Korona potresa region, moguće vanredne mjere

Virus korona nastavlja da potresa region. Novi pozitivni slučajevi u zemljama okruženja. U Srbiji još jedna teška noć, nadležni ne isključuju mogućnost vanrednih mjera.

Region 12.07.2020 | 17:47
Korona potresa region, moguće vanredne mjere

Od posljedica izazvanih virusom korona, u toku prethodne noći u Srbiji je preminulo jedanaest osoba. Četiri u Nišu, tri u Novom Pazaru, dvoje u Čačku, a po jedna u Kraljevu i Šapcu. 

U prethodna 24 časa u Srbiji je testirano 4.050 osoba, a virus je potvrđen kod njih 287. Na respiratoru se nalaze 144 pacijenta.

Među pozitivnim na virus je i ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Srbije Branko Ružić. On je to potvrdio za Tanjug, rekavši da se nalazi u samoizolaciji. 

Zbog popunjenosti kapaciteta beogradskih bolnica u kovid sistem po prvi put ulazi i Institut za reumatologiju.

U srpskim sredinama na KiM u poslednja 24 časa registrovano je 35 novozaraženih virusom korona, tako da je broj oboljenih od početka epidemije sada ukupno 374, saopšteno je iz Kriznog štaba u Kosovskoj Mitrovici. U bolnici je 67 osoba. Od početka epidemije od posljedica Covida19 preminulo je 13 osoba, a izliječeno je njih 113.

Epidemiolog Branislav Tiodorović navodi da se do kraja sljedeće sedmice očekuje vrh epidemije.

- Umiru nam ljudi srednje dobi i stariji. Prema tome šta će se dešavati sa mlađima? Moram da vam kažem da nam je neki dan umrla mlada žena, tek 40 godina. Prema tome, kad sve to sagledamo ja sam i prognozirao da ćemo sljedeće nedjelje gledajući ukupnu državu, da ćemo do kraja nedjelje imati taj pik. I ukoliko se ne preduzmu mjere i ne pokaže solidarsnost, samosvijest i pridržavanje tim mjerama, da ćemo imati održavanje tog pika, umjesto da imamo jedan blagi pad - epidemiolog Branislav Tiodorović.

Nova vijest i za državljane Srbije koji namjeravaju ući u Mađarsku. Odlukom mađarske Vlade, od 15. jula državljani Srbije moraće u dvosedmični karantin, a ulaz u Mađarsku moguć je samo uz posjedovanje dva negativna testa na novi virus, i to ne starija od 48 sati. 

Broj zaraženih virusom korona i u Hrvatskoj nastavlja da raste. U protekla 24 sata, jedna osoba je preminula, a zabilježeno je 50 novih slučajeva zaraze, čime je broj trenutno oboljelih 1117. 

U Crnoj Gori je ukupno hospitalizovano 79 pacijenata kod kojih je potvrđena zaraza virusom korona. Od tog broja njih 30, liječi se u Kliničkom centru Crne Gore.
Aktivnih slučajeva infekcije je 816, dok su do sada u Crnoj Gori umrle 23 osobe. Ukupan broj oboljelih od početka epidemije je 1.164.

Danas nešto bolja situacija u Sloveniji. U posljednja 24 časa, na osnovu izvršenih 560 testiranja, virus korona potvrđen je kod još 14 osoba, tako da je broj zaraženih u ovoj državi sada 261. Trenutno je hospitalizovano 16 pacijenata, ali nijedan ne treba intenzivno liječenje. 

Ukupan broj zaraženih od početka epidemije u Sjevernoj Makedoniji je 7.975. Broj aktivnih slučajeva je 3.519, dok je od posljedica Covid-19 preminulo 376 osoba.

BN TV

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

DISCIPLINA

12.07.2020 17:05

DISCIPLINA JE RIJEC ZABORAVLJENA NA BALKANU. CUJ SVADBE, SAHRANE, SLAVE, SPLAVOVI, PA BIRTIJE. LUD NAROD.

ODGOVORITE
Name

Andric

12.07.2020 17:32

Ma ne smije niko uvesti vanredne mjere,boje se reakcije narodne mase...

ODGOVORITE
Name

Cccc

12.07.2020 18:19

Dok je takvih mozgova, biće sve gore. Sami moramo biti svjesni situacije i poduzeti što možemo, znači, zaštititi sebe i ne ugrožavati druge, to je jedini način da ovo nestane, urazumite se više.

Name

Tacno

12.07.2020 18:24

I treba da se boje, dosta je globalista i njihovog mlacenja prazne slame.

Name

Nada

12.07.2020 21:24

U svim državama exYu veća je šteta od kolapsa zdravstvenih sistema, povećavanja broja umrlih i izvrgavanja pogibelji svih rizičnih nego selektivno zatvaranje žarišta epidemije na 14 dana sa karantenama. Koja je korist od dnevnog rasta broja zaraženih? Kakve su licemjerne gluposti i pogodovanje granama kao što je ugostiteljstvo, eventi, noćni klubovi i slično kad su izvor zaraze, a da nije u pitanju novac? Umjesto strategije razvoja malog poduzetništva i inovacija i ulaganja sredstava koja će se isplatiti, u Regionu se unaprijed govori da niti na jesen neće biti zatvaranja.! Pa treba prvo se živ dočekati jesen...

ODGOVORITE
Name

Hahahaha

13.07.2020 06:12

Kojih zarazenih, test ne pokazuje nista pa se ne zna koliko je zarazenih uopste zato prvo testiranje treba potpuno ukinuti.