Čudo na Sokocu: Jabuka procvjetala u septembru

- Na imanju Borke Кosorić u selu Čitluci kod Sokoca ovih dana procvjetala je jabuka iako sa grana nije ubran ovogodišnji rod.

Zanimljivosti 21.09.2020 | 10:34
Čudo na Sokocu: Jabuka procvjetala u septembru

Sedamdesetpetogodišnji Rajko Bjeković, zet ove porodice, rekao je Srni da se iznenadio kada je, pomažući u obavljanju poslova na imanju Кosorića, primijetio više grupica cvijeta jabuke u voćnjaku u kome jabuke ovogodišnjeg roda još nisu obrane.

"Ni najstariji mještani u ovom selu ne pamte da jabuke cvjetaju u septembru, ali je ustaljeno mišljenje kod ljudi na Romaniji da cvjetanje voća u ovo doba godne najavljuje jaku zimu", rekao je Bjeković.

Prema njegovim riječima, na stablu jabuke se pojavilo više grupica cvjetova posebno u višem dijelu krošnje, koji su iste veličine kao i proljećni.

Viši stručni saradnik za voćarstvo u Resoru za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Područna jedinica Sokolac Dragan Bejatović rekao je Srni da je riječ o retrovegetaciji, pojavi da voće ponovo procvjeta, najčešće u septembru u oktobru.

On naglašava da toplo vrijeme, karakteristično posljednjih godina za ove mjesece, kao i prisustvo vlage dovode do ove pojave, naročito kod koštičavog voća.

Bejatović tvrdi da se takva stabla iscrpljuju i voćka "nepripremljena" ulazi u zimski period, kada i manji mraz može prouzrokovati njeno smrzavanje.

On je voćarima preporučio da obiđu svoje nasade više puta tokom jeseni i utvrde da li je prisutna retrovegetacija, kako bi se na vrijeme reagovalo, jer od obima pojave lisne mase zavise dalje mjere koje treba preduzeti.

"Ako je retrovegetacija u manjoj mjeri prisutna, preporuka je da se prije kretanja vegetacije u proljeće obavi intenzivnija rezidba, kako bi se voćka što prije oporavila od stresa i uspostavila fiziološka ravnoteža između rasta i plodnosti", preporučio je Bejatović voćarima.

On je naglasio da u slučaju jakog jesenjeg prolistavanja, tu lisnu masu treba orezati prije zime, te voćku tretirati dozvoljenim sredstvima na bazi bakra.

Bejatović podsjeća da ovakva stabla gube na kondiciji i nespremno dočekuju predstojeći mirovanje, što će se odraziti na početak kretanja vegetacije u sljedećoj godini.

(Srna)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Normala

21.09.2020 09:30

U NL znaju i u Decembru procvetat.

ODGOVORITE