Banane pomažu organizmu na različite načine

Definitivno možete uključiti banane u svoju ishranu, a da se ne brinete da ćete pokvariti svoj plan mršavljenja.

Zdravlje 24.12.2020 | 20:31
Banane pomažu organizmu na različite načine

Banane su veoma hranljive i pomažu organizmu na različite načine. One su zaista pune kalijuma – oko 375 miligrama po banani.

– Ovaj mineral djeluje u saradnji s natrijumom, kako bi kontrolisao ravnotežu tečnosti u tijelu – kaže Tamsin Jordan, nutricionista, koji dodaje da povećanje unosa kalijuma može pomoći snižavanju krvnog pritiska.

– Pored toga, vitamin C neutrališe slobodne radikale, čime se smanjuje ćelijsko oštećenje, što pomaže odlaganju starenja kože – kaže Jordan

Vitamin C je dobar i za kožu, jer štiti ćelije od oksidativnog stresa, podržava proizvodnju kolagena i poboljšava hidrataciju kože. Ako volite zelene banane, vaša crijeva mogu i te kako imati koristi od njih, jer sadrže rezistentan skrob.

Kako tačno banane utiču na gubitak kilograma?

– Postoji zabluda da voće koje sadrži ugljene hidrate nije idealno za mršavljenje – tvrdi Jordan.

– Umesto da se fokusirate na to da ne koristite uopšte ugljene hidrate u ishrani, a pokušavate da smršate, samo ih redukujte. Iako konzumiranje banana neće direktno dovesti do gubitka kilograma – jer  ishrana nikada nije toliko jednostavna  – objašnjava Jordan.

Sadržaj vlakana u banani omogućava sporo oslobađanje glukoze u krvi, što zauzvrat pomaže u kontroli apetita i čini da se duže osjećate sitim.

Kada pričamo o užini, Jordan preporučuje konzumiranje hrane u paru. NJen stručni savjet glasi: uparite hranu koja sadrži ugljene hidrate s onom koja je bogata proteinima ili zdravim masnoćama. Dakle, u slučaju banana, dobra opcija je da ih spojite sa kikiriki puterom.

(Novosti)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

a znaš li

24.12.2020 19:52

Ima staro pravilo, a ono glasi,... "banane i krastavce nikad ne jesti u kući udovice, raspuštenice, djevojke, žene debelog čovjeka, žene alkosa, žene narkomana, žene političara i žene novinara", što je sigurno, sigurno je, taman bio gladan

ODGOVORITE
Name

someone

24.12.2020 20:35

ma kad oguliš,dodje na isto

Name

Blic

24.12.2020 20:21

Poslije jabuka banane su voće koje se najviše prska pesticidima... Ukupno 24 puta u svim fazama razvoja voćke i to visoko toksičnim preparatima. Daleko najotrovnije voće na policama...

ODGOVORITE
Name

Re Blic

24.01.2021 19:51

A kruske, dunje, sljive, breskve... sve je prskano...

Name

Batar mljekarstvo

24.12.2020 22:01

Banane su zdrave i jako ih volim jesti. Topla preporuka za bananu. Zivela banana! Zivela!

ODGOVORITE