Na spiskovima skoro svih stranaka bile su umrle osobe

Predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Željko Bakalar kazao je za N1 kako ova institucija puno radi, kako su rokovi kratki. Umorni su, rekao je, ali trude se da sve predizborne aktivnosti završe kako bi sve bilo spremno na dan izbora.

Bosna i Hercegovina 20.10.2020 | 18:42
Na spiskovima skoro svih stranaka bile su umrle osobe

Na sastanku koji je održan s ambasadoricom OEBS-a Kathleen Kavalec, kaže kako je od tužiteljice BiH saznao da je Tužilaštvo otvorilo 10 predmeta u vezi izbornih prevara, a da je jedan predemt prebačen na kantonalno tužilaštvo.

Za srijedu je zakazan zoom sastanak sa svim tužilaštvima u BiH i međunarodnim predstavnicima kako bi se utvrdilo ko je nadležan za slučajeve zloupotreba, a kako bi CIK dostavio potrebnu dokumentaciju protiv određenih osoba.

"Skoro kod svih političkih stranaka na spiskovima potpisa podrške nađene su umrle osobe, ako to nije krivično djelo ja ne znam šta jeste. Kada se utvrdi koje tužilaštvo je nadležno mi ćemo te spiskove odmah poslati. Imali smo kod odbijenih, prijavljene i tri maloljetne osobe", rekao je Bakalar.

Za skidanje centralnog biračkog spiska sa stranice CIK-a, a prema odluci Agencije za zaštitu ličnih podataka, kazao je kako smatra da je to "politička odluka Agencije".

(BN/N1)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Zakon

20.10.2020 19:01

Primjenite Zakon u vezi ovih spotova sto papci unjetnici forsiraju. Ocigledno je krsrnje.

ODGOVORITE
Name

Ana

20.10.2020 22:23

Kod svih stranaka? Ma jel moguće i kod ,,poštenih" opozicionih , na ne vjerujem .

ODGOVORITE
Name

Podrska

21.10.2020 04:24

Samo nedaj lesinarima da love u mutnom..glasacki spisak sa umrlim osobama. Fuj

ODGOVORITE
Name

Milan

21.10.2020 05:39

Ovakav da bude član Centralne izborne komisije BiH!? Bože pomozi i svi sveci budite na pomoći! Izjavljuje "kod skoro svih stranaka na spiskovima se nalaze mrtve osobe". Pa dragi naš članu CIK-a BiH ti da uopšte znaš osnovne stvari iz Izbornog zakona BiH nebi tako izjavljivao. Kaži nam kako je moguće da "većina" kako ti kažeš stranaka na spiskovima prikupljenih potpisa podrške za učešće na izborima imaju mrtve osobe, kad npr. vladajuće stranke u Republici Srpskoj a isto tako i u Federaciji BiH drže vlast u 80% opština i gradova. Pri tome Izborni zakon BiH jasno kaže da ona stranka čiji je član nosilac mandata za organ za koji se ponovo kandiduje, da je oslobođena obaveze prikupljanja potpisa podrške, a ako se ovome doda da te kandidate za načelnike i gradonačelnike podržavaju i koalicione stranke i da te koalicione stranke uopšte ne prikupljaju potpise podrške zato što podržavaju zajedničke kandidate, onda je nemoguće da kako ti kažeš "većina" stranaka ima na spiskovima mrtve osobe koje su dale potpise podrške. Možda tvoja stranka Demoktarska fronta to radi pa bi ti da ublažiš njenu odgovornost tako što ćeš i druge stranke sa svojom trpati u isti koš. Međutim kad se malo bolje razmisli i ima u vidu da si ti u CIK BiH izabran bez sprovedenog javnog konkursa onda i nije čudno da ti ne znaš elementarne stvari iz Izbornog zakona BiH jer si obična neznalica.

ODGOVORITE
Name

Pa

21.10.2020 08:30

Istina boli a?

Name

Milan za Pa

21.10.2020 09:25

Naravno da je istina da je ovaj tip obična neznalica čim je u CIK BiH izabran bez javnog konkursa i ne poznaje elementarne stvari iz Izbornog zakona BiH.