Svima koji rade s kovid-bolesnicima uvećana plata

Svi zdravstveni radnici u Hrvatskoj koji rade sa kovid pacijentima dobiće pravedan obračun uvećanog iznosa plate za odrađeno vrijeme i biće im svima plaćeno u skladu s Odlukom, saopštio je danas ministar zdravlja Vili Beroš.

Region 16.01.2021 | 15:36
Svima koji rade s kovid-bolesnicima uvećana plata

On je podsjetio da je Vlada sedmog decembra Odlukom o posebnoj nagradi radnicima koji brinu o oboljelima od korona viursa utvrdila posebnu nagradu u iznosu od deset odsto od osnovne plate, koja se isplaćuje za vrijeme koje je radnik proveo na obavljanju poslova s oboljelima.

Omogućeno je i da radnicima u sistemu zdravstvene zaštite umjesto uvećane satnice od deset odsto za to razdoblje može da se isplati tromjesečni prosjek plate ako je to za njih povoljnije, prenosi Index.

Beroš je podsjetio da visina osnovne plate zavisi od koeficijenta složenosti poslova radnog mjesta, zbog čega je različit i iznos vrijednosti nagrade.

Dodao je da odgovornost za raspored radnika, kao i vrijeme koje su proveli s oboljelima u isključivoj nadležnosti direktora zdravstvenih ustanova.

– Vlada Hrvatske i Ministarstvo zdravlja su ovom Odlukom omogućili da se svim radnicima koji brinu o oboljelima od kovida-19 uvećaju primanja. Na direktorima bolnica i stručnim službama je odgovornost da prate evidentiranje vremena rasdnika provedenog u kovid odjeljenjima i da se iznosi pravilno obračunavaju i na vrijeme isplaćuju – poručio je Beroš i dodao da je više puta na to upozoravao kako bi se izbjegli nesporazumi.

U saopštenju se navodi i da je Ministarstvo zdravlja zatražilo od svih direktora izvještaj o sprovođenju navedene Odluke kako bi se utvrdilo stvarno stanje i ujednačila primjena Odluke o nagradi.

(Tanjug)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

PLANdemija

16.01.2021 14:44

A oni koji rade sa djecom oboljelom od leukemije i sl. ništa???!!!

ODGOVORITE
Name

Re

16.01.2021 17:55

A sta je sa onim doktorima koji pale svecu?

Name

Misko

16.01.2021 19:30

Leukemija nije prelazna i ne ugrozava direktno zivote medicinskih radnika.Stresno jeste, ali svi prezivljavaju.

Name

Gaco

16.01.2021 20:39

I treba povecati platu i sestrama i doktorima i cistacicama koji rade u bolnicama sa pacijentima oboljelim od korone. Zaboravih spomenuniti i sofere koji voze te pacijente.

Name

Doboj za Misko

17.01.2021 00:57

A korona opasna, jebalo mater...rekli na tv pa je opasna. Idi Misko pa se lijeci na psihijatriji

Name

Svi

16.01.2021 21:07

Svi ćemo preći u covid, a ovima neka je Big u pomoći.

ODGOVORITE