U Srpcu umjesto proizvodnih pogona "niču" pumpe

Nakon Benzinske pumpe „Energopetrola“ i „Nestro“, samo stotinjak metara dalje gradi se i treća benzinska pumpa u Srpcu. Zvanično se ne zna čija je, jer nigdje nema obavezne table na gradilištu sa podacima o investitoru i izvođaču radova, ali je „javna tajna“ među Srpčanima da je riječ o još jednoj pumpi firme „Nešković“. 

Republika Srpska 30.09.2020 | 13:39
U Srpcu umjesto proizvodnih pogona "niču" pumpe

I ništa ne bi bilo čudno što se, eto, umjesto nekog proizvodnog pogona za zapošljavanje novih radnika, podiže još jedna benzinska pumpa, da se ona ne nalazi na nevjerovatnoj lokaciji – gotovo na magistralnom putu nasuprot ovih pumpi.

Uz to, na opšte čuđenje, naslanja se na susjedne stambene objekte i za prilaz koristi Vrbasku ulicu, što će, besumnje, nepovoljno uticati na bezbjednost saobraćaja – kažu  oni kojima je ova oblast profesionalno bliska.

I  za divno čudo, investitor je dobio saglasnost nadležnih lokalnih i republičkih organa, a ni stanovnici ove ulice, prema našem izvoru, nisu imali ništa protiv što će imati zagađeniji vazduh i poteškoće prilikom izlaska na magistralnu saobraćajnicu ili pri povratku kući.  

A da nije zdravo i buniti se protiv sumnjive i nelogičnog razvoja energetskog sektora, kao što je benzinska pumpa o kojoj je riječ,  na svom primjeru osjetila je jedna uspješna  srbačka firma iz upravo Vrbaske ulice, koja je zamolila da joj ne pominjemo ime.

Samo deset dana nakon pismenog prigovora nadležnom ministarstvu o izgradnji pumpe, koja se graniči sa ovom firmom, a dijeli ih dva metra izdignuti nivo  umpe, stigli su republički inspektori, ali ne da se uvjere u  navode žalbe, već da „opamete“ pomenutu firmu sa novčanom kaznom od 6.000 KM.  

Gradilište  su  posjetili tek mjesec dana kasnije i uvjerili se da vlasnik ima sve valjane dokumente  za izgradnju pumpe i da su žalbe neosnovane. 

Kuća  Zorana Vranića gotovo je blokirana od nove  benzinske pumpe. Rado bi je prodao, kaže,  ali ko će je kupiti? Njena vrijednost je umanjena za 50 odsto. Ne zna šta da radi,  jer je okružen betonskim zidovima  pumpe,  izložen izduvnim gasovima i bukom koja sa nje dolazi. 

U Odjeljenju za prostorno uređenje i komunalne djelatnosti opštine Srbac prvo su sa čuđenjem zapitali „zar mislite da ovdje rade neznalice“, a potom  tvrdili da  izdavanje  papira i dozvole za gradnju pumpe nije u njihovoj nadležnosti, već organa na nivou republike.

Izgleda da ih urbanistički i regulacioni planovi grada uopšte ne interesuju. To se da zaključiti i po izgradnji brojnih objekata, naročito stambenih i poslovnih zgrada koje nemaju potrebnu infrastrukturu, prilaze i parkirališta.

Grad je  ostao  bez adekvatnih regulacionih planova  prostora  za  razvoj, kao što su  stambeno-poslovni  objekti, obrazovno-vaspitne ustanove, kulturni objekti.

Urbanistički planovi  se  prekrajaju  prema interesu pojedinaca, uticajnih ljudi bliskih aktuelnoj vlasti, a ne prema potrebama  građna – tvrdi izvor BN portala.  Negdje se, upravo iz ovih razloga, „izgubila“ i planirana izgradnja obilaznice regionalnog puta prema  opštini Prnjavor.   

(BN/S.K.)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Kad

30.09.2020 12:05

Kad sekta izgubi izbore 2022 pa kad se budu donosili novi zakoni i bude novi ministar prostornog uređenja i ekologije a ne spodoba Srebrenka.Moraće razni Neškovići i ostali tajkuni plaćati mještanima odštetu za zagađivanje vazduha i stvaranje buke.

ODGOVORITE
Name

Мирослав

30.09.2020 12:43

Прорадиће и Стирокард , само да Рачић наплати од Бобар банке 4 мил км.

ODGOVORITE
Name

Srbac 2

30.09.2020 15:07

Račić je na vrijeme od IRB-a a na osnovu Stirokarta strpao u džep oko 5 miliona maraka. Pogledaj sajt te banke i plasirane kredite pa ćeš imati tačne podazke. Znog tog uspjeha sada u drugom mandatu vodi privrednu komoru Banja Luke. Zna čovjek posao. Od švercera deviza do milionera. U međuvremenu Stirokart je procvjetao. Od ambrpzije do otalih trava. A ova benzinska i na ovom mjestu je nova crna tačka u saobraćaju. Isto kao i benzinska u Crnaji, na putu Srbac-Topola gdje je do sada bilo na desetine saobraćajnih nezgoda od kojih neke i sa smrtnim posledicama. I benzinska Krajinapetrola je takođe potencijalna opasmost za učesnike u saobraćaju. Tri benzinske na 80 metara i sa obe strane puta, uz jedan priključni put i veliku raskrsnicu. Neka je Bog na pomoći vozačima a prvenstveno pješacima, djeci i starijim osobama.

Name

Nebojša

30.09.2020 16:28

Stirokart trenutno izgleda k'o nuklearna elektrana, al' nakon katastrofe... Stari je dero kožu na šiljak samo da se dokopa penzije nakon više od 45 godina radnog staža... A Račić je genije, pravi primjer jednog velmože il' kneza...može mu se.. A vi raja, opet u oktobru za njega i njegove... da nam takav čovjek potraje još duže na vlasti... Jad i čemer napaćenog društva jednog grada koji polako ali sigurno nestaje... P.S. Srbac

Name

Srbac 2

30.09.2020 17:38

Ja bih samo podsjetio autora ovog teksta /inače jako dobrog/ da se obilaznice grade "oko gradova". Srbac nije grad, tačno je da nije ni selo, ali ono što je Srbac danas, je*em li ga, neznam šta je?

Name

I U

30.09.2020 13:12

BLUCI IDIOTI SAMO PRAVE PUMPE A JOS VECI IDIOTI SU ONI KOJI IM TO DOZVOLJAVAJU.KLASICNO PRANJE PARA .OCIT PRIMER PERACA JE KESIC POSAO ZA TUZILASTVO AL ITAMO SJEDE SLICNI.

ODGOVORITE
Name

srbac

30.09.2020 13:36

Kakvi proizvodni pogoni?Ko ce tu da radi?I i u ovim sto imaju trenutno u Srpcu nema ko ili nece niko da radi.Devic stalno trazi radnike,BestTeks trazi radnike,pekare i trgovine traze radnike,Drvoprodex,Ensa,Kolektor,Perutnina a da ne pricam o konobarima i gradjevinskim radnicima. Bio je otvoren pogon u Martincu pa nije imao ko radit.

ODGOVORITE
Name

Vanzemaljac

30.09.2020 15:13

Zaobilazim tu pumpu u širokom luku.......

Name

Traze radnike

30.09.2020 16:19

al da im dzaba sve i svasta rade.... nije niko lud, treba se malo stat tome na kraj

Name

jaaaaa

30.09.2020 14:48

Privatna drzava,mogu radit sta hoce,moze li se kako i cetvrta pumpa otvorit dole kod sportske dvorane u Srpcu,valjalo bi i tamo jedna,malo je tri pumpe u razmaku od po 20-ak metaraaa..

ODGOVORITE
Name

Nebojša

30.09.2020 16:18

Nema Srpca već duži niz godina...sve sivo k'o Černobil... Želudac da ti se okrene od muke kad vidiš šta se dešava sa "onomad Čaršijom"... Sva sreća pa sam utek'o na vrijeme, i neće me skoro vidjet....

ODGOVORITE
Name

SRBAC

30.09.2020 22:44

U pravu ste! Od nekadašnjeg Srpca je napravljeno pusto selo, za svu gospodu koja radi po Banjalučkim institucijama, kada dođu vikendom da se opuste i odmore u miru i tišini.

Name

Nepodobni

30.09.2020 16:24

Bar je Srbac opšte poznat po tome ko će da dobije dozvolu za gradnju a ko ne.naravno onaj ko stavi dovoljno para u džep mladjanu da ovaj može dati kojicima i ostalima a i da njemu nešta ostane jer od svega najviše voli tudje pare.a regulacioni plan je prepustio velikim stručnjacima i načelnicima odjeljenja u opstini(čitaj beli,babac,poguzvani)

ODGOVORITE