Kim: Molim vas pomozite, Jermenija je napadnuta

Vlada Jermenije proglasila je ratno stanje zbog eskalacije situacije u regionu Nagorno Karabah. Jermenski zvaničnici, kako su javili svetski mediji, objavili su i opštu mobilizaciju.

Zabava 28.09.2020 | 11:13
Kim: Molim vas pomozite, Jermenija je napadnuta

Takođe, ratno stanje proglasila je i vlada Azerbejdžana. Dok eskalacija između dve sukobljene strane traje, oglasila se i američka starleta Kim Kardašijan, koja je inače jermenskog porekla.

Ona je osudila Azerbejdžan, a zamolila je američkog gastroenterologa Erika Esraliana, koji je takođe jermenskog porekla, da deli vesti na društvenim mrežama da je, kako navodi, Jermenija napadnuta.

- Molim Vas, Eriče Esralian, delite vesti da je Jermenija napadnuta. Molimo se za hrabre muškarce i žene koje rizikuju svoje živote da bi zaštiti Artsak (drugo ime za region Nagorno Karabah, prim. aut). Vesti su obmanjujuće i to nisu "sukobi" - napisala je Kim Kardašijan na Tviteru i nastavila:

- Jermenija je bila žrtva ničim izazvanih napada Azerbejdžana i predvidive kampanje dezinformacija koja je prati. Azerbejdžan blokira društvene medije, osim za ratnu propagandu - tvrdi Kardašijanova i dodaje:

- Potrebni su nam međunarodni posmatrači koji će istražiti i pozvati na međunarodne političke i diplomatske mere kako bi se sprečila nepotrebna eskalacija i tragedija. Koristite: anca.org/alert da biste pozvali Belu kuću i Kongres na napad Azerbejdžana na Nagorno Karabah - piše Kardašijanova i nastavlja:

- Pozovite da Baku prestane sa uvredljivom upotrebom sile, da se prekine sva američka vojna pomoć Azerbejdžanu koja se koristi protiv Jermena i upozorite Tursku da prestane da šalje oružje i borce u Baku - zaključila je Kim.

Planinski region Nagorno-Karabah, bez izlaza na more, predmet je nerešenog spora između Azerbejdžana, u kom se nalazi, i njegove etničke jermenske većine, koju podržava susedna Jermenija.

Tokom 1988, pred kraj sovjetske vlasti, azerbejdžanske trupe i jermenski secesionisti započeli su krvavi rat koji je faktički nezavisnu državu ostavio u rukama etničkih Jermena kada je 1994. godine potpisano primirje.

Pregovori nisu doveli do trajnog mirovnog sporazuma, a spor je ostao jedan od "zamrznutih sukoba" postsovjetske Evrope.

Konflikt vuče korene više od jednog veka u nadmetanju između hrićanskih Jermena, turkijskih naroda i persijskog uticaja.

(Blic)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Pogledajte geog. kartu

28.09.2020 09:36

Komad zemlje usred Azerbejdžan, pokušava se već 100 god pripojiti Jermeniji. I ludom je jasno o čemu se radi. Uvijek na istu kartu ugroženosti naroda se pokušava oteti tudja zemlja. Teško da će to proći. Samo narod guraju u rat čiji je ishod već sada poznat. SMRT i stradanje Jemena. Žalosno.

ODGOVORITE
Name

Sspx

28.09.2020 10:30

Aj ne laprdaj.95% stanovnistva nagorno karabaha cine Jermeni.Staljin je isti oteo Jermeniji i predao Azerbejdzanu. Raspadom SSSR Jermenija ratom vraca sto joj je staljin oteo.

Name

RE Svima

28.09.2020 11:05

Nikad teritorija Nagorno-Karabah nije bila u sastavau Azerbejdžana, oni je samo smatraju svojom teritorijom.Tokom istorije, područje današnjeg Nagorno-Karabaha nalazilo se u sastavu Persijskog carstva, Jermenije, Rimskog carstva, Omejadskog halifata, Abasidskog halifata, Seldžučke države, Ilkanata, Džalajridske države, države Kara Kojunlu, države Ak Kojunlu, Ruskog carstva i Sovjetskog Saveza.Nikad Azerbejdžan nije imao suverenitet nad teritorijom Nagorno-Karabaha.

Name

Hmm

28.09.2020 10:05

Kim,pa to je teritorija Azerbejdžana i Jermeni su prvi napali !

ODGOVORITE
Name

Re

28.09.2020 10:23

I ja kazem,pomozimo Azarbejdzanu jer je napadnut.

Name

Mirko

28.09.2020 10:18

Očigledno Azerbejdžan uz pomoć Turske hoće da Jermene istjera sa njihove drevne zemlje. Puna podrška bratskom jermenskom narodu. Neće Rusija dozvoliti nikakvu eskalaciju sukoba, to je ruska sfera uticaja i oni će tu posredovati da se uvede pravedan mir.

ODGOVORITE
Name

Koka

28.09.2020 10:24

Ne mijesaj se u politiku,

ODGOVORITE
Name

Panter

28.09.2020 10:37

Opet Rusija umjesala prste. Ne mogu oni mirni. Zele i Balkan zapaliti.

ODGOVORITE
Name

Direkt

28.09.2020 13:18

Uvijek je Rusija kriva. :)))