Bila je to ideja Novaka i igrača, javio sam Zimonjiću

Kraj 2020. godine doneo nam je još jedno iznenađenje, promenu na poziciji selektora Dejvis kup tima Srbije. Evo kako to za b92 objašnjava Troicki.

Tenis 19.12.2020 | 11:32
Bila je to ideja Novaka i igrača, javio sam Zimonjiću

Umesto Nenada Zimonjića, na funkciju je stupio Viktor Troicki, koji će tako imati priliku da se nađe u novoj ulozi, jer su to želele njegove kolege iz Dejvis kup tima.

Igrači Srbije imali su želju za promenom, ona se na kraju dogodila i na Viktoru, Novaku Đokoviću i ostalim našim igračima je da sada nastave stazama starih uspeha.

U razgovoru za B92.net, Viktor Troicki je otkrio kako je došlo do toga da se nađe na novoj funkciji, predočio nam je svoja očekivanja i obećao da će učiniti sve da ona “salatara” osvojena 2010. godine u finalu sa Francuzima, ne bude jedina.

"Velika čast je i odgovornost biti na mestu selektora Dejvis kup reprezentacije Srbije, sa ljudima koji su imali toliko uspeha u prošlosti. Bio sam član tima kao igrač, ali ovo je sasvim neka nova uloga koja mi je pripala u ovom trenutku. Da budem iskren, ni ja nisam očekivao da će to biti tako rano, dok se još profesionalno bavim tenisom. Na inicijativu i predlog igrača izabran sam kao selektor. Imao sam vremena da razmislim o svemu i doneo sam odluku, jer se takva prilika ne propušta. Ne samo prilika, već poziv uopšte. Zaista mi je velika čast i odgovornost da budem tu uz njih, nakon svih ovoh godina u Dejvis kupu mnogo sam naučio i video. I od bivših selektora, ali i iskustvom kroz mečeve, verujem da ću se uklopiti brzo", rekao ke Troicki za B92.net.

Viktor će u februaru napuniti 35 godina. Prošao je mnogo toga otkako je na profesionalnoj sceni, stigao do 12. mesta na ATP listi, osvojio je tri titule. Sa reprezentacijom, vodio je mnoge bitke, ne samo u Dejvisk kupu, već i u Svetskom kupu u Dizeldorfu 2009. i 2012.

Bio je i deo onog tima koji je celu zemlju obradovao u januaru ove godine, kada je osvojen premijerni ATP kup u Australiji.

I dalje ima velike ambicije, ne planira da stane, kaže da mu je cilj da se što pre vrati među sto najboljih na svetskoj listi, a posao selektora Dejvis kup tima neće mu biti prevelik teret.

"Ne poklapa se previše jedno sa drugim to što igram i što sam sada selektor. Mnogi igrači, ne samo kod nas, već uopšte u svetu tenisa, bili su aktivni kad su postali selektori, tako da i nisu imali iskustva kao treneri. To nije neka novost. Neće mi previše oduzimati vremena, kalendarska godina u tenisu je takva da imamo Dejvis kup koji je na kraju godine. Imamo i ATP kup koji će se ipak održati početkom februara, ali nije moja obaveza da budem selektor i tamo. Tu je situacija da prvi igrač tima bira ko će biti vođa. Dakle, nije obaveza selektora Dejvis kupa da bude i na ATP kupu”, kaže Troicki.

Bez obzira što su propozicije ATP kupa takve, to ne znači da Viktor ne želi da vodi srpski tim i “tamo dole”. Ipak, postavlja se pitanje hoće li Srbija uopšte braniti taj pehar.

"Svakako da bih voleo da vodim tim i na ATP kupu, ali pitanje je još da li ćemo igrati. Treba da se izjasnimo o svemu i dogovorimo. Možemo da igramo samo ako Novak bude odlučio da igra, pošto na turniru imamo prvih 12 timova, a gleda se po rang listi prvog igrača zemlje. Tako da od Novaka zavisi da li ćemo igrati, koliko se sve to uklapa u njegov raspored. Svakako da bih voleo, prošle godine sam igrao sa Novakom taj odlučujući meč, to je sigurno bio jedan od najlepših trenutaka u mojoj karijeri, pored osvajanja Dejvis kupa i one pobede nad Ljodrom u meču odluke. To se uvek pamti", prisetio se Viktor zlatnih momenata od pre jedne decenije.

Momak sa Dorćola je uveren kako srpski tim ima snage za novi teniski podvig. Neki novi pehar Dejvis kupa ili ATP kupa je sasvim moguć i realan po njemu.

"Naravno da bih voleo da pehar Dejvis kupa uzmem i kao selektor. Prihvatio sam posao i ulogu jer verujem u momke, zato što imaju potencijal da se ponovo popnu na krov sveta, da osvoje Dejvis kup i bilo koja ekipna takmičenja. Stvarno verujem u to, imamo kvalitet, zato sam i ja tu da održim tu pozitivnu atmosferu koja nas krasi duži niz godina. Želim da se i dalje osećaju najlepše u reprezentaciji, da budu zadovoljni, a naravno, ako su u formi i rezultati će biti tu".

Kaže da je o svemu razgovarao sa Novakom Đokovićem i ostalim igračima, a bio je i prvi koji je bivšem selektoru Nenadu Zimonjiću javio kakva je situacija.

"Svi igrači su me podržali, to je bila njihova ideja. To je sve krenulo od njih, nisam se ja tu uopšte gurao... Kada sam čuo kakva je ideja, kakva je priča, kad su se izjasnili da me žele za selektora, nije bilo dileme. Svi, od Novaka, preko Ducija, Filipa, Lasla Đerea, Kecmanovića, svi su izjasnili da žele mene. Prvo što sam uradio je da sam to javio bivšem selektoru Nenadu Zimonjiću. Objasnio sam mu kakva je situacija, želeo sam da to čuje direktno od mene, da postoji mogućnost da budem novi selektor, da ću se kandidovati. Mislim da je bilo u redu sa moje strane da mu to odmah i javim. Tako da je to išlo tim tokom. Konačno, i Upravni odbor TSS je zasedao i izabrao me za selektora, tako da od danas stupam na tu funkciju i zvanično", jasan je Viktor.

Zimonjić je izjavio kako je iznenađen svim jer nije bilo nagoveštaja da ima problema i nezadovoljstva u timu, ali Troicki nije želeo previše da se upušta u priču o tome.

(B92)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Skeptik

19.12.2020 12:09

Viktorova priča je skroz šuplja. Pa ako toliko uzdiže zajedništvo i prijateljstvo tenisera koji su osvojili Davis cup, zašto Zimonjić, koji je bio član tog tima, nine bio konsultovan i obavješten o namerama ostalih tenisera da ga smijene i postave Viktora? Vjerujem da je smjena opravdana i da je dobra za srpski tenis, ali ipak smatram da je Nenad morao biti upoznat o svemu a ne da mu se oni dogovaraju iza njegovih leđa. Ipak poslije svega što je učinio za srpski tenis, on to nije zaslužio.

ODGOVORITE
Name

Ре

19.12.2020 12:26

Није имао времена да назове Зимоњића , ми смо велики пријатељи али интерес је изнад пријатељства у већини случајева а овако , ми смо Срби и славимо славу а тако нам добро иде , остали који неславе славу се много пате и немају ништа.

Name

Re: Skeptik

19.12.2020 12:34

Srpska posla

Name

Kum

19.12.2020 12:23

Dobro je da u Srbiji ima još sportskih saveza, a da njima ne upravljaju političari i tajkuni! Međutim treba odati puno priznanje Zimonjić za održavanje TSS za vreme sankcija a i kasnije kada je bio igrač i selektor i rukovodilac TSS kada je bila umjetnost naći pare za učešće u Dejvis kupu i ostalom! Svaka čast, Nenade, kapa dole!!!

ODGOVORITE