Sve je stalo, samo korupcija cvjeta u BiH!

Indeks percepcije korupcije za 2020.godinu rangira BiH na 111 mjesto od 180 država sa ocjenom 35 od mogućih 100 ,što je i najlošija ocjena otkad se mjeri nivo korupcije.

Bosna i Hercegovina 27.02.2021 | 19:40
Sve je stalo, samo korupcija cvjeta u BiH!

Prema najnovijem izvještaju nevladine organizacije Transparensy BiH, zaključeno je da BiH nije ostvarila nikakav napredak u realizaciji ranijih preporuka. 

Iako je borba protiv korupcije preduslov za provođenje svih drugih reformi, stanje se u svim oblastima neprestano pogoršava, a ukoliko se ovakvo stanje nastavi, dovešće do potpunog bezakonja i propasti institucija.

Prošla godina je obilježena netransparentnim nabavkama medicinske opreme u jeku pandemije covid19. Takvom ponašanju nadležnih doprinosi i stanje u pravosuđu koje je politički instumentalizovano bez elementarne nezavisnosti i odgovornosti, ističu u nevladinom sektoru.

„Korupcija je sve prisutnija pravosuđe procesuira samo sitne slučajeve korupcije, dovoljno je reći samo da je 2019. Tužilaštvo BiH trebalo da procesuira najkrupnije slučajeve korupcije donesena je jedna pravosnažna presuda tuženi je oslobođen i to je sve što je urađeno, imamo sve lošije stanje ali su i brojne afere u pravosuđu dodatno urušile povjerenje javnosti u rad pravosudnih institucija“, kaže Srđan Traljić, Transparensy BiH

Poražavajuća je činjenica da nijedno djelo korupcije do sad nije procesuirano niti je iko odgovarao za bilo koji oblik korupcije. 

Pandemija virusa korona korumpiranim pojedincima pružila je nove prilike da iskoriste neadekvatan institucionalni nadzor, nedostatak koordinacije i transparentnosti, čime su na ispit stavljeni i spremnost institucija da odgovore na pojavu korupcije ali i mehanizmi za spečavanje korupcije. 

 „Mislim da je pandemija ogolila i pokazala sve što vidimo oko sebe ali je pandemija dodatno pokazala da je naš sistem zasnovan na korupciji i da se zasniva na uslugama ja tebi ti meni koliko meni i koliko tebi, što se vidjelo u velikim aferama koje su buknule. Do samog vrha ove države dosežu pipci korupcije i da je pandemija pokazala koliko je jednoj državi koja želi da se smatra uspješnom potreban jak demokratski sistem“, smatra Dragan Todorović, Centar za ljudska prava Banjaluka.

Da bi se borba protiv korupcije pokrenula sa mrtve tačke, potrebno je prvo izvršiti pritisak na vlasti na nivou BiH da se hitno usvoje ključni antikorupcijski mehanizmi i da se unaprijede zakoni. Dok god BiH ne ostvari napredak u borbi protiv korupcije, nastaviće zaostajati za svojim potencijalom da se razvije kao napredna, demokratska zemlja.

BN TV

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Iiii

27.02.2021 19:02

Bravo za nas sampijoni smo Nema nam spasa Samo boze pomozi i nista vise

ODGOVORITE
Name

Gojko

27.02.2021 20:56

ZASTO DA SE SIKIRAMO PA NAROD OCE TAKO DA ZIVI I DA SEBI ODREDJUJE SUDBINU GLASAJUCI ZA NAJGORU OPCIJU STO SE MOZE IZABRATI,,SVE STO NEVALJA CVJETA SAMO STO VALJA TRUNE I VENE,,

Name

Rr

28.02.2021 06:22

Više ne treba glasati, niti ću. U ovoj zemlji kradu ti glas ako glasaš protiv. Ostaju samo glasovi uhljebljenih. Čist primjer Doboj. Sada bi trebalo sve pohapsiti koji su to odradili i prvi i drugi put.Gade mi se i još izlaze na javni servis i slave pobjedu.

Name

I

27.02.2021 19:44

I, NIŠTA!

ODGOVORITE
Name

Xxoo

27.02.2021 20:12

Napredna i demokratska zemlja. Možda za nekih pedeset godina.

ODGOVORITE
Name

Sve to misise

27.02.2021 20:54

Na poljsko cvijece.

ODGOVORITE
Name

KIKI

28.02.2021 01:45

HARMONIKA , SATORI , CECA , DODIK JEL TREBA OCEKIVAT NESTO BOLJE .

ODGOVORITE
Name

ljubomir

28.02.2021 18:52

Sram ga bilo ovo je malo sto drzi u ruci dodiku traba vise pogotovo sad treba za gorivo jer je dobio novi traktor a dobice i frezu hahaha a i to trosi.

Name

А

28.02.2021 06:13

Шта је то корупција? Хеее, знам, знам, чист пренос надлежности из БЛ у СА.

ODGOVORITE
Name

Q

28.02.2021 08:12

To NAROD ŽELI glasajuči za "patriote", lažne poslanike, razne "savjetnike", IT firme koje sisaju narodne pare, štimovane tendere, političare sa crne liste ozbiljnih država, najskuplje gorivo, poskupljenje struje u visini cijene 2-3 piva, itd itd.

ODGOVORITE
Name

Hahaha

28.02.2021 20:39

Reci u RS u!

ODGOVORITE