"Srbi ispunili želju naših najvećih neprijatelja"

Kako je Drašković rekao, nesreće u Srbiji se ne zaboravljaju. Međutim, one se slave pa se zbog toga i ponavljaju. Da nije bilo 27. marta, smatra on, ne bi bilo ni velike Hrvatske, ni četnika, ni partizana.

Srbija 10.08.2020 | 17:49
"Srbi ispunili želju naših najvećih neprijatelja"

"Taj poklič "Bolje rob nego grob" donio nam je i jedno i drugo. Taj 27. mart jeste najtužniji datum u istoriji, ali je plan Z4, a kasnije i Miloševićevo uvođenje zemlje u rat, čak i slavljenje te tragedije", rekao je jutros u programu jedne beogradske televizije Vuk Drašković, osvrnuvši se na svoj novi roman “I rob i grob”, koji se bavi upravo ovom tematikom, prenosi B92.

Kako je Drašković rekao, nesreće u Srbiji se ne zaboravljaju. Međutim, one se slave pa se zbog toga i ponavljaju. Da nije bilo 27. marta, smatra on, ne bi bilo ni velike Hrvatske, ni četnika, ni partizana.

“Toga marta 1941. godine, Amerika je neutralna, Sovjetski savez je u svojevrsnom savezu s Hitlerom. Jugoslavija je sa svih strana okružena kukastim krstom. U takvoj situaciji, pučisti, crnorukaška inteligencija i SPC uvode narod u najveću tragediju u srpskoj istoriji”, kaže Drašković.

“Ivo Andrić, naš tadašnji ambasador, lijepo kaže: ‘Ničeg se nismo odrekli, a sve smo sačuvali', za dogovor u Beču, gdje bi Jugoslavija trebalo da pristupi trojnom paktu”, objasnio je.

“U istom trenutku, Ante Pavelić rekao je: ‘Naša ideja o rušenju Jugoslavije je srušena. Ostaje nam jedino da se nadamo da će ludi Srbi da sruše Bečki sporazum.' Nije prošlo ni dva dana, a ludi Srbi su ispunili želju jednog od naših najvećih neprijatelja”, dodaje Drašković.

Po njegovom mišljenju, jedna od stvari koje najviše iznenađuju jeste “nagli preokret i sunovrat” Slobodana Jovanovića, koji je do dva dana pred puč podržavao kneza Pavla, a onda stao na stranu pučista. I dalje nisu sasvim jasni njegovi motivi za to, iako je i sam Jovanović pred smrt priznao da je pogriješio.

Poznato je i to da je Hitler zvao kneza Pavla “jeguljom”. Zašto je to tako?

“Hitler je govorio da mu je knez Pavle najteži pregovarač, i da je koristio sve što je mogao da ga ubijedi da pristupi savezu sa Njemačkom. Kad god bi pomislio da izbjegavanje riječi 'ne' znači 'da', Pavle bi mu izmigoljio iz ruku kao neka klizava riba, pozivajući se na demokratske procedure koje su u Kraljevini morale da se poštuju, za razliku od nacističke Njemačke”, objasnio je Drašković.

(SB/B92)

Komentari / 23

Ostavite komentar
Name

Dzoo

10.08.2020 16:25

I tonemo sve dublje i dublje greske pravimo i dalje. Svet nas proglasio divljacima od Srebrenice tesko cemo da se operemo itd. Evo sad u CG popovi kao devedesetih guraju narod u provaliu!

ODGOVORITE
Name

075

10.08.2020 17:13

@Dzoo Oprostite, ali sami ste krivi! Odem svaki drugi vikend kod ujaka u Peljave, stalno isto mitovi, legende, narodna predanja i "svi su protiv Srba" i "svi su nastali od Srba"! Tu ste gdje ste, da vas utješim da ni u ostalim "plemenima" na Balkanu nije mnogo bolje, a bolje je bar u ekonomiji!

Name

E, jos samo Dzoo...

10.08.2020 17:41

...treba da se definise, ko je taj "svet".

Name

Da da

11.08.2020 04:52

Da nismo mahali zastavama i podrzavali sulude nacionaliste nebi nam bivsa juga bila tijesna. Prema logici ako tri brata dijele jednu kucu nemoze svetrojici dopasti cijela kuca al te logike u nasim plemenima nema

Name

burke

10.08.2020 17:25

Vuk Drašković je tačno rekao svaku riječ...davno je on prozreo srpske gluposti i greške.

ODGOVORITE
Name

Слобода

10.08.2020 17:49

Управо си ти и теби слични узрок свих наших несрећа и пропадања у задњих 20 година!

ODGOVORITE
Name

Сарајлија

10.08.2020 18:20

А шта ти несретниче потписа! Ућути за сва времена!

ODGOVORITE
Name

Živa Istina

10.08.2020 19:17

Šta reći o narodu koji sopstvenog Kralja pošalje u izbjeglištvo a izabere Hrvata bravara da ga vodi u budućnost. Ovog puta Drašković je u pravu, a oni koji to ne smatraju tako, mogu samo da mu pljunu pod prozor.

ODGOVORITE
Name

Milidrag

10.08.2020 23:38

E da se to završilo sa bravarom, sad imamo mesara, a lud narod definitivno.

Name

Djuro

10.08.2020 19:43

Ovo je najobičniji udbaš ,a takvi niti su srbi niti znaju šta su pravi srbi,tako da se ne obazirete šta ovaj izjavljuje,iskoristio je i prevario pola omladine u Beogradu počev od Giške pa na dalje.....

ODGOVORITE
Name

Milidrag sia

10.08.2020 23:44

E pa ti udbaši su odmah postali najveći Srbi, promjenili dres.

Name

Boki

10.08.2020 20:41

Malo proučite tu istoriju bolje, martovske demonstracije je organizovala britanska obavještajna služba jer su htjeli da uspore hitlerovo osvajanje Grčke gdje su britanci imali baze i uporište (osnova sporazuma sa njim bio je neometan prolazak do Grčke). Postoje deklasifikovani dokumenti u VB koji o tome govore. Komunisti su poslije sebi pripisivali te proteste, ali to je podvala jer je tada Staljin jos bio u savezništvu sa Hitlerom, tako da ideja da SKJ organizuje borbu (kako smo učili) mimo Staljina je nemoguće.

ODGOVORITE
Name

skandinavac

10.08.2020 21:18

Ne mislim da je SFRJ bila losa ideja ili drzava.Pa jbg svi kazu da smo zivjeli najbolje u regionu.Bili smo neutralni i nezavisni ekonomski,Mogli da zivimo od svojih resursa,Bio mir,sloboda i red a zakon se postovao .Vraga je tako danas ili prije 41 bilo,nemoj da se lazemo..A razlozi zasto se SFRJ raspala jos uvijek se traze,Oprecna su misljenja,Po meni do naroda je bilo.a najvise do JNA,Niko drugi nam nije kriv.

ODGOVORITE
Name

Tvrda linija

10.08.2020 23:56

E moj skandinavac nije kriva JNA nego onaj ko je pravio ustav i omogućio samoopredjeljenje republika, BRAVAR je sve znao, zadužio se ko budala da sve bude ok dok je živ, sve je to bilo na kredit i lažno, zato sada ispaštamo. Ali da je građeno jeste, pa ovi još nisu sve uspjeli rasprodati.

Name

Emir

11.08.2020 01:03

Izvini Skandinavac ali za Balkansku stoku je najbolja opcija tor i tornjak

Name

Banjaluka

11.08.2020 05:32

SFRJ je bila država naroda i narodnosti koji su živjeli na ovom prostoru.Bila je uređena tako da je ekonomija bila komplementarna i da je zavisila jedna od drugih. Naravno da je trebalo tu i takvu državu dorađivati i unapređivati ali nikako nije trebalo dozvoliti rušenje, rat, ubijanje... Ono što sam siguran da je nastankom malih državica od jedne veće ekonomija dovedena u stanje da nije moguće organizovati te državice da budu samoodržive. Što se tiče ljudskih prava to je još gore ,uopšte ih nema. Kada pogledamo ljudska prava ona su najbolja u Srbiji i Sloveniji. Ostali nikako da postignu normalan stepen ljudskih prava, ovdje mislim i na većinske narode a o manjinskim neću ni da pričam. Na kraju, SFRJ je bila država u pravom smislu te riječi , poštovana u Svijetu, i pokazalo se država koja je smetala Njemačkoj i Austriji baš iz razloga što smo počeli dostizati određeni ekonomski razvoj koji njima nije bio po volji!

Name

eh skandinavac

11.08.2020 06:49

Hm, razlozi za rasparcavanje JU vidis u JNA? Izvini, ako ti ne vidis nikakav drugi razlog. Onda nije ni cudo sto si skandinavac. Mozda si jedan od ajfon i gugl generacije, oni sve odgovore nadju u svom telefonu.

Name

Nostradamus

11.08.2020 10:05

@Banjaluka.Zar nije Republika Srpska sada najjaca drzava u ovom dijelu Evrope.Zar nije Mile jaci od Tita zar nije Mile rekao Ne Amerima zar nije pred prosle izbore protjerao 40 Engleskih spijuna.

Name

Mirkan

11.08.2020 06:29

Bravar se zaduživao i kod Kurte i kod Murte i bio žirant tih kredita.Umro žirant,nema više kredita,nastaje rat.Bojim se da je ovo danas nešto slično i u RS.

ODGOVORITE
Name

Sved

11.08.2020 12:42

Bravar se zaduzivao ali ni blizu toliko kao ove danasnje glavonje i plus ostavio iza sebe toliko da ovi danas jos uvijek nemilosrdno otimaju od naroda pod plastom privatizacije! Namecu nam globalizam=nehumanost, lazni patriotizam i svadjaju narod dok oni grabe i otimaju i sakom i subarom!

Name

Sreto

11.08.2020 08:30

U celoj srpskoj istoriji vukovi su jeli srbe do dana danasnjeg

ODGOVORITE
Name

Nenad

11.08.2020 14:59

Vuk je bio najprije Srbin onih devedesetih pa je onda pocetkom dvijehiljadite bio musliman e sada je hrvat.

ODGOVORITE
Name

Nada

11.08.2020 15:06

A prije 27.marta Simović i Mirković su radili za britansku obavještajnu službu... Kad su stupili? Do bombardovanja u operaciji Morski lav postojale su pangermanske sklonosti... A, onda je nastupila pragmatičanost, 'zašto samo oni'... Mirkoviću i Simoviću bilo je obećano otvaranje fronte na Jugu do kojeg nikad nije došlo. Tito je odlikovao Simovića i on se kasnije vratio u Beograd iako je njegov zet Grol svjedočio na procesu Draži. Štoviše, avijatičarima je odato priznanje tek poslije raspada Jugoslavije. Slava Klavora npr. je narodni heroj koju je ubio Gestapo u Mariboru 1941., a njezin brat Miho Klavora poginu je 07.04.1941.kao pilot 6. lovačkog puka u odbrani Beograda bez pomena imena do 1992.

ODGOVORITE