Može li BiH podnijeti novo veliko kreditno zaduženje?

Savjet ministara Bosne i Hercegovine zatražilo je od Međunarodnog monetarnog fonda 1,5 milijardi maraka. Saznajemo da su pregovori tek počeli i još nema usaglašenih stavova MMF-a i bh. zvaničnika. Ekonomisti upozoravaju da novo zaduženje predstavlja opasnost po sve građane Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina 23.11.2020 | 07:51
Može li BiH podnijeti novo veliko kreditno zaduženje?

Potencijalno novo zaduženje Bosne i Hercegovine od milijardu i petsto miliona konvertibilnih maraka Savjet ministara pravda pandemijom korona virusa. Još nisu utvrđeni uslovi za dobijanje novca, potvrđeno je za BHRT u MMF-u.

"Vlasti su zatražile EFF (Fond za proširene aranžmane ) u vrijednosti od 750 miliona evra. Uslovi koji se vežu za dobijanje novca još uvijek nisu finalizovani",, rekao je Andrew Jewell, rezidentni predstavnik MMF-a u Bosni i Hercegovini.

Predsjedavajući savjeta ministara Zoran Tegeltija danas nije bio dostupan za detalje ovih pregovora. Iz Direkcije za ekonomsko planiranje Bosne i Hercegovine tvrde kako BiH ima održivi dug sve dok je ispod 60 posto od BDP-a. Stručnjaci se tome protive.

"Zemlje u razvoju, poput Bosne i Hercegovine, mogu se zadužiti maksimalno do 35-40 posto od svog BDP-a. Mi smo trenutno u toj skali i nalazimo se vec u prezaduženosti jer nemamo privredu", naveo je Draško Aćimović ekonomski stručnjak.

S milijardu i po Bosna i Hercegovina bi dosegla skoro 50 posto zaduženosti od BDP-a.

"Ovo je pitanje života i smrti za građane Bosne i Hercegovine. Ne treba im dozvoliti da to urade. Neka smanje svoje troškove, neka smanje svoje plate, neka zaustave kriminal i korupciju. I biće dovoljno novca unutar BiH da se ispune reforme i sa ispunjenim reformama da se onda zadužujemo", kazao je Draško Aćimović ekonomski stručnjak.

Iako bh. političari pokušavaju naći nova sredstva za pomoć, ne planiraju smanjiti svoje plate koje su od tri do pet puta veće od prosječnih. Ne planiraju rasprodati silne vozne parkove među kojima se nalazi i nekoliko helikoptera. Zaduženje je najlakše rješenje, smatra Pavlović.

"Smatram da, s jedne strane, ovako glomazan javni aparat, koji je uglavnom okupiran ljudima koji su vezani za partiju, stranke ili rodbinske veze, a koji objektivno ne daje dobar rezultat … bilo bi idealno da ne dobijemo kredit jer onda bi se stvarno počeli brinuti za ekonomiju", ističe Zoran Pavlović, ekonomski stručnjak.

"Bilo kakvo dodatno zaduživanje kod Međunarodnog monetarnog fonda nema smisla ukoliko se ne sprovedu nužno potrebne strukturalne reforme koje se prije svega tiču rekonstrukcije fiskalnog sistema, digitalizaciju, odnosno digatalne transformacije naše ekonomije i posebno rekonstrukcije velikih socijalnih sistema, naročito rekonstrukcije zdravstvenog sistema koji je sada pod teškim pritiskom usljed postojeće COVID krize", naveo je Admir Čavalaić, ekonomski stručnjak.

Ekonomisti su suglasni da, kada bi došlo do reformi javnih nabavki koje su, navode, detektirane kao izvor kriminala i korupcije, moglo bi se uštediti dovoljno novca za provedbu ostalih reformi, nakon čega bi zaduženja bila itekako prihvatljiva.

(BHRT)

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Df

23.11.2020 07:30

Medjunarodni mocnici su napravili Bih po svome interesu. Vlade i vodje postavili su oni, opet po njihovoj zemlji. Oni daju kredite koje nazalost vraca glupi narod. Opet za njihove interese. Koga jos briga moze li Bih izdržati zaduzenje!?

ODGOVORITE
Name

re

23.11.2020 10:40

MMF jeste cilj da se sto vise zaduze pogledaj na youtubu ekonomske ubice dzo perkins i slicne video gde se objasnjava kao radi MMF Na kraju ce uzeti sve resurse prirodne sebi sume ,rijeke,zemljiste ,privatnu imovinu kuce zemlju,stanove itd To je klasicno porobljavanje

Name

re

23.11.2020 11:14

Uzeće nam sve za kredite, za bezvredam papir, ali po ceni koju oni odrede. Ostaćemo bez svih prirodnih resursa, bez infrastrukture, bez elektrpivrede, i svega što je ostalo na zemlji i pod zemljim sa kamatama na uzete kredite. To je cena koju ćemo morati platiti zato što su budžetari lagodno 20g primali bezbrazno visoke plate dok su radnici radili za 400-500KM teške poslove.

Name

re

23.11.2020 11:16

Nek samo salju ima ko da ih sprasi Dodik,Spirkan ,Tegeltija i ostala bratija i tender mafija ima da plane ko na vatri

Name

Re

23.11.2020 11:21

I trebaju uzeti kad glupi narod tako hoce i glasa za ljude koji sve unistise i zaduzise.

Name

d

23.11.2020 07:54

Nemojte im otimati kredite, šta će raditi ako ne troše naše pare.

ODGOVORITE
Name

Mihajlo

23.11.2020 09:33

Samo dodigu dati jos 1,5milijardi km, i ima da ih nema.

Name

re

23.11.2020 11:18

Sta je za njiha 1,5 milijarde pa to oni sprase ko dobar dan,tender ovde tender onde i ode dok kazes keks 50 milijardi nek salju to ce biti dovoljno za 3 mjecesa

Name

Boris

23.11.2020 08:00

Ako za svaku KM ne bude precizno definisano i kontrolisano gdje će se potrošiti, ode taj novac dodiku, bakiru, čoviću i njihovim tajkunima i rođacima

ODGOVORITE
Name

dragan

23.11.2020 08:37

Tegeltija, clan Dodikove sekte, i nezna nista drugo osim podici kredit. Taj je nesposobasn da oporavi privredu pa zato i uzima kredite. Unistio je sve banke u RS, obicni zlikovac i seljacina

ODGOVORITE
Name

Posmatrač

23.11.2020 08:48

Da imalo imaju obzira prema ovom narodu, MMF ne bi trebao dati kredit ovoj mafiji, pa neka mafija gleda šta će onda.

ODGOVORITE
Name

Nadam se

23.11.2020 08:51

da nece dobiti kredit, jer ce time poceti konacno da padaju maske!!!

ODGOVORITE
Name

BL

23.11.2020 10:35

Ako BIH dize kredit onda i BIH treba to upotrijebit i ulagat u privredu u citavoj drzavi, a ne da dijeli entitetima i distriktu da raspolazu s tim. Entiteti ce krpit rupe, pogotovo Srpska, nista se od toga nece vidjet.

ODGOVORITE
Name

benito

23.11.2020 11:05

Nije problem zaduživanje nego nenamjensko trošenje. Oni se zaduže a nejveći dio tog novca ode političkim manipulantima koji su na vlasti. Svi uhljebi su zaposleni u državnim firmama, organima uprave itd..novac se iz budžeta prebacuje njima za plate, pa obavzni regres (470 km), pa topli obrok ( 15km /dn), pa dolazak na posao 100% iznosa karte, pa odvojeni život pa korištenje svih zdravstvenih resursa, mi plaćamo da bismo obavili ljekarske pretrage a oni to rade u državnim ustanovama, školuju djecu o trošku države, iz budžeta finansiraju stranke i religijske ustanove itd...od 1,5mlrd oni će pojesti barem 1 mlrd a da je nećemo ni vidjeti.

ODGOVORITE
Name

Nebi ni dobili

23.11.2020 14:18

Da nije nenamjensko trosenje. Ja kako bi postali kolonija?! Nije problem nastanjcati papira za tu svrhu, zar ne!

Name

Ja sta

23.11.2020 14:19

Ocekujes od montirane vlade, da radi u interwsu naroda mozda i da za fo dobije nagradu? !

Name

Antisa

23.11.2020 11:39

Naravno da moze. Ovce se za sisanje. I kad se ne mogne otplatiti na red dolaze ucjene.

ODGOVORITE
Name

Anja

23.11.2020 16:02

Svasta! BiH godinama podnosi SNSD, SDA, HDZ, zasto je njoj jos jedno zaduzenje?

ODGOVORITE