Sve relevatne informacije su dostupne javnosti

- Tačno je da se sve relevantne informacije objavljuju redovno i da su dostupne čitavoj javnosti, tvrde iz Fonda i dodaju da je nakon što je u novembru 2020. godine na lokaciji Čerkezovac postavljena seizmografska stanica, koja je uključena u nacionalnu mrežu, rezultati mjerenja i očitavanja sa seizmološke stanice su javno dostupni i objavljivani u slučaju uočenih potresa u najbržem mogućem vremenu.

Region 15.01.2021 | 12:00
Sve relevatne informacije su dostupne javnosti

Fond za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško demantovao je izjavu načelnika Novog Grada Miroslava Drljača, koju je dao za agenciju SRNA, a u kojem govoreći o postavljenim seizmološkim stanicama na lokaciji Trgovske gore kaže kako se ne može „očekivati da Hrvatska objavi relevantne podatke o seizmičkoj aktivnosti na lokaciji Trgovska gora“.

"Tačno je da se sve relevantne informacije objavljuju redovno i da su dostupne čitavoj javnosti. Naime, nakon što je u novembru 2020. godine na lokaciji Čerkezovac postavljena seizmografska stanica, koja je uključena u nacionalnu mrežu, rezultati mjerenja i očitavanja sa seizmološke stanice su javno dostupni i objavljivani u slučaju uočenih potresa u najbržem mogućem vremenu. Tako je bilo i nakon potresa 28. i 29. decembra 2020. godine", kaže se u demantiju.

Dalje se navodi da uz izvještaje seizmografskih službi koji su javno dostupni, a u cilju detaljnog informisanja od strane te ustanove napravljen je detaljan izvještaj nakon navedenih potresa s rezultatima zabilježenim na seizmološkoj stanici Čerkezovac.

"Izvještaj je 30. decembra 2020. izradio Geofizički odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te je isto objavljeno 6. januara  2021. na web stranici www.radioaktivniotpad.org  u članku pod naslovom „Akceleracija u Zagrebu 2,43, a na Čerkezovcu 0,49 m/s2“", kaže seu  demantiju Drljačine izjave, koju je prenijela agencija SRNA.

Dodaje se da je na istoj stranici objavljen i iscpran izvještaj o stanju na samoj lokaciji na dan 30. 12. 2020. godine, prema kojem nisu uočena nikakva oštećenja na samoj lokaciji i objektima, a što potvrđuje kako je objekt siguran i pogodan za skladištenje nisko i srednje radioaktivnog otpada te da ne postoji opasnost za lokalno stanovništvo, kako u Republici Hrvatskoj tako i u Bosni i Hercegovini.

"Smatramo kako nema razloga za neargumentovano i senzacionalističko uzbunjivanje javnosti, a mi kao ustanova ćemo nastaviti transparentno, istinito i jasno informirati javnosti te sve zainteresirane dioničare", kaže se u demantiju SRNINE vijesti, koju je prenio i portal BN.

Drljača je u izjavi SRNI rekao da je siguran da se ne može očekivati da Hrvatska objavi relevantne podatke o seizmičkoj aktivnosti na lokaciji Trgovska gora u periodu od 28. decembra prošle godine, kad je zabilježeno prvo jače pomjeranje tla.

"Serija zemljotresa jasno je potvrdila da odabrana lokacija nije ni za odlagalište, ni za skladište. Nakon zemljotresa iz Austrije, postavlja se pitanje o sigurnosti Nuklearne elektrane Кrško i produžetka njenog rada još 20 godina s obzirom na to da se radi o jednoj od najstarijih nuklearki", rekao je Drljača.

On je podsjetio da su na lokaciji Trgovska gora prošle godine postavljene seizmološke stanice koje su zabilježile seizmičke aktivnosti, ali se ne može vjerovati da će biti objavljeni podaci koji su relevantni.

(BN)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Dušan

15.01.2021 11:27

Priča O nuklearnom otpadu je gotovaSkladište se gradi i to može možda nešto uraditi samo presjedništvo BIH Al Dodo je kod Pelješkog mosta izgubio bobe tako da i ne smije to pitanje postaviti na dnevni red presjedništva jer zna da bi bio uzaludan....

ODGOVORITE
Name

Gruco

15.01.2021 12:36

Sad ce vratiti Neumski most kao bumerang.

ODGOVORITE
Name

Kozarska Dubica

15.01.2021 19:06

I sad moji sugrađani i dalje glasaju za onog koji je proglasio Pelješki most Srpskim nacionalnim interesom. Ma bravo za 50 maraka i poneki sendvič. Neka ukine pedes kermi dosta je nama i sendvič, mi smo stoka sitnog zuba.

ODGOVORITE