lako zadrže one koji su u "kreditima ili imaju malo do penzije" ...a takvih je previše u svim javnim ustanovama , a samo oni i rade...uz malo privatnika....koji služe vlasti...

ODGOVORITE
Name

Potpisujem svaku

10.07.2020 18:34

Sve dobro napisano

Name

Biljana

10.07.2020 12:56

Kako da nije interes naroda ispred stranačkog? Daj mi molim te samo jedan primjer.

ODGOVORITE
Name

ŽIKA Ž

10.07.2020 13:07

СРЕТНА СЛАВА СВИМ ЧЛАНОВИМА СРПСКЕ ДЕМОКРАТСКЕ СТРАНКЕ!

ODGOVORITE
Name

SIMPATIZER

10.07.2020 14:05

Srećna krsna slava PETROVDAN i 30 godina SDS!Uvijek uz svoj narod i do konačne pobjede!

ODGOVORITE
Name

Politika

10.07.2020 20:12

Zar još postoji ta stranka...???

Name

Goja

10.07.2020 14:55

Sve stare političare brisati ništa baš ništa ne rade sem za sebe dokazano.

ODGOVORITE
Name

Zv

10.07.2020 15:26

Vala samo pricate u prazni. Puni ste papaka i sta radite po tom pitanju? Nista, cekate da vas napuste poput Petrovica i Micica pa onda ospete po njima. Kao da se papci radjaju preko noci. Hocu da kazem papci se godinama pretvaraju u papke a vi to gledate i vagate. Narod to vidi pa vam i ne vjeruje!

ODGOVORITE