Merkelova priprema strožije mjere zbog širenja korone

Angela Merkel će navodno predlažiti stroge epidemiološke mjere u pokušaju zaustavljanja širenja korona virusa u Njemačkoj, tako da bi se u nekim regijama moglo zabraniti točenje alkohola, a školski praznici bi mogli biti prebačeni sa zime na jesen.

Svijet 29.09.2020 | 12:53
Merkelova priprema strožije mjere zbog širenja korone

Nakon što je njemačka kancelarka Angela Merkel juče na videokonferenciji s vodstvom svojih demokrata (CDU) upozorila da bi, prema epidemiološkim projekcijama, u Njemačkoj do Božića trebalo biti preko 19 hiljada novozaraženih dnevno, očekuju se nove, izuzetno stroge mjere koje će biti predložene u 12 sati na sastanku Merkel sa šefovima saveznih država.

Bild danas tvrdi kabinet Angele Merkel ne namjerava uvoditi karantine sličnu onoj u proljeće te da je svojim stranačkim kolegama navodno izjavila da gospodarstvo mora funkcionirati, a škole i vrtići moraju raditi, dok je fudbal u drugom planu, prenosi Tportal.

No, ako dođe do porasta broja oboljelih, ograničenja čekaju čak i one sektore koji će funkcionirati. Razmišlja se o prebacivanju školskih praznika sa zime na jesen kako bi građani smanjili odlazak u zimovališta i tako umanjili mogućnost širenja zaraze.

Mjera koja bi mogla naljutiti ugostitelje i dio javnosti jest zabrana točenja alkohola u ugostiteljskim objektima koja bi se odnosila na regije posebno pogođene koronavirusom.

Bild navodi kako njemačka vlada također namjerava uvesti globu za ostavljanje lažnih osobnih podataka pri odlasku u restorane koji će morati voditi evidenciju osobnih podataka. Privatne proslave poput vjenčanja ograničit će se na maksimalno 50 uzvanika. Nogometne utakmice bi mogle biti dopuštene, ali s brojem posjetitelja ograničenim na 20 posto kapaciteta stadiona.

(Agencije)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Tuzla

29.09.2020 11:10

Njemačka nešto radi, nije sve sjajno, rade, ne kritikujem naše i oni nešto rade, čak imamo bolje rezultate, jedino što bih predložio jeste bolja statistika od koje nam zavisi ugled u svijetu i sloboda kretanja. Pokazalo se da je virus nepristrasan, i jedino disciplina, odn. maska i distanca rješavaju problem. Nisu u svijetu mnogo pametniji od nas, vidi se po brojevima, ali ovaj puta jednostavno možemo biti bolji, uostalom ima nas mnogo manje.

ODGOVORITE
Name

Andric

29.09.2020 20:50

Virus i distanca rjesavaju problem,hahahah.Kako ga onda nisu mogle rijesiti u martu i aprilu,koliko se sjecam,tad rekose da to nije dosta,da mora biti i vanredno stanje i policijski cas.Pa,cekaj sad,je li maska i distanca stite ili ne stite,de se dogovorite.A ti,sjedi,JEDAN!!!