Građani traže: Riješite nelegalne šljunkare (VIDEO)

Okrugli sto organizovan je u sklopu aktivnosti kojima neformalna grupa građana Doboja, Modriče, Vukoslavlja i Šamca koji su bili pogođeni poplavama 2014. godine, žele da ukažu na katastrofalne posledice nelegalne eksploatacije šljunka u koritu rijeke Bosne.

Bosna i Hercegovina 29.09.2020 | 18:58
Građani traže: Riješite nelegalne šljunkare (VIDEO)

 Neformalna grupa građana “Za legalnu eksploataciju minerala u koritu rijeke Bosne” organizovala je okrugli sto pod nazivom “Nelegalne šljunkare nas dave”, s ciljem doprinosa rješavanju problema nelegalne esploatacije minerala na pomenutoj lokaciji. Ovom događaju prisustvovali su i predstavnici relevantnih institucija.


 
Okrugli sto organizovan je u sklopu aktivnosti kojima neformalna grupa građana Doboja, Modriče, Vukoslavlja i Šamca koji su bili pogođeni poplavama 2014. godine, žele da ukažu na katastrofalne posledice nelegalne eksploatacije šljunka u koritu rijeke Bosne.

“Problem je što mi blizu imamo i bunar za pitku vodu iz kojeg je eksploatišemo. On je blizu rijeke Bosne i imali smo problema jer je i bunar bio poplavljen. To je posledica toga što je obala stradala od eksploatacije šljunka”, kaže Mehmed Trnjanin, predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Kotorsko.

Policijska uprava Doboj trenutno ima otvoren veći broj krivičnih istraga nelegalne eksploataije minerala na tom području. Najnoviji je slučaj “Vukosavlje”, koji se nalazi u početnoj fazi pribavljanja dokumentacije.

“Pojavljuje nam se privredni subjekat koji je registrovan na području Federacije, Posavskog kantona, odnosno na području opštine Odžak, a eksploataciju vrši na području Republike Srpske. Tu nam je najveći problem pri pribavljanju dokumentacije, oko utvrđivanja teritorijalne nadležnosti. Najveći problem se odnosi na te međuentitetske linije razgraničenja, upravo zbog različitih propisa i nadležnosti institucija, objašnjava Predrag Lazić”, načelnik Sektora kriminalističke policije Policijske uprave Doboj.

U poslednje četiri godine doneseno je 10 pravosnažnih presuda za to krivično djelo. Pored odgovornih, procesuirana su i pravna lica, kažu nadležni. Najčešća optužnica je za krivično djelo zloupotrebe ovlašćenja u privredi, a postoji i novo krivično djelo- eksploatacija prirodnih bogatstava. Trenutno je otvoreno 15 predmeta.

“Četiri predmeta su starija, jer su od 2017-2019. godine i još nisu riješeni, istraga je u toku. Početkom godine formirali smo 11 predmeta koji pokrivaju cijelu rijeku Bosnu, sve do Save. Želimo da provjerimo sve firme koje se bave eksploatacijom šljunka i da utvrdimo da li to rade na legelan ili ilegalan način”, rekao je tužilac Mladen Simić.

Simić dodaje da je odgovornim licima najčešće izricana uslovna osuda ali i sporedna novčana kazna. Iz Ministarstva poljooprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske poručili su da je zakonskom regulativom sve propisano ali da je problem realizacija te regulative. Zbog toga je, kažu, potrebna saradnja nadležnih inspekcija kako bi se izbjegla česta situacija da se više isplatiti platiti kaznu nego prikupljati odgovarajuću dokumentaciju.

BN TV 

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

zabrinuta

29.09.2020 17:44

Zlocinac Mico Ninkovic iz Doboja jedan od tih sljunak-lopova.

ODGOVORITE
Name

Nikola ozren

29.09.2020 17:45

Plosko to radi godinama u dilu sa ekipom politicara.

ODGOVORITE
Name

Zvornik

29.09.2020 18:20

Pitajte Kesu kako se to radi.

ODGOVORITE
Name

Re

29.09.2020 18:38

Pitajte micu trecinu,kako on to radi.

Name

Jesen stize

29.09.2020 19:26

SLJUNKARE SE NE DIRAJU ZATO STO SU NAJVECI FINANSIJERI VLADAJUCE SEKTE ZA IZBORE.

Name

Dobro

29.09.2020 18:54

Ste se sjetili

ODGOVORITE
Name

Maras

29.09.2020 19:05

Pustite ljude da uzmu jos koji milion, iz opanaka u luksuzne dzipove su sjeli! E moja drzavo dabogda sto prije propala!

ODGOVORITE
Name

Kleptokratija i kvislinzi

29.09.2020 19:34

Ma nemoguce je otkriti sljunkare, dobro su skrivene politickom kamuflazom... a kada im se priblizite jako su pokretne i nestaju u vidu magle...

ODGOVORITE
Name

komentator

30.09.2020 02:15

Ima tu i zlata .Pustite ljude da vade iz korita rijeka,produbljuju korita i placaju radnike. Kapitalizam .

ODGOVORITE
Name

Neko iz Md

30.09.2020 04:27

A u Modriči Martić u sprezi sa Krekićem koji mu uz izdašne bakšiše sve pušta. Sad im je problem što neko iz Federacije kopa po RS a to što neko iz RS već godinama uništava narodne prirodne resurse, to i nije frka. Ali ako je ljudima dobro, onda super.

ODGOVORITE