Ko su novi počasni državljani Crne Gore?

Nevladina organizacija Centar za građansko obrazovanje (CGO) objavila je spisak od 390 počasnih državljanstava od 2008. do 2020. godine.

Region 16.01.2021 | 08:28
Ko su novi počasni državljani Crne Gore?

Takođe, nevladina organizacija CGO pozvala je i novu Vladu Crne Gore i nadležno Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) da to učine na svojim zvaničnim stranicima, prenosi RSE.

U CGO poručuju da crnogorska javnost ima pravo da zna ko po ovoj proceduri i zbog čega dobija crnogorsko državljanstvo.

Kako prenosi RSE, dugačak spisak Crnogoraca po pasošu, sadrži niz imena među kojima se nalaze kontroverzne ličnosti, ali i ugledni pojedinci: egipatski biznismen i značajan investitor u Crnoj Gori Samih Saviris, Natanijel Rotšild, koji je investirao u tivatsku marinu za mega jahte Porto Montenegro, ruski novinar Genadij Sisojev, pevačica Merima Njegomir, glumac Lazar Ristovski i nekadašnji fudbaler Dragan Džajić.

Iz CGO godinama unazad ukazuju na netransparentne dodele počasnih državljanstava.

Počasni državljanin Crne Gore 2009. godine postao je Taksin Šinavatra, nekadašnji premijer Tajlanda koji je u svojoj državi bio osuđen za korupciju, a nekoliko godina kasnije i malezijski državljanin Vei Seng Pu, koji je bio hapšen u Las Vegasu zbog organizovanja ilegalnog klađenja, prenosi RSE.

Državljanstvo po privilegovanoj proceduri je dobio i Mohamed Dahlan, bivši palestinski ministar bezbednosti koji je bio optužen za milionsku prevaru i kršenje ljudskih prava.

“Centar za građansko obrazovanje godinama ukazuje na spornu praksu dodele tzv. počasnih državljanstava, ali umesto da se to pitanje sistemski adresira u 2020. godini oboren je rekord sa čak 115 izdatih počasnih državljanstava, od čega je preko trećina iz perioda nakon okončanja parlamentarnih izbora do stupanja na funkciju nove Vlade”, navode u CGO.

Iz spiska se može videti da su i neki političari iz nove parlamentarne većine dobili počasna državljanstva, poput ministarke prosvete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić i poslanika Vladimira Dobričanina, prenosi RSE.

(B92)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Ok

17.01.2021 18:36

A gdje je Baja zvani Ikona, zar on nije na spisku.

ODGOVORITE