Direktna strana ulaganja prošle godine 699 mil. KM

Priliv direktnih stranih investicija u BiH u 2019. godini iznosio je 699 miliona KM, pokazuju podaci Centralne banke BiH.

Bosna i Hercegovina 25.09.2020 | 17:42
Direktna strana ulaganja prošle godine 699 mil. KM

U pogledu geografskog rasporeda, najviše priliva investicija tokom 2019. godine je iz Rusije 211 miliona KM, a onda iz Hrvatske 117 miliona KM.

“Prema djelatnostima, najviše investicija je realizovano u oblasti proizvodnje koksa i rafiniranih naftnih proizvoda /202 miliona KM/, finansijskih uslužnih djelatnosti /bankarski sektor, 154 miliona KM/, i u oblasti trgovine na veliko /92 miliona KM/”, saopšteno je iz Centralne banke BiH.

U saopštenju se napominje da su manji prilivi investicija u odnosu na 2018. godinu koji su, prema revidiranim podacima iznosili 952 miliona KM, uzrokovani, između ostalog, povećanom isplatom dividendi u posljednjem kvartalu 2019. godine, kao i preuzimanjem preduzeća u stranom vlasništvu od preduzeća u domaćem vlasništvu.

“Na kraju 2019. godine, stanje direktnih stranih investicija iznosilo je 15,02 milijarde KM”, naveli su iz Centralne banke.

U saopštenju se pojašnjava da ovaj iznos predstavlja rezultat investiranja u prethodnim godinama, kao i poslovanja preduzeća u stranom vlasništvu.

“Najveći iznos stanja direktnih investicija i dalje se odnosi na Austriju /2,7 milijardi KM/, Hrvatsku /2,4 milijarde KM/ i Srbiju /blizu dvije milijarde KM/”, precizirali su iz Centralne banke BiH.

U saopštenju se navodi da je, posmatrano po djelatnostima, najviše stanje direktnih stranih investicija u oblasti finansijskih usluga /3,7 milijardi KM/, zatim u oblastima telekomunikacija /1,7 milijardi KM/ i trgovine na veliko /1,2 milijardi KM/.

“U skladu sa politikom revizije i na osnovu dodatnih podataka, s objavljivanjem podataka za 2019, izvršene su revizije i za prethodne dvije godine”, dodaje se u saopštenju. 

(Srna)

Komentari / 0

Ostavite komentar