“Virus ostaje u tijelu mjesecima poslije infekcije”

Od početka epidemije testirano je više od 25.000 ljudi, od kojih se 1.000 prati u okviru studije i pokazalo se da većina oboljelih od kovida tokom marta još ima antitijela.

Zdravlje 24.11.2020 | 14:26
“Virus ostaje u tijelu mjesecima poslije infekcije”

Rekla je ovo dr Marija Gnjatović, istraživač u Institutu za primjenu nuklearne energije (INEP), o imunitetu i reinfekciji koronom.

– Kod nekih dođe do manjeg pada nivoa IgG antitijela, a kod nekih i do povećanja. Juče je ovdje bila žena koja je bolovala u martu i njen nivo antitijela je isti kao kada je ustanovljeno da je razvila imunitet poslije infekcije. Ako prirodno stečen imunitet traje u većini slučajeva evo već sedam mjeseci, i to bez značajnog pada IgG tijela, nemamo razloga da ne vjerujemo da će ti ljudi od kovida-19 biti zaštićeni bar godinu dana – objasnila je danas u Novom jutru na televiziji Pink doktorka Marija Gnjatović.

Smatralo se najprije da imunitet poslije preležane korone traje najmanje tri mjeseca, da bi zatim smatralo da nas IgG antitijela duže štite, što smatra i doktorka.

Naglasila je da ima i onih kod kojih se imunitet izgubi, kao i da je to najčešće slučaj kod osoba koje su imale asimptomatsku formu virusa ili veoma blagu kliničku sliku.

– Nije čak pravilo ni da je imunitet nestao kod svih koji su i ne znajući preležali virus ili vrlo lako prebrodili kovid. Naprotiv, riječ je o manjem broju slučajeva, ali i oni imaju druge imunološke memorijske – dodala je.

Kako je pokazala praksa, ima slučajeva da se IgM tijla, koja ukazuju na akutnu infekciju, nalaze i kod onih koji su preležali kovid. Doktorka Gnjatović poručuje da to nije za brigu, jer te osobe ne razvijaju kliničku sliku kovida, barem ne težu, i nisu infektivne za okolinu.

– Virus ostaje u tijelu mjesecima poslije infekcije i negativan PCR test poslije liječenja ne znači da dijelovi virusa nisu ostali u organizmu, IgM reinfekcije su rijetke, ali niko ne može da tvrdi da su i nemoguće. U većini slučajeva je to, ipak, drugi kovid, odnosno reaktivacija ranije unetog virusa u tijelo. Organizam tih osoba se, iako se uoče IgM tela, sam izbori sa virusom, ne dođe do njegovog razmnožavanja, pa ga nema u nosu i ždrelu, i one nisu infektivne po okolinu”, poručila je.

(Blic)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Andric

24.11.2020 13:39

I sta mi znaci ako sam siguran pola godine,ili godinu nebitno.Znaci,svake godine mogu ocekivati da se moj organizam nece uspjeti izboriti sa gripom,i tu je kraj.A gluposti,boze sacuvaj...

ODGOVORITE
Name

re Andrić

24.11.2020 15:14

Pa kad Zeljković naruči vakcine Oduzet pa kad ti zabodu pa stvoriš imunitet!?

Name

Skeptik

24.11.2020 15:32

Dokazano da korona virus u organizmu ostaje 30 godina. Dokazano, da!

ODGOVORITE