Da li Ministarstvo toleriše kršenje zakona?

Generalni sekretar PDP Milko Grmuša izjavio je danas da su predstojeći lokalni izbori test o spremnosti poštovanja zakona za sve kandidate, političke stranke i kontrolne organe, te da su mnogi u najvećoj mjeri do sad na tom testu pali.

Republika Srpska 15.08.2020 | 11:44
Da li Ministarstvo toleriše kršenje zakona?

„Zakonom o službenicima i namještenicima u organima jedinice lokalne samouprave Republike Srpske jasno je propisano da službenici u lokalnim zajednicama ne mogu biti osnivači ili članovi organa političkih stranaka, a što se odnosi i na radna mjesta sekretara skupštine, načelnika odjeljenja ili službe gradske, odnosno opštinske uprave kao i šefa odsjeka. Ako bi se pažljivo analiziralo svako mjesto u Srpskoj lako bi se došlo do zaključka da najveći broj načelnika odjeljenja i drugih službenika u lokalnim zajednicama jesu članovi najviših organa političkih stranaka, nerijetko i njihovi osnivači, odnosno evidentno je da se zakon flagrantno krši“, naveo je Grmuša.

Prema njegovim riječima, navedeni zakon jasno predviđa da je Ministarstvo uprave i lokalne samouprave zaduženo da vrši nadzor nad primjenom tog zakona.

„Zbog toga postavljam javno pitanje Ministarstvu uprave i lokalne samouprave da odgovori da li je izvršilo makar jedan inspekcijski nadzor kad je riječ o primjeni ovog zakona, jer je opšte poznata činjenica da političke stranke javno dogovaraju podjelu službeničkih mjesta u lokalnim zajednicama, zbog čega je svaki čovjek u Srpskoj, koji nije član nijedne stranke apsolutno diskriminisan i onemogućen da bude zaposlen u jedinicama lokalne samouprave na radnim mjestima koja su interesantna političkim strankama. Ako je inspekcijski nadzor izvršen, kakvi su njegovi rezultati? Ako nije izvršen, zbog čega nije izvršen i da li je opredjeljenje Ministarstva tolerisanje kršenje zakona za čiju pravilnu primjenu je direktno zaduženo?“, zaključio je Grmuša. 

(BN)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

sartana

15.08.2020 10:11

Najveca fora je kad se spomene zakon u RS

ODGOVORITE
Name

SLADOJA

16.08.2020 08:12

Zašto Grmuša ne navedete slučajeve o kojima govorite.Dosta je više prazne priče . Recite ko su navedeni ili ne govorite više na ovu temu.

Name

Kameleon

15.08.2020 10:45

Interesantan je ovaj Milko Grmuša, puno govori, a nikada ne spominje konkretna imena iz SNSDa. Valjda ne želi da se zamjeri prijateljima u toj partiji. Ukratko, još jedan tip koji ne može samostalno dobiti ni 10 glasova, ali će zahvaljujući visokoj poziciji na listi PDPa i snazi koju imaju Draško i Jelena dobiti odbornički mandat. Da li će to u konačnici biti mandat PDPa ili SNSDa, to ćemo vidjeti u novembru.

ODGOVORITE
Name

А

15.08.2020 13:08

Какву ти глупост ваљаш, човјек је ген сек ПДП а ти га гураш за одборника.

Name

Rokić J

15.08.2020 15:44

Ne boj se ti za njegove glasove.

Name

BEzdan

15.08.2020 11:30

Korupcija je u svim naldeznim institucijama ukljucujuci sva Ministarstva.

ODGOVORITE
Name

Tacno

15.08.2020 11:48

I nikad je nece nestati.

Name

SURI

15.08.2020 13:23

Naravno da ne želi da se zamjeri On je zaposlen kao šef Pravne službe u Austrijskoj firmi NOVOMATIC tj ograncima u RS NOVO RS I RSA GAMING Do 15 H je na sastancima i dogovorima između NOVOMATIKA i Vlasti u RS Od 15h je sekretar PDP a

Name

Prika

15.08.2020 11:46

Zar je moguce da ko nas ima zakona.naravno da nema.jer da ga ima nebi se javno kupovali preletaci,niko to vise i ne krije.sad ti je zabranjeno da prijavis neki kriminal samo ti mozes zaglavit corku.da ima zakona rjesili bi slucaj ubijenog davida,istrazili bi gdje su zavrsile pare od prodaje telekoma,itd.vidim u sarajevu poceli hapsit saobracajne policajce koliko su to oni mogli nakrast.za razliku od doktora politicara direktora firmi koje su doveli do propasti i milionskih minusa.ko moze utvrdit ko je vise kriv kad svi kradu i otimaju.

ODGOVORITE
Name

SLADOJA

16.08.2020 08:10

Grmuša, što ne očistite svoje redove / Marković , Bundalo i sl. / i ko zna koliko još takvih ima. Upitno je kako i vi svi ostali iz vrha razmišljate kad i dalje imate u stranci navedene i slične. Druga priča su vam ljudi koji vode PDP u lokalnim zajednicama . U gradisci imate garnituru /trio/ nedoraslih Dončić, Bjelić , Mrakić.To vam je ekipa koja će vječito biti u opoziciji. NISU U STANJU DA NAPRAVE NIKAKAV, ALI NIKOME NE DAJU PRIĆI STRANCI. NAJGORE U SVEMU TOME JE ŠTO TAKVIM KADROVIMA PRUŽATE PODRŠKU , A VIDITE DA INTELEKTUALNO NE MOGU NIŠTA DA URADE.OTJERALI SU SVE ONE , KOJI SU INTELEKTUALNO BILI NADMOĆNIJI. NEMA PROMJENA SA TAKVIMA.KO ĆE ZA TAKVE GLASATI.