Najviše pritužbi stiže na račun kompanija za telekomunikacijske usluge

Bijeljinsko Udruženje potrošača “Zvono” bilo je domaćin Regionalnog savjetovanja o zaštiti potrošača na temu rada savjeta potrošača u lokalnim zajednicama i komisija formiranih za tu namjenu u preduzećima koja pružaju komunalne usluge poput odvoza otpada, snabdijevanja vodom i strujom, telekomunikacijama, kao i toplane i gradska groblja.

Republika Srpska 30.09.2020 | 13:25
Najviše pritužbi stiže na račun kompanija za telekomunikacijske usluge

Najviše pritužbi građana stiže na račun kompanija koje pružaju telekomunikacijske usluge, jer upravo u tim preduzećima još uvijek nisu formirane Komisije za zaštitu potrošača u Bijeljini, sem one u Banjaluci koja radi na nivou čitave Srpske, što dosta usporava stvari.

Osim toga u prošloj godini imali smo 95% pozitivno riješenih žalbi, rekao je predsjednik Udruženja “Zvono” u Bijeljini, Jovan Vasilić, uoči Regionalnog savjetovanja o zaštiti potrošača koje se odnosi na davaoce komunalnih usluga.

“Ovako se proces zna otegnuti i trajati mjesecima dok potrošač ne ostvari svoja prava. Tu imamo poprilično problema i nema dana kada neko ne nazove, po bilo kom osnovu, da li je u pitanju usluga interneta ili mobilne mreže, po piatnju računa za sve to, to je nekad baš katastrofa”, naglašava Vasilić.

Savjeti za zaštitu potrošača formirani su u Loparama, Ugljeviku i Bijeljini, kao i komisije u preduzećima, kaže Vasilić. I Prijedor je koji grad prednjači po pitanju zaštite prava potrošača, gdje su još prije više od 6 godina formirane komisije unutar javnih komunalnih preduzeća, rekla je izvršni direktor Udruženja za zaštitu potrošača “Don” iz ovog grada, Murisa Marić. 

”Formirana su i savjetodavna tijela koja donose određene odluke. Upravo ovaj serijal konsultatitvih sastanaka koji se dešava širom Republike Srpske je prilika da podijelimo iskustva koja, mi iz prijedorske i kolege sa bijeljinske regije donosimo, a koje možda malo prednjače u odnosu na druge dijelove Republike Srpske, te ukažemo na to koliko je važno da se formira savjetodavno tijelo. Zakon je definisao da potrošače predstavlja neko u tim tijelima, a ta uloga je data nama”, poručila je Marić.

“Zato imamo ove radne sastanke gdje pokušavamo da uspostavimo dijalog između relevantnih institucija, komunalnih preduzeća, udruženja potrošača i njihovih predstavnika radi rješavanja problema i uspostavljanja savjetodavnih tijela i komisija za rješavanje prigovora”, kaže Nataša Đorđić iz Udruženje građana “Toper”, Doboj.

Iz “Zvona” navode da je u Bijeljini za pola godine podneseno 600 žalbi potrošača, dok je za cijelu prošlu godinu bilo 700 žalbi. 

BN TV

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Super Hik

30.09.2020 16:36

Trojac Bh telekom,Mtel i Ht etonet monopolisti u Bih.Dopustiti i drugim svetskim mrezama pristup u Bih i problemi potrosaca reseni.Imate "prijatelja" vise za izbor.Pa ce onda poboljasiti svi svoje usluge.A viskovi uhljeba u tim politickim mrezama otpustiti. Jednostavno

ODGOVORITE
Name

Pa u bijeljini

30.09.2020 16:52

naprimer imamo 4 g mrezu. a ova ni 3 g neradi kako treba a kamo li sta modernije

ODGOVORITE