Fočaci protiv gradnje mini HE na rijeci Bjelavi

Članovi Udrućenja ,,Bjelava'' tvrde da će rijeku braniti svim raspoloživim sredstvima. Ako mirni protesti ne urode plodom spremni su da, kako kažu, tijelima spriječe nastavak izgradnje mini hidrocentala na Bjelavi.

Republika Srpska 07.08.2020 | 18:28
Fočaci protiv gradnje mini HE na rijeci Bjelavi

Članovi Udruženja građana “Bjelava” organizovali su danas u Foči protest da bi skrenuli pažnju na, kako kažu, bespravnu gradnju mini hidroelektrana na rijekama Bjelava, Mala Bjelava i Velika Bjelava. Tvrde da se radovi  izvode  duže od mjesec dana, bez koncesije, izvan oblasti obuhvaćenih projektom geoloških istraživanja, bez građevinske dozvole i bez vodne saglasnosti. 

Na teritoriji opštine Foča na sastavu rijeka Velike i Male Bjelave, koje spajanjem čine rijeku Bjelavu, nalazi se mlin star preko 100 godina.U njemu i danas radi Milan Vujičić.

Milanov sin  Miloš vjerovatno neće  nastaviti tradiciju jer je na vodotocima Bjelave počela izgradnja čak tri mini hidroelektrane. Kada one budu završene vodenica, koju je Zavod za zaštitu spomenika Republike Srpske proglasio spomenikom kulturne baštine, ostaće bez vode.

Izgradnjom mini hidroelektrana ugroženo će biti i snabdjevanje vodom stanovnika Foče, a mještani tvrde da zbog izmještanja korita rijeka Bjelave živi svijet u njoj više ne postoji.

Nevladine organizacije,udruženja i ekolozi sa podrućja Foče organizovali su mirne proteste kako bi javnosti skrenuli pažnju na,kako tvrde,bespravnu gradnju mini hidrocentala, uzurpaciju privatnog zemljišta i ekocid koji se dešava na Bjelavi.

Na području opštine Foča u proteklom periodu izgrađene su četiti mini hirdocentale a stanovnici tvrde da od toga imaju samo štetu a nikavu korist.

Članovi Udrućenja ,,Bjelava'' tvrde da će rijeku braniti svim raspoloživim sredstvima. Ako mirni protesti ne urode plodom spremni su da, kako kažu, tijelima spriječe nastavak izgradnje mini hidrocentala na Bjelavi.

BN TV Foto: Srna 

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Jovan

07.08.2020 16:48

e neka hvala Bogu i ove postojece u Foci ako Bog da ugasiti

ODGOVORITE
Name

Hihi

07.08.2020 17:25

Koda njih neko nesto pita, vazan je Bitkoin

Name

Bas

07.08.2020 16:51

Smak svijeta i nije tako daleko kad se sagleda sve i clanci, kataklizma, tonemo dublje i dublje

ODGOVORITE
Name

Mirko

07.08.2020 17:17

Pod hitno staviti moratorijum na gradnju MH na period od 100 godina.Ko je taj koje bogatstvo naroda daje nekom da ostvaruje licnu korist.Ni po koju cijenu ne treba dozvoliti gradnju.Ovo je totalni javasluk i brezobrazluk vlasti.

Name

Ja sam

07.08.2020 18:20

E kakvi smo mi papci. Sta nam sve rade i mi samo cutimo

ODGOVORITE
Name

А

07.08.2020 20:07

Можда ти, видиш да људи не дају.

Name

DRINA,BISTRICA,BJELAVA

07.08.2020 20:26

A gdje su odbornici,tako zvani prestavnici gradjana koji su ih birali,da brane interese gradjana?Gdje Nacelnik Radisav Masic,koji se oglasava samo kad je u pitanju interes investititora,a zanemaruje cinjenicu da je 3000 gradjana Foce podpisalo peticiju!!!Ciji su to gradjani Nacelnice??Ima li obraza politika koja te kandidovala,izaci pred iste te gradjane!Stidite li se odbornici,da gradjani brane prirodna bogastva,rijeke,sume,a vi se krijete jer ne smijete od investitira da dodjete na protest!Ko ste vi?Izgleda,vanzemaljci!!Ne zivite u istom gradu sa ovim gradjanima!Kad nestane rijeka,suma..doci cete I vi naa red da od vas otimaju I da vase unistavaju!A vi cutite!I glasajte za njih!

ODGOVORITE
Name

А

08.08.2020 06:47

Није ми јасно која је то гњида уоппте пронашла ове двије рјечице да покупи у цијеви. И не само ове двије јер су око Фоче већ покупили 3,4 рјечице, Отеша, Говза, Бистрица, а Бук Бијелу на Дрини права 100 година, посебно пред сваке изборе

Name

OTEŠA, KRUPICA, GOVZA

08.08.2020 06:47

Kada su na gore pomenutim malim rijekama investitori iz Laktaša i Teslića gradili MHE to je objašnjeno da je to razvoj opštine i cilj da se zaposli domaće stanovništvo, a dobili smo 4 MHE bez radnika i Miljevinu bez vode i struje jer ED nije uradila novu mrežu koja će moći da posluži rad tih MHE. Tada kada je pričano o tome da je to ekocid ovi koji se sada bune su listom glasali za to. Sada kada je u pitanju Bjelava i opasnost da Foča ostaje bez vode u vodovodu počinje buna. Vas je 3000,ali njih kojih je baš briga je 6000. Ko nije shvatio da je cilj ove vlasti da sa ovog prostora crpi resurse(vodne, šumske, rudne) za svoje privatne džepove, a za narod i ekologiju ih baš briga i da žele da naroda što prije nestane kako bi oni mogli da pustoše. Većina naroda je za to i nije moguće stare i mlade neobrazovane(pored kupljenih diploma) ubijediti da oni promjene mišljenje i šta je ekocid i posledice za budućnost. Ko vidi to treba da proda svoju imovinu i seli se iz ove nazadne sredine.

Name

PERUN ILIJA

07.08.2020 21:27

Samo Istina nas može osloboditi. Podignimo pognute glave, pokažimo dostojanstvo. U slavu Boga i naših časnih Predaka i za dobrobit naših Potomaka recimo konačno NE nepravdi, kleptokratiji i kvislinzima.

ODGOVORITE
Name

Apolo 11

08.08.2020 04:20

Vlast to negleda kao nešto vrjedno. Vrjedni su betoni,stanovi za prodat a to je divljina za njih. Je.es pastrmke,narod, stare vodenice.Neskolovana bahata mafija nas vodi.

ODGOVORITE
Name

Radovan

08.08.2020 06:50

Ne dajte bagri da nas više uništavaju pozdrav iz Banja Luke.

ODGOVORITE
Name

Obican covjek

08.08.2020 11:57

Sav normalan svijet je protiv mini elektrana,samo ih budale podrzavaju

ODGOVORITE