Živite život uz više ribe, voća i povrća i malo vina

Da bi zaštitili svoje srce i krvne sudove, pogotovo ako ste pod rizikom da se u vašem telu razvije neko oboljenje, verovatno izbegavate da unosite suvišan holesterol.

Zdravlje 11.12.2020 | 07:28
Živite život uz više ribe, voća i povrća i malo vina

Instiktivno kupujete namirnice sa oznakom ’’bez holesterola’’, redovno se testirate u laboratoriji, a možda i uzimate lekove koji vam pomažu da nivo masnoća u krvi spustite što više.

Međutim, postoji loš, ali i dobar holesterol, koji je neophodan za normalno funkcionisanje vašeg tela.

Ako u sebi imate premalo dobrog holesterola, imaćete previše onog lošeg i samim tim ćete biti pod velikim rizikom od razvoja ateroskleroze, angine pektoris, pa čak i srčanog udara.

Povećati nivo dobrog holesterola je najbolje što možete učiniti da očuvate svoje srce u što boljem stanju i da olakšate njegov rad.

To uopšte nije teško, a što je najbolje od svega, brojna rešenja su potpuno prirodna i bez neželjenih efekata.

Prilagodite ih svom organizmu i veoma brzo ćete se osećati bolje i opuštenije.

ŠTA JE DOBAR HOLESTEROL I ZBOG ČEGA JE VAŽAN ZA NAŠ ORGANIZAM?

Većina ukupne količine holesterola u telu proizvodi jetra. Dobijena masna supstanca cirkuliše kroz telo putem krvotoka i koriste ga ćelije kao izvor energije.

Dodatne količine holesterola unose se putem hrane, posebno kroz meso, mleko i prerađevine od ovih namirnica.

Ukupan holesterol se deli na dve grupe:

HDL (dobar holesterol) i
LDL (loš holesterol).
LDL je loš zato što stvara plak prilikom prolaska kroz arterije, pa na taj način otežava protok krvi i pumpanje srčanog mišića.

To dovodi do poremećenog rada organa, pojave kardiovaskularnih bolesti, a veoma često i do infarkta srca ili moždanog udara.

Holesterol ima epitet ’’dobar’’ ako štiti srce od različitih oboljenja.

HDL se smatra zdravim holesterolom, kojeg je veoma poželjno unositi redovno kroz hranu i biljne tretmane.

Važan je za održavanje dobrog zdravlja čoveka zbog pokretanja različitih procesa, počev od apsorpcije vitamina D do formiranja ćelijskih membrana.

Čisti arterije i olakšava rad srca.

KAKO DA PROVERIM NIVO DOBROG HOLESTEROLA U SVOM TELU?

Sve što treba da uradite je da u laboratoriji date uzorak krvi, da bi se na osnovu njegovog sastava utvrdio tačan nivo HDL-a u vašem organizmu.

Ako ste muškarac sa nivoom dobrog holesterola ispod 40 ili žena sa nivoom istog tipa holesterola ispod 50, pod velikim ste rizikom od razvoja neke srčane bolesti.

Poželjno je da taj nivo bude makar 60 da bi zaštitili svoje srce od raznih oboljenja, ali i celokupan kardiovaskularni sistem.

KAKO POVEĆATI DOBAR HOLESTEROL PUTEM ISHRANE

Prva i najvažnija stvar kod kreiranja režima ishrane, koji ima za cilj da uveća količine dobrog holesterola u telu, jeste unos određenih tipova masnoća.

Namirnice bogate nezasićenim masnim kiselinama su obavezne za osobu koja želi da poveća nivo dobrog holesterola.

Redovno jedite ribu bogata masnim kiselinama omega-3 grupe, koristite maslinovo ulje, ali i laneno seme i koštunjavo voće, poput oraha, badema i pistaća.

Zasićene masti, koje se nalaze u određenim tipovima mesa i mlečnim proizvodima, će pokrenuti produkciju lošeg holesterola, tako da bi bilo najbolje da njihov unos smanjite što više možete.

Trans masti su najgora vrsta lipida za ljudski organizam, pa preporučujemo da njih u potpunosti izbacite iz ishrane.

Kao primeri izvora trans masnoća, ističu se margarin i grickalice poput krekera i čipsa.

Ljudi, čija se ishrana bazira isključivo na testeninama i hlebu od belog brašna i belom šećeru, imaju u svom telu manji procenat dobrog holesterola od osoba koje redovno unose proizvode od integralnog brašna, sveže voće i povrće, proteine i zdrave masti.

Za to su krivi jednostavni ugljeni hidrati, koji se inače nalaze u sastavu hrane pripremljene sa belim brašnom i šećerom od repe.

Svi uneti jednostavni ugljeni hidrati se konvertuju u glukozu, koja je poznata i kao šećer u krvi, a ona se može odmah iskoristiti u telu ili sačuvati za kasniju upotrebu u vidu zaliha.

Naravno, preterivanje sa količinama daće kao rezultat smanjen dobar holesterol, a povećan loš holesterol.

Fokusirajte se na složene ugljene hidrate, a njih ćete naći u mahunarkama i voću. Oni se lakše razlažu i kraće deponuju u organizmu, a ćelijama daju mnogo više energije od jednostavnih ugljenih hidrata.

Vlaknasta hrana, koja se lako vari, poput voća, povrća i semenki, dokazano podiže nivo dobrog holesterola u vašem ogranizmu.

Osim toga, unosom lako svarljivih vlakana brzo ćete se rešiti suvišnih kilograma, što će dodatno pomoći kod uvećanja dobrog holesterola, pa čak i smanjenja nivoa lošeg holesterola.

Za početak, za doručak konzumirajte tost hleb od integralnog brašna ili ovsenu kašu sa voćem.

Zaštitićete sebe od oboljenja koje zahvataju kardiovaskularni sistem, kao i od dijabetesa. Normalizovaćete i krvni pritisak.

Određene doze vitamina B3 (niacina) uvećavaju količine dobrog holesterola u telu za čak 20%.

Lekari ga često preporučuju kod osoba koje pate od problema sa visokom lošim holesterolom, ali je i u slučaju podizanja dobrog holesterola od velikog značaja.

Najbolje bi bilo da ga unosite upravo putem ishrane, a namirnice koje su bogate ovim vitaminom jesu zeleno povrće, osušena džigerica, riba i neprerađene žitarice.

Ukoliko se odlučite za suplemente na bazi niacina, konsultujte se sa izabranim lekarom pre upotrebe istih.

NAJZNAČAJNIJE NAMIRNICE KOJE ĆE POVEĆATI DOBAR HOLESTEROL

1. Maslinovo ulje može povećati dobar holesterol

Nezasićene masne kiseline u ovoj vrsti ulja pomažu kod regulisanja nivoa HDL-a u vašem telu. Sve antioksidativne komponente iz njega se vezuju za čestice dobrog holesterola, pa tako štite HDL od oksidativnog stresa i njegovog naglog smanjenja.

Povećavaju količine dobrog holesterola, kao i kvalitet istog.

Umesto putera i hrane spremljene u svinjskoj masti i suncokretovom ulju, jedite sveže ili skuvane namirnice sa malo maslinovog ulja.

Ovo ulje je veoma zdravo, ali ne treba preterivati sa količinama, jer je visokokalorično.

Iseckajte na kockice papriku, krastavac, paradajz i crni luk. Dodajte malo maslinovog ulja, limunovog soka i pasiran čen belog luka i dobićete savršenu salatu za povećanje dobrog holesterola.

2. Crveno vino za povećanje nivoa dobrog holesterola

Činjenica da je alkohol značajan za ljudsko zdravlje je isuviše dobra da bi bila istinita. Verovali ili ne, ako pijete kvalitetno, crveno vino, nivo dobrog holesterola će vam garantovano ’’skočiti’’, a smanjiće se i verovatnoća da ćete dobiti neku srčanu bolest.

Antioksidanti u semenu i ljuspici grožđa, uspešno štite krvne sudove od začepljenja.

Ključ je u umerenosti, a sasvim dovoljno je da žena popije jednu čašu vina dnevno, a muškarac dve.

U slučaju da imate bolesnu jetru ili dijabetes, ipak preskočite ovaj prirodan lek.

Svoju dnevnu dozu vina najbolje podelite na pola i konzumirajte svaku polovinu nakon nekih od glavnih obroka.

3. Avokado

Predstavlja izvor mononezasićenih masnih kiselina, koje su veoma značajne za čoveka, ali samo ako se unose u određenim količinama. Avokado je bogat i vitaminima, mineralima i vlaknima.

Od vitamina se posebno ističu B, C i K. Ako svaki dan pojedete jedan avokado, imaćete zdravo srce i kardiovaskularni sistem, a ćelije u vašem telu će konstantno dobijati neophodnu energiju.

Prema nekim studijama, smatra se da može služiti i kao prevencija tumora.

Ispasirajte avokado i njime namažite parče integralnog hleba. Možete ga i iseckati i ubaciti u salatu.

4. Badem je odličan za uvećanje dobrog holesterola

Kao što smo rekli, koštunjavo voće je odlično za uvećanje dobrog holesterola, a posebno preporučujemo bademe. Predstavljaju savršenu užinu punu antioksidanata, proteina i lako svarljivih vlakana.

Olakšavaju rad srca i pročišćavaju krvne sudove. Pomoći će vam i da brže smršate. Dokazano je da smanjuju rizik od nastanka raka.

Neka vaša dnevna doza bude dvadeset badema. To je sasvim dovoljno da zadovoljite potrebu za grickalicama i iskoristite sve pozitivne osobine ovog koštunjavog voća.

5. Ovsena kaša za smanjenje lošeg i povečanju dobrog holesterola

Redovno konzumiranje ovsene kaše pomaže u smanjenju lošeg i povećanju dobrog holesterola. U jednom od mnogobrojnih istraživanja, učesnici koji su svakodnevno jeli ovsenu kašu za doručak u periodu od 60 dana smanjili su LDL za 20%.

U istoj vrednosti je povećan dobar holesterol.

Ovakav obrok je pun dijetalnih vlakana i složenih ugljenih hidrata. Upravo ti sastojci regulišu raspoređivanje i apsorpciju lipida u telu.

Za kašu upotrebite lomljene ovsene pahuljice. Kuvajte kašu u vodi ili biljnom mleku.

Zasladite medom ili agavinim sirupom. Možete dodati i cimet po želji.

OBRATITE PAŽNJU I NA OVO

– Budite fizički aktivni

Rekreacija i sport podižu nivo HDL-a. Studije su pokazale značajne rezultate kod osoba koje su trčale oko 10 km nedeljno ili su bile aktivne na 4 časa aerobika u trajanju od po 30 minuta i to u jednoj nedelji.

– Rešite se suvišnih kilograma

Kad izgubite 500g viška vaše telesne težine, dokazano je da vam nivo holesterola raste za 1%.

Naravno, ni u čemu ne treba preterivati, pa ne treba previše da smršate. Dovoljno je da se rešite suvišnih masnih naslaga i ojačate mišiće.

– Prestanite da pušite

Cigarete smanjuju nivo dobrog holesterola, što znači da bi prestanak njihove upotreba značio normalizovanje i rast dobrog holesterola , ali i generalno poboljšanje vašeg zdravstvenog stanja.

– Možete koristiti i suplemente

Vrlo je bitno da se, pre njihove upotrebe, posavetujete sa izabranim lekarom. Za podizanje HDL-a, najznačajnii su suplementi na bazi omega-3 masnih kiselina i niacina.

UZ SVEGA NEKOLIKO PROMENA, OBEZBEDITE TELU NEOPHODNU ENERGIJU I SAČUVAJTE SVOJE SRCE

Uz zdravu hranu i redovne vežbe, olakšaćete rad srčanog mišića, pročistićete arterije i povećati nivo dobrog holesterola koji je veoma neophodan vašem organizmu da bi funkcije, koje se svakodnevno odvijaju unutar njega, održao normalnim.

Neophodna vam je želja i volja da istrajete, a promene će se veoma brzo isplatiti.

Korekcija režima ishrane i promene u životnim navikama obezbediće vam dug i zdrav život.

(prirodnolečenje.com)

Komentari / 0

Ostavite komentar