Grenel došao da sprovede dogovor iz Bijele kuće

Ričard Grenel, specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine, stiže danas u Beograd, gde će razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, a sa njim dolazi još 13 američkih zvaničnika.

Srbija 22.09.2020 | 08:17
Grenel došao  da sprovede dogovor iz Bijele kuće

Grenel dolazi kako bi proverio kako teče sprovođenje najava iz dokumenta potpisanog 4. septembra u Beloj kući, a juče je boravio u Prištini, gde je razgovarao o istoj temi sa tamošnjim zvaničnicima.

- Grenel će sa predsednikom Vučićem razgovarati o ekonomskoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Sa njim dolazi i Adam Boler, direktor Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC), sa kojim će premijerka Srbije Ana Brnabić potpisati Zajedničku izjavu - kaže izvor "Blica" iz vrha vlasti.

Glavna tema posete je otvaranje kancelarije nove američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) u Srbiji. Teme razgovora tokom Grenelove posete Beogradu biće i ostale tačke sporazuma iz Vašingtona, koje po navodima izvora "Blica", Grenel želi što pre da pokrene i sprovede.

- Često se dešavalo da se neki dokument potpiše i da potom ostane mrtvo slovo na papiru, pogledajte samo Briselski sporazum. Zbog toga Grenel ne želi da bilo šta prepusti slučaju. Amerikanci su mnogo ozbiljnije u sve ušli nego što je to činila administracija u Briselu - kaže naš sagovornik.

Grenel i Boler sastaće se i sa predstavnicima srpsko-prištinskih privrednih komora i direktorima kompanija.

Sastanak sa predsednikom Vučićem je u 14, nakon toga potpisivanje i pres-konferencija.

Ana Brnabić i Adam Boler potpisaće zajedničku izjavu u kojoj će stajati da obe strane nameravaju da se posvete primeni i realizaciji sporazuma potpisanog u Vašingtonu.

- U memorandumu će stajati da će i Srbija i DFC verno primenjivati sporazum o podsticanju ulaganja i da će obe strane identifikovati projekte koji će doprineti ekonomskoj normalizaciji između Beograda i Prištine, a što će ekonomski ojačati čitav region - navodi sagovornik našeg lista.

Sjedinjene Države pokazale su se kao mnogo efikasnije od Evropske unije, koja se probudila tek nakon što je Vašington pokazao ozbiljniju inicijativu. Amerika je bez razmišljanja podržala ideju o "malom Šengenu" jer tu vidi osnov za napredak i razvoj čitavog regiona, a tom procesu uskoro će se, prema sporazumu iz Bele kuće, priključiti i Priština.

Kako saznaje "Blic", Sjedinjene Američke Države sada vrše pritisak i na Bosnu i Hercegovinu da se priključe inicijativi.

- Sprovođenje sporazuma koji su sklopljeni sa Prištinom i Beogradom glavni su prioriteti administracije američkog predsednika Donalda Trampa - izjavio je u nedelju specijalni predstavnik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel, pred dolazak u Prištinu i Beograd sledeće nedelje.

- Vidimo se u Prištini i Beogradu ove nedelje - poručio je Grenel u nedelju na Tviteru.

Zaustavili smo masovno ubijanje

- Mi zaustavljamo masovna ubijanja između Kosova i Srbije. Dugo godina su se ubijali. Prestaće da ubijaju jedni druge - rekao je američki predsednik Donald Tramp na predizbornom skupu u Fajetvilu u Severnoj Karolini.

Tramp je, između ostalog, u subotu uveče rekao da će možda biti izabran za Nobelovu nagradu za mir zbog nedavno potpisanog sporazuma između Beograda i Prištine u Vašingtonu, kao i sporazuma arapskih zemalja i Izarela.

O’Brajan zahvalio Tačiju

Savetnik za nacionalnu bezbednost Sjedinjenih Američkih Država Robert O’Brajan uputio je pismo predsedniku privremenih prištinskih institucija Hašimu Tačiju i izrazio zahvalnost zbog podrške Tačija sastanku predstavnika Beograda i Prištine u Vašingtonu 4. septembra, prenosi "Gazeta ekspres."

(Blic)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

BL

22.09.2020 06:57

Dosao da otkace rudonju,dosta je bilo i njegovog sr.

ODGOVORITE
Name

KARA-ĐORĐE

22.09.2020 07:10

Jel ga Vučić primio, mislim ono , valjda je mogo

ODGOVORITE
Name

Madrac

22.09.2020 07:25

Moga je i Mie doci u Bg sa svojim prijedlogom za odlazecu americku administraciju.

ODGOVORITE
Name

Odlazeca ili ne

22.09.2020 08:31

Svaka njihova administracija ce isto,zbog svoga interesa.

Name

Kajla

22.09.2020 07:51

Kad neće Rusi hoće Ameri. Kod njih (Amera) nema cile-mile, ono što potpišeš mora i da izvršiš, inače nećeš se dobro provesti. Nadati se da će uz njihovo posredovanje i pomoć konačno doći do normalizacije odnosa Srbija-KiM, a ako pritegnu Komšića i Džaferovića i BiH će pristupiti "Malom Šengenu".

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

22.09.2020 10:18

@Kajla.Mali sengen je Veliki korak nazad,a to je vracanje u Otomansko carstvo.Zivi bili pa vidjeli.

Name

Kamo srece

22.09.2020 08:28

Da je toga razuma bilo devedesetih. Hocu da kazem Srbija je uvijek mogla igrati na tu kartu"bila ona prljava ili ne", svi igraci su varali, ali cinjenica je da bi stanje bilo ni nalik sadasnjici.

ODGOVORITE
Name

Sta kazu

22.09.2020 08:35

U BiH, kada im narede glavni?!

ODGOVORITE
Name

Re

22.09.2020 08:59

Vuciceva faca na slici sve govori .

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

22.09.2020 10:14

Nas Presjednik kao domacin trebao bi da izgleda veseli kada mu dodju gosti.On tako ne izgleda onda mi nije jasno zasto ga uopste prima.Ni ovaj gost mi nije normalan pa ako nisi dobro dosao okreni se za 180 stepeni i idi.

ODGOVORITE
Name

Eeeeee

22.09.2020 12:38

Slika govori vise od hiljadu rijeci.Ko se zadnji smeje najsladje se smeje...prc milojka

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

22.09.2020 16:03

Pogledaj sliku iz Pristine Tacija i Grenela i uporedi sa ovom slikom iz Beograda Vucica i Grenela.Mislim da nismo zasluzili toliku kaznu jer su nas bas ponizili.Kako se ono kaze "Ko nas je kleo nije dangubio"

Name

Hm

22.09.2020 12:46

Kome li se sve zeludac izvrce?! ?????

ODGOVORITE
Name

D

22.09.2020 20:09

AMERI DAVNO KUPILI TREPCU,KO ZNA STA JOS NA KOSOVU.SAD TRAZE NORMALUZACIJU IDNOSA IZMEDJU BEOGRADA I KOSOVA SAMO STO SE NE KAZE DA KOSOVO TRETIRAJU JAO DRZAVU.AKO NIJE TAKO ZASTO NE KAZU DA DRZAVA SRBIJA IMA PUNU JURISDIKCIJU NA KOSOVU U SKLADU SA USTAVOM SRBIJE.NIJE TAKO,A DOBRO JE DA SARADJUJU DA MAKAR NAROD MIRNO ZIVI I RADI.VELIKE SILE RADE ZA SEBE.MI MALI KAKO NAS VJETAR PONESE.NAZALOST.